Ξεκαθαρίζει το τοπίο στην «Ελευθεροτυπία» η Μάνια
Η «Ελευθεροτυπία» ή θα κερδίσει τη μάχη της επιβίωσης, έχοντας εξασφαλίσει το δάνειο των 25 εκατ. ευρώ από την Πειραιώς, ή απλώς θα συνεχίσει να χάνει την απήχηση που επί χρόνια είχε και την κυκλοφορία της οδηγούμενη στο κλείσιμο. Το σίγουρο είναι πως η απόφασή της για την απομάκρυνση του Σ. Πολυμίλη (ήταν το Νο 2 μετά τον διευθυντή της εφημερίδας Βαγγέλη Παναγόπουλο) προκάλεσε νέα αναταραχή μεταξύ των συντακτών και των εργαζομένων. Για τη θέση του προαλείφεται ο Γιώργος Παπαδόπουλος – Τετράδης («Ο Καιρός»), ο οποίος προ διετίας είχε πέσει σε δυσμένεια. Όμως την Πέμπτη πληροφορίες ήθελαν να επιλέγεται τελικά ο οικονομικός συντάκτης Γιώργος Παπαγεωργίου, που τελευταία έχει αναβαθμιστεί.
Το δεύτερο βήμα είναι οι σαρωτικές αλλαγές στο ΔΣ της εταιρείας, απ’ όπου απομακρύνθηκαν τόσο ο εκδότης και πρόεδρος της εταιρείας και θείος της Θανάσης Τεγόπουλος, όσο και η αντιπρόεδρος και εμπορική διευθύντρια Λίλη Σκλάβη. Οι «τρεις βαρύνονται», όπως λέγεται, με την κατηγορία της προσέγγισης της αδελφής της Ελένης Τεγοπούλου, η οποία όλο αυτό το διάστημα είχε το δικαίωμα υπογραφής στην εταιρεία, σε μια προσπάθεια περιθωριοποίησης της Μάνιας Τεγοπούλου, αν και άλλοι καλύτερα ενημερωμένοι διαβεβαιώνουν ότι οι δύο αδελφές είναι μπλοκ! Η πραγματική εκδότρια της εφημερίδας στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι «εγώ έχω τον έλεγχο». Όπως είπε και στην επιτροπή των εργαζομένων, που τη συνάντησαν το βράδυ της Τρίτης μετά τη γενική συνέλευση, η ίδια «διατηρεί το “διευθυντικό” δικαίωμα για αλλαγές όπου κρίνει», «δεν έχει κάτι προσωπικό με τους συντάκτες της εφημερίδας» και «δεν θα πουλήσει και δεν θα κλείσει την εφημερίδα» (www.typologies.gr).
Εκείνοι που μπορούν να ξέρουν το πώς σκέπτεται και ενεργεί η Μάνια Τεγοπούλου υποστηρίζουν ότι όλες οι κινήσεις της και γενικά οι επιλογές της κάθε άλλο παρά είναι τυχαίες… Αντίθετα, όπως τονίζουν, ξέρει πολύ καλά τι κάνει… Επεσήμαιναν μάλιστα ότι αν καθίσει κανείς να ερμηνεύσει τις απολύσεις που έχουν γίνει ως τώρα (Φυντανίδη, Βλαστάρη), συν τις νέες, θα διαπιστώσει ότι βρίσκονται όλες στο ίδιο μήκος κύματος, οι θέσεις τους ταυτίζονταν, χωρίς όμως να εξηγούν και τι ακριβώς εννοούν… Ο νοών νοείτω, είναι η απάντηση που δίνουν… Οι περισσότεροι πάντως εργαζόμενοι φοβούνται πως δεν υπάρχει οδός επιστροφής για την εφημερίδα. Στον κρίσιμο τομέα της διοίκησης του συγκροτήματος η αποτυχία είναι ολοφάνερη και η απουσία του Κίτσου Τεγόπουλου, ενός πανέξυπνου ανθρώπου με μυρωδιά της «πιάτσας», που κατόρθωσε να κάνει την «Ελευθεροτυπία» την πιο έγκυρη εφημερίδα, κάτι περισσότερο από εμφανής. Όμως η Μάνια Τεγοπούλου και η αδελφή της Ελένη έπεσαν ξαφνικά στα βαθιά μετά τον θάνατο του πατέρα τους, χωρίς να έχουν ασχοληθεί προηγουμένως ενεργά με την έκδοση της εφημερίδας. Η πρώτη πάντως είναι εκείνη που εξασφάλισε τα 25 εκατ. ευρώ από την Πειραιώς με προσωπικές συναντήσεις και πολλή πειθώ, την ίδια ώρα που μεγαλύτερα συγκροτήματα αδυνατούν να δανειοδοτηθούν.
Η δικαιολογία της Μ. Τεγοπούλου για την απομάκρυνση Πολυμίλη ήταν ότι δεν υπήρχε μεταξύ τους επικοινωνία, ότι είχε δημιουργήσει έναν δικό του μηχανισμό στήριξης που λειτουργούσε ως «παρέα», και ότι πολιτικά ανήκε στον κύκλο των εκσυγχρονιστών. Ούτε η μία πλευρά ούτε η άλλη όμως θέλησε να πει ποια ήταν η αναφορά στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας που «έπρεπε να φύγει» και ήταν η αφορμή για την οριστική ρήξη. Και βεβαίως αν οι πολιτικές επιλογές είναι λόγος απόλυσης ενός στελέχους που έχει σημαντικό ρόλο (ήταν δεύτερος τη τάξει), τότε το πρόβλημα για την εφημερίδα είναι πολύ μεγάλο και μπορεί να καλυφθεί μόνο με ένα πρόσωπο που μπορεί να εγγυηθεί την αμεροληψία της εφημερίδας, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα τον μηχανισμό.
Η απειλή για την απαγόρευση κυκλοφορίας του φύλλου στο Λεκανοπέδιο
Ο συνδυασμός αποφάσεων της Μάνιας Τεγοπούλου προκάλεσε νέο κύκλο αναταραχής στο εσωτερικό της εφημερίδας. Την αναστάτωση επέτεινε η αποκάλυψη ότι η ίδια η εκδότρια είχε προσπαθήσει, ή κατ’ άλλη εκδοχή είχε αφήσει να εννοηθεί δύο φορές την προπερασμένη εβδομάδα ότι θα απαγορεύσει τη διανομή του φύλλου της εφημερίδας στην Αθήνα και στον Πειραιά.
Όπως αποκαλύφθηκε, αυτό είχε συμβεί αργά τα ξημερώματα της Τρίτης και της Τετάρτης, 3ης και 4ης Αυγούστου, όταν η Μ. Τεγοπούλου παρενέβη με προφορικές εντολές στους υπεύθυνους του τυπογραφείου, ζητώντας τους να διακόψουν τη διανομή της «Ελευθεροτυπίας». Την πρώτη φορά ζήτησε να μη διανεμηθεί το φύλλο στις περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά, αλλά μόνο στην επαρχία. Την επομένη ζήτησε να διανεμηθεί μόνο στον Πειραιά και την επαρχία. Για καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν υπήρξε αιτιολογία. Κατά μια εκδοχή, όλη αυτή η στάση ήταν ένα «παιχνίδι δύναμης», χωρίς καμιά διάθεση υλοποίησης της διακοπής της διανομής, πράγμα που αποδείχθηκε.
Τα δημοσιογραφικά στελέχη της εφημερίδας δεν γνώριζαν τίποτα για τις κινήσεις αυτές και, όπως φαίνεται, ο λόγος που απετράπη η αναστολή της διανομής ήταν το ότι το πρακτορείο διανομής δεν είχε καμία επίσημη κάλυψη για να υπακούσει στη συγκεκριμένη εντολή. Επιπλέον, η Μ. Τεγοπούλου δεν είχε δικαιοδοσία για τέτοια εντολή, καθώς με την τότε ισχύουσα σύνθεση του ΔΣ δεν ήταν εκτελεστικό μέλος της Χ.Κ. Τεγόπουλος και θα χρειαζόταν απόφαση του ΔΣ για να απαιτήσει κάτι τέτοιο (όπως και για να απολύσει οποιονδήποτε). Οι παραπάνω ενέργειες έγιναν με τον ίδιο τρόπο που η εκδότρια παρενέβαινε το τελευταίο διάστημα για να δημοσιεύσει προσωπικά της σχόλια και παρεμβάσεις στην πρώτη σελίδα και στα παρασκήνια (μία φορά και στις αθλητικές σελίδες) της «Ελευθεροτυπίας»: Πάντα ξημερώματα και με απευθείας εντολές στο τυπογραφείο, με την απειλή απόλυσης όποιου δεν υπάκουε. Τις τελευταίες φορές, μάλιστα, λέγεται ότι απαγόρευε στους τεχνικούς να ενημερώσουν τα δημοσιογραφικά στελέχη κι εκείνα το μάθαιναν εκ των υστέρων. Κι όπως αναφέρεται, το τελευταίο διάστημα τα περιστατικά αυτά συνέβαιναν κυρίως όταν έλειπε με καλοκαιρινή άδεια ο διευθυντής Βαγγέλης Παναγόπουλος και τον αντικαθιστούσε ο Σήφης Πολυμίλης.
Το ίδιο συνέβη και την περασμένη Κυριακή το απόγευμα, όταν η Μ. Τεγοπούλου τηλεφώνησε στον Σ. Πολυμίλη και του ανακοίνωσε ότι απολύεται κι ότι, όπως του είχε… υποσχεθεί, το μαθαίνει από την ίδια. Του το είχε πει λίγους μήνες νωρίτερα, με αφορμή την απόλυση του πρώην διευθυντή της «Κυριακάτικης» Γ. Βλαστάρη, που αναγγέλθηκε μέσω Θ. Τεγόπουλου. Τυπικά, η απόλυση δεν υφίστατο μέχρι την Τρίτη, αφού η βασική μέτοχος της εφημερίδας δεν είχε εκτελεστικά καθήκοντα και απουσίαζαν με άδεια τα μέλη του ΔΣ που θα έπρεπε να την επικυρώσουν.
Λόγω της απουσίας με άδεια και των υπόλοιπων διευθυντικών στελεχών της «Ελευθεροτυπίας», ο Σ. Πολυμίλης παρέμεινε στην εφημερίδα και δούλεψε για να εκδοθεί το φύλλο της περασμένης Δευτέρας. Αργότερα το βράδυ, μάλιστα, δέχτηκε κι άλλο τηλεφώνημα από την ιδιοκτήτρια, πιο επιθετικό, γιατί παρέμενε στην εφημερίδα αφού είχε απολυθεί. Λέγεται μάλιστα πως άκουσε πως θα δοθεί εντολή να τον απομακρύνουν οι φύλακες, χωρίς ωστόσο να είναι εύκολο να επιβεβαιωθεί η πληροφορία.
Η επόμενη μέρα βρήκε τους εργαζομένους να συγκαλούν έκτακτη συνέλευση και πολλά στελέχη να επιστρέφουν εκτάκτως από τις διακοπές τους για να αντιμετωπίσουν τον νέο κύκλο ανατροπών μέσα σε λίγους μήνες. Η συνέλευση καταδίκασε ομόφωνα την απόλυση του διευθυντή σύνταξης, που έχει 33 χρόνια παρουσία στην «Ελευθεροτυπία». Η Επιτροπή Συντακτών ζήτησε συνάντηση με την ιδιοκτήτρια, αλλά δεν κατάφερε να ανατρέψει την απόφασή της. Σημείο τριβής μεταξύ της μετόχου και των εργαζομένων είναι η διαχείριση της είδησης για την ανακάλυψη της γιάφκας του Επαναστατικού Αγώνα από την ΕΛΑΣ. Η είδηση δεν δημοσιεύτηκε τελικά και υπήρξε την επόμενη ημέρα επιχειρηματολογία από τον Θανάση Τεγόπουλο, κι ενώ η Μάνια Τεγοπούλου είχε διαμηνύσει ότι δεν θα παρενέβαινε πλέον στο δημοσιογραφικό περιεχόμενο, το έκανε επανειλημμένως.
Η υπόθεση Πολυμίλη, όμως, έφερε στο φως και τις διεργασίες που σχεδιάζονταν για αναδιάρθρωση του ΔΣ της εταιρείας. Όπως διαμήνυσε η Μ. Τεγοπούλου μέσω του εκπροσώπου των δημοσιογράφων, Πάνου Σώκου, που είχε συνομιλήσει μαζί της πριν από τη συνέλευση, επρόκειτο να απομακρυνθούν ο πρόεδρος Θ. Τεγόπουλος και η αντιπρόεδρος και διευθύντρια εμπορικού, Λίλη Σκλάβη λόγω της… συμμαχίας που επιχειρήθηκε να διαμορφωθεί. Ο Θ. Τεγόπουλος, που κατέχει επί πολλά χρόνια και τον τίτλο του εκδότη, επρόκειτο να αντικατασταθεί και στην ταυτότητα της εφημερίδας, πιθανόν από την ίδια τη Μάνια ή τη Λένα Τεγοπούλου. Η σχέση της πρώτης μαζί του είχε διαρραγεί τον τελευταίο καιρό. Ο συνδυασμός όλων αυτών των ενεργειών και ο τρόπος που γίνονταν (άλλοτε με επίκληση των δικαιωμάτων της ιδιοκτήτριας να απολύει όποιο στέλεχος δεν της κάνει και άλλοτε με τις νυχτερινές παρεμβάσεις στο τυπογραφείο είτε για να μην κυκλοφορήσει η εφημερίδα είτε για να αλλάξει το δημοσιογραφικό προϊόν με την προσθήκη προσωπικών της σχολίων στο σώμα της εφημερίδας) έχουν προκαλέσει ανησυχία για τις εξελίξεις που μπορεί να ακολουθήσουν…