Καταργούν γραφεία Τύπου εξωτερικού!

Μείζον θέμα εθνικής και πολιτικής σημασίας έχει ανακύψει, καθώς η κυβέρνηση με νόμο καταργεί Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας στο εξωτερικό και υποβαθμίζει τον ρόλο των δημοσιογράφων των εν λόγω Γραφείων, με αποτέλεσμα την έλλειψη ενημέρωσης της διεθνούς κοινής γνώμης και των ΜΜΕ στο εξωτερικό για τις ελληνικές θέσεις.
Ήδη, όπως έγραψαν οι «ΤΥΠΟΛΟΓΙΕΣ», με βάση τον πρόσφατο νόμο 3861/2010 αναστέλλεται η λειτουργία (ουσιαστικά πρόκειται για κατάργηση) εφτά Γραφείων Τύπου στο Εξωτερικό (Λος Άντζελες, Βοστώνη, Δουβλίνο, Λισσαβώνα, Πράγα, Ζάγκρεμπ, Κοπεγχάγη), ενώ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, πρόκειται να κλείσουν άλλα οκτώ Γραφεία.
Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί την τοποθέτηση ως προϊσταμένων στα Γραφεία Τύπου Εξωτερικού, ακολούθων Τύπου και Επικοινωνίας και όχι δημοσιογράφων, πράγμα που σημαίνει ότι στην ουσία καταργούνται οι δημοσιογραφικές θέσεις εργασίας, και ορίζεται ότι οι δημοσιογράφοι μπορεί να μετατίθενται στην Κεντρική Υπηρεσία, όταν συμπληρώσουν τριετή υπηρεσία στο ίδιο Γραφείο Τύπου (ή και ενωρίτερα).
Σε σχετικές έγγραφες καταγγελίες προς την ΕΣΗΕΑ προέβη η εκπρόσωπος των εργαζόμενων δημοσιογράφων στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας – Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης (ΓΓΕ-ΓΓΕ), Αθηνά Καμπάκογλου, η οποία στο υπόμνημά της επισημαίνει ότι «η προώθηση των ελληνικών θέσεων στο Εξωτερικό, με κυρίαρχη παρέμβαση στον ξένο Τύπο, είναι καθαρά έργο των δημοσιογράφων και όχι των επικοινωνιολόγων». Τονίζεται ακόμα ότι η τοποθέτηση ως προϊσταμένων στα Γραφεία Τύπου Εξωτερικού των ακολούθων Τύπου παραβιάζει τον Οργανισμό της ΓΓΕ-ΓΓΕ και προωθεί την υπαλληλοποίηση της ενημέρωσης και άρα τη χειραγώγησή της. Η ΕΣΗΕΑ, από την πλευρά της, έχει πάρει θέση επί του θέματος, ότι θα περιφρουρήσει τις θέσεις εργασίας των δημοσιογράφων, αλλά και το δικαίωμα στην ενημέρωση και χαρακτηρίζει πρωτοφανές το γεγονός της υποκατάστασης των δημοσιογράφων, τόσο στην Κεντρική Υπηρεσία, όσο και στα Γραφεία Τύπου Εξωτερικού από επικοινωνιολόγους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΗΛΟΣ


Σχολιάστε εδώ