Μακεδονία: Καιρός να συνέλθουμε…

Στο κέντρο του Λονδίνου μεταξύ του Μουσείου και της Πινακοθήκης, στην οδό Τσάρινκγ Κρος, υπάρχει το τεράστιο βιβλιοπωλείο Foyles, κοντά στην Oxfrod Street και στο Σόχο. Σημειώνω τη θέση επειδή καθημερινά συχνάζουν Έλληνες. Ολόκληρα τμήματα του καταστήματος, έχουν πάρα πολλά βιβλία που αναφέρονται στον ελληνικό πολιτισμό, περισσότερα στον αρχαίο, πολλά στον βυζαντινό, αρκετά στον νεοελληνικό κ.λπ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αναφερόμενα βιβλία στον ελληνικό πολιτισμό διαβάζονται σε όλον τον κόσμο με ενδιαφέρον γιʼ αυτό και εύκολα υπάρχουν στα ξένα βιβλιοπωλεία. Έχω και προσωπική εμπειρία από το βιβλίο της κόρης μου, έκδοση της Οξφόρδης 2010, που εξαντλήθηκε πολύ γρήγορα…
Στάθηκα ιδιαίτερα στο τμήμα με την επιγραφή ALEXANDER, λόγω της επικαιρότητος με τη σκοπιανή προπαγάνδα.
Από τη γρήγορη περιήγηση δεν βρήκα κανένα επιστημονικό ή εκλαϊκευμένο σύγγραμμα της κακώς λεγομένης FYROM…
Το ίδιο παρατήρησα και στο τμήμα της Συγκριτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, όπου και φιλοξενούμαι.
Εκεί συνέχεια από το ελληνικό τμήμα, αριθ. 495, υπάρχει και της FYROM αριθμ. 496.7. Έψαχνα για το γνωστό αναγνωστικό ABECEDAR και δεν βρήκα τίποτε, πιθανόν προσωρινά… Στο τμήμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου υπάρχουν πάρα πολλά βιβλία της παγκόσμιας βιβλιογραφίας, ιδιαίτερα της Δυτικής, που σαφέστατα μιλούν για την ελληνική Μακεδονία με σεβασμό στην επιστημονική αλήθεια. Αγόρασα το πιο σύγχρονο, του Richard Stoneman, έκδοση 2010, τυπωμένο ταυτόχρονα στην Αμερική και στο Λονδίνο.
Αναφέρεται και στην Ήπειρο, ερμηνεύοντας την πνευματική ζωτικότητα από τη μητέρα του Αλέξανδρου Ολυμπιάδα και τη σχέση της με τη Δωδώνη, την αιγυπτιακή παράδοση του μαντείου κ.λπ.
Δεν είμαι ειδικός να το αξιολογήσω ή να κάνω μια καλή μετάφραση. Θα επαναλάβω δύο επισημάνσεις όμως:
Από την πρώτη σελίδα του βιβλίου ο αναγνώστης εισάγεται στην ελληνικότητα της χερσονήσου, της ελληνικής, όπως την ονομάζει και όχι βαλκανικής… Τονίζει ιδιαίτερα το ότι η ελληνική γλώσσα των γονέων τού Αλέξανδρου και της πατρίδας του, της Μακεδονίας, έγινε μετά τον σύντομο θάνατό του σημείο αναφοράς όλου του κόσμου και ας διαιρέθηκε σύντομα η αυτοκρατορία του.
Ο καθηγητής, ο συγγραφέας και σεναριογράφος, θεωρείται εμπειρογνώμων σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με τις λογοτεχνικές μελέτες του για τον Μέγα Αλέξανδρο και τους μύθους από την Ισλανδία μέχρι την Ινδία. Αφορούν μελέτες σε χριστιανικά, εβραϊκά, μουσουλμανικά, περσικά, κλασικά ελληνικά, βυζαντινά, λατινικά κείμενα. Μια πλούσια εικονογράφηση με παράθεση κειμένων και μια πολύ πυκνογραφημένη βιβλιογραφία άνω των 20 σελίδων, ενισχύουν τη δική του διατυπωμένη πεποίθηση για την ελληνική ταυτότητα της Μακεδονίας.
Γράφει: «Το γνωρίζουμε από τη γλώσσα τους, τα τοπωνύμια, τα ονόματα προσώπων, τα ονόματα των μηνών, των βασιλέων. Μιλούν την ελληνική ως γηγενείς με μια τοπική προφορά…».
Το πρόβλημα με τα Σκόπια δεν είναι τόσο η επιφανειακή αναγνώριση από εφήμερες σκοπιμότητες συναλλαγών από πολλά κράτη. Αυτά βρήκαν κενά από τη δική μας επιστημονική χλιαρότητα ή τη δική μας προδοτική συμπεριφορά.
Χιλιάδες έλληνες επιστήμονες στο εξωτερικό περιμένουν την κάθαρση ενδοτικών εστιών εντός της Ελλάδος, περιμένουν την πνευματική απελευθέρωση της χώρας από ένα ιδιότυπο πνευματικό κατεστημένο που τρομοκρατεί, περιμένουν το γνήσιο ενδιαφέρον της ελληνικής Πολιτείας και του ελληνόψυχου πνευματικού κόσμου.
Η ομίχλη της οικονομικής δήθεν ανάπτυξης για πολλά χρόνια με τον 24ωρο βομβαρδισμό ελέγχου της σκέψης των Ελλήνων είναι η χειρότερη μορφή βίας.
Και αυτή η βία ασκείται πολύπλευρα στον τόπο που θαυματούργησε πολιτιστικά με την ευχή «…τον άρτον ημών τον επιούσιον». Είναι αλήθεια ότι παραχωρήθηκε η εθνική μας κυριαρχία, εξαιτίας της ακόρεστης υλικής απληστίας και του ηδονιστικού βολέματος. Οι κυρίως υπεύθυνοι και αχόρταγοι μόνοι τους το ομολογούν και εμείς ως αποβλακωμένος λαός ζούμε στον λήθαργό μας.
Εδώ στην Αγγλία, με τα δικά της συμφέροντα και τα δικά της προβλήματα, τονίζεται ο σκοπός της Αγωγής, πρώτα ως Πνευματική Ανάπτυξη, μετά ως Ψυχική και μετά ως Σωματική του Προσώπου και της Κοινωνίας… Μια γιαγιά μού είπε ότι στα σχολεία τα εγγόνια της αρχίζουν με κοινή προσευχή, με το «Πάτερ ημών» και αντιστέκονται στην προσπάθεια εκκοσμίκευσης.
Στην ορθόδοξη Ελλάδα από το πρωί μέχρι το βράδυ μας βάζουν στο μυαλό μας την οικονομική ανάπτυξη και μετά μας βουλιάζουν ως φταίχτες.
Είναι καιρός να βγούμε από τον λήθαργο του βολέματος και να βρούμε τον εθνικό μας προσανατολισμό.
Βησσαρίων Μπακόλας
Λονδίνο


Σχολιάστε εδώ