ΛΑΘΡΟΒΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Ο κύπριος Πρόεδρος επισήμανε ότι εάν δεν γίνει αποδεκτή από την τουρκική πλευρά μια φόρμουλα λύσης που θα επιτρέπει την επιστροφή τουλάχιστον 100.000 ελληνοκύπριων προσφύγων με τα δεδομένα του 1974, τα πράγματα θα είναι δύσκολα, εφόσον, τόνισε, η άλλη πλευρά δεν προσεγγίζει καν όσα πρόβλεπε το Σχέδιο Ανάν.

Η οργή του Προέδρου

Των συνομιλιών είχαν προηγηθεί τις τελευταίες μέρες εκδηλώσεις μνήμης και καταδίκης της εισβολής και της κατοχής. Μια από αυτές αφορούσε την Αμμόχωστο και την επιστροφή της κλειστής πόλης στους νομίμους κατοίκους της. Σε μια ψυχολογική έκρηξη ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος αντιμετωπίζει έντονη εσωτερική κριτική για το ότι οι συνομιλίες δεν πάνε καλά, με έντονο ως και οργισμένο ύφος είπε πως καμιά άλλη κυβέρνηση δεν έκανε ό,τι έκανε η δική του τα τελευταία δυόμισι χρόνια της διακυβέρνησής του. Η αντίδραση του Προέδρου Χριστόφια σχολιάστηκε αρνητικά, διότι ακόμη και αυτή η πρότασή του για την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου, με αντίδωρο το άνοιγμα του λιμανιού της πόλης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για να εμπορεύονται οι Τουρκοκύπριοι, είχε τεθεί και εκκρεμεί από την εποχή του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου. Στην πρόταση του Προέδρου Χριστόφια περιλαμβάνεται νέα υποχώρηση, αφού εκτός του λιμανιού προσφέρεται και το άνοιγμα παγωμένων τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων.

Τα δείπνα

Η τουρκική πλευρά δεν αποδέχεται επί του παρόντος ούτε την πρόταση του Προέδρου Χριστόφια για την Αμμόχωστου ούτε τις λοιπές εισηγήσεις για να αρθεί το αδιέξοδο, προφανώς επειδή προσδοκά να δοθεί τον Νοέμβριο η εναλλακτική επιλογή της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό κατόπιν εισήγησης του ΓΓ του ΟΗΕ μέσω της έκθεσής του. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, προκειμένου να βελτιωθεί το κλίμα στις συνομιλίες ειδικά σε προσωπικό επίπεδο, ακολουθεί το μοντέλο του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη: Έχει καλέσει στην οικία του τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου και τη σύζυγό του για δείπνο στις 31 Αυγούστου.


Σχολιάστε εδώ