Κύπρος – Κεφαλονιά: βίοι παράλληλοι

Οι στενές σχέσεις τους αποτυπώνονται στη μυθολογία, όπου η Αφροδίτη, που γεννήθηκε στην κυπριακή Πάφο, σαγήνευσε τον Φαέθωνα, γιο του Κέφαλου, βασιλιά της Κεφαλονιάς.
Ο Απόστολος Παύλος από την Κύπρο πήγε στην Πεσσάδα της Κεφαλονιάς.
Η γεωπολιτική αξία της Κύπρου και της Κεφαλονιάς είχε επισημανθεί από την αρχαιότητα και γι’ αυτό χρησιμοποιήθηκαν ως βάσεις εγκατάστασης και ορμητήριο επέμβασης στους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου.
Και οι δύο λαοί για μεγάλα χρονικά διαστήματα είχαν κοινούς κατακτητές.
Κατακτήθηκαν από τους Ρωμαίους, έζησαν τις επιδρομές των αράβων και βερβερίνων πειρατών. Κυριεύθηκαν από τους Φράγκους, τους Βενετούς και γνώρισαν τη βάρβαρη τουρκική κατοχή.
Το 1570 Κεφαλονίτες υπερασπίστηκαν την Αμμόχωστο από τους Τούρκους και άφησαν 2.000 νεκρούς. Το 1571 Κεφαλονίτες και Κύπριοι πολέμησαν στη ναυμαχία της Ναυπάκτου κατά των Τούρκων και το 1660 υπερασπίστηκαν την Κρήτη.
Οι δύο λαοί κυβερνήθηκαν καταπιεστικά από τους Βρετανούς και απελευθερώθηκαν με σκληρούς αγώνες. Στην Κεφαλονιά ο λαός αγωνίστηκε κατά Βενετών και Βρετανών για απελευθέρωση. Κορυφώθηκε ο αγώνας με εξεγέρσεις το 1848 και το 1849 με επικεφαλής τους Ριζοσπάστες. Οι αγώνες αυτοί επέσπευσαν την ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα το 1864.
Κεφαλονίτες και Κύπριοι πολέμησαν εθελοντικά για την απελευθέρωση της Ελλάδας. Το 1821 στην Πελοπόννησο, στο Μεσολόγγι και στην πολιορκία της Αθήνας. Κύπριοι πολεμούν εθελοντές το 1897, 1912, 1922 και το 1940 στην Αλβανία.
Παράλληλα, οι Κύπριοι αντιστέκονταν συνεχώς κατά των κατακτητών, με μεγάλες θυσίες. Η κυπριακή αντίσταση αρχίζει το 1231 κατά Φράγκων και Βενετών και κορυφώνεται κατά των Τούρκων από το 1578 έως το 1821.
Οι Βρετανοί, που αγόρασαν την Κύπρο, από το 1878 έως το 1960 ήταν σκληροί κατακτητές και οι Κύπριοι άρχισαν νέους αγώνες. Οι Βρετανοί επέβαλαν σκληρά μέτρα κατά των Κυπρίων και απαγόρευσαν την ελληνική γλώσσα στα σχολεία. Οι Κύπριοι απάντησαν αγωνιστικά το 1895, 1907, 1915 και 1921, με κορύφωση την εξέγερση του 1931 σε ολόκληρη την Κύπρο, με νεκρούς και εκατοντάδες φυλακίσεις και επιβολή στρατιωτικού νόμου μέχρι το 1940. Απαγόρευσαν την ελληνική σημαία. Υποχρέωσαν τους δημοσίους υπαλλήλους να φορούν φέσι και διαχώρισαν τους Κυπρίους σε χριστιανούς και μουσουλμάνους, όχι Έλληνες. Η ελληνική και κυπριακή άρχουσα τάξη συμπαρατάχθηκε με τους Αγγλους.
Από το 1946 άρχισαν νέοι αγώνες των Κυπρίων για Ένωση, που τότε όμως δεν ήρθε παρά τον ηρωικό αγώνα της ΕΟΚΑ και των παλικαριών της που οδηγήθηκαν από τους Άγγλους στην αγχόνη, αλλά το βόρειο τμήμα του νησιού τελεί 36 χρόνια τώρα υπό την κατοχή τουρκικών στρατευμάτων μετά την προδοσία που έγινε το 1974, και παραλίγο το 2004 με το Σχέδιο Ανάν δεν θα υπήρχε σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία αν ο κυπριακός λαός δεν είχε πει το βροντερό «όχι».
Τώρα καλούνται ξανά ο κυπριακός και ο ελληνικός λαός να αντισταθούν στα νέα σχέδια που μαγειρεύουν, φορώντας τουρκικό φέσι στην Κύπρο.

• Απόσπασμα από την ομιλία του Ευάγγελου Κουρή στην εκδήλωση για την Κύπρο που διοργάνωσε η Πολιτιστική Στέγη Τρωιαννάτων Κεφαλονιάς.


Σχολιάστε εδώ