Κάτω στον Πειραιά

Έτσι, η δημοτική κίνηση «Πολίτες για την Επιβίωση του Πειραιά», σε ανακοίνωσή της που βασίζεται σε δημοσίευμα της περασμένης Κυριακής, αναφέρει ότι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου δεν εγκρίνει τον διαγωνισμό για την προμήθεια ρομποτικών κάδων, γιατί ο δήμος έδωσε τιμή 100.000 ευρώ για τον καθένα, ενώ προηγουμένως είχε δηλώσει ότι κόστιζαν 15.000 ευρώ! Εγκαλεί μάλιστα τον δήμαρχο επειδή προβαίνει σε τέτοιες δαπάνες σε περιόδους όπου ο δήμος ήταν έτοιμος να κάνει στάση πληρωμών. Κύκλοι που πρόσκεινται στον δήμαρχο τόνιζαν ότι όλα αυτά είναι ανακρίβειες, διότι:

α) Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου έχει δώσει έγκριση για την προμήθεια των ρομποτικών κάδων.

β) Η τιμή τους δεν έχει καθοριστεί, γιατί θα γίνει δημόσιος διαγωνισμός και θα υποβληθούν προσφορές. Οπότε οι τιμές περί 100.000 ή 15.000 ευρώ δεν ισχύουν.

γ) Τα χρήματα θα πληρωθούν από τα ανταποδοτικά τέλη, δηλαδή από χρήματα που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάποιον άλλο λόγο. Δηλαδή, και να έκανε στάση πληρωμών ο δήμος, θα εξακολουθούσε να έχει απόθεμα κάποιων εκατομμυρίων ευρώ, απλώς δεν θα μπορούσε να το δώσει για πληρωμές υπαλλήλων, προμηθευτών, για λειτουργικά έξοδα κ.λπ., οπότε δεν έχουν σχέση τα χρήματα αυτά με το «λουκέτο» που θα έβαζε.

// Την περασμένη Πέμπτη το πρωί ολοκληρώθηκε η επισκευή του ενός από τα δύο υποβρύχια καλώδια που τροφοδοτούν με ρεύμα την Αίγινα από τα Μέθανα και είχαν κοπεί, με αποτέλεσμα επί 6 μέρες όλο το νησί να μείνει χωρίς ηλεκτρισμό. Η πολυήμερη αυτή διακοπή ρεύματος προκάλεσε πολλά προβλήματα στην οικονομία του νησιού, αφού πολλοί τουρίστες έφυγαν, ενώ πολλά προϊόντα που βρίσκονταν σε ψυγεία μαγαζιών (τα οποία οι ιδιοκτήτες τα είχαν… γεμίσει λόγω της αναμενόμενης αυξημένης κίνησης του Δεκαπενταύγουστου) χάλασαν και φυσικά τα πέταξαν!

Η ζημιά στο ένα καλώδιο (αυτό που επισκευάστηκε) βρισκόταν σε απόσταση 50 μέτρων από το λιμάνι του νησιού και μάλιστα υπάρχει τσαμαδούρα που λέει να προσέχουν τα σκάφη να μην αγκυροβολούν εκεί. Η ζημιά στο δεύτερο καλώδιο βρίσκεται σε ακτίνα 200 μέτρων από την ακτή της Αίγινας χωρίς να υπάρχει εκεί καμία ένδειξη. Η πρώτη βλάβη οφείλεται, όπως λέγεται, στις άγκυρες καθώς, παρά τις συστάσεις, πολλά σκάφη αγκυροβολούν. Για τη δεύτερη δεν έχει διευκρινιστεί πού οφείλεται. Τα ερωτήματα που προκύπτουν πάντως είναι:

1) Πώς έγινε και τα δύο καλώδια «κόπηκαν» με λίγες ώρες διαφορά; Μήπως πρόκειται για εσκεμμένη ενέργεια;

2) Αφού το ένα σημείο ήταν προβληματικό λόγω των αγκυροβολίων, γιατί δεν γίνονται πιο τακτικά έλεγχοι στα καλώδια και συντήρησή τους;

3) Τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη πότε πήγαν στο νησί και πότε λειτούργησαν όλα; Γιατί λέγεται ότι καθυστέρησαν πολύ να λειτουργήσουν;

4) Γιατί δεν έχει προβλεφθεί κάποιο εφεδρικό σύστημα για να μη μένει το νησί χωρίς ρεύμα τόσες μέρες;

// Πόλος έλξης για τους νεοδημοκράτες του Κορυδαλλού έχει γίνει ο ανεξάρτητος συνδυασμός του Βασίλη Βουγιουκλάκη, που αποτελεί διέξοδο γιʼ αυτούς από τη στιγμή που η Ρηγίλλης δεν… σκεπτόταν να κατεβάσει υποψήφιο. Γιʼ αυτό σπεύδουν όλοι να πλαισιώσουν τον συνδυασμό του και να κατέβουν υποψήφιοι. Υπάρχουν μάλιστα έγκυρες πληροφορίες ότι ο συνδυασμός του Βασίλη Βουγιουκλάκη θα περιλαμβάνει και ονόματα-εκπλήξεις.

// Αν και έχουμε Αύγουστο, οι ρυθμοί στη Νίκαια δεν έχουν χαλαρώσει και πολύ, καθώς οι περισσότεροι δημότες προέρχονται από κοινωνικά στρώματα που η λέξη «διακοπές» δεν περιλαμβάνεται στο λεξιλόγιό τους. Μαζί τους παραμένει και ο Γιάννης Μαρωνίτης που είναι γέννημα-θρέμμα της περιοχής και ξέρει τι… τραβάνε οι άνθρωποι εκεί. Γιʼ αυτό έχει προσαρμόσει το πρόγραμμά του στη στήριξη των πιο ταλαιπωρημένων πολιτών με αποτελεσματικές και ευαίσθητες κοινωνικές υπηρεσίες. Μιλώντας για το θέμα αυτό σε συγκέντρωση φίλων του, ο Γ. Μαρωνίτης τόνισε: «Για μας, το πρώτο καθήκον της νέας δημοτικής αρχής είναι να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της στην αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης που ζούμε όλοι μας. Να αναπτύξει την αλληλεγγύη σε κείνους που δοκιμάζονται πιο σκληρά. Θα προχωρήσουμε αμέσως στην ίδρυση ενός δημοτικού συστήματος, που το ονομάζουμε “Πόλεμος στη φτώχεια”. Θα το οργανώσουμε σε συνεργασία με την Εκκλησία και με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Θα είναι ένα κίνημα εθελοντισμού, που θα αναλάβει δράσεις όπως η συνεχής και συστηματική διανομή τροφίμων, ρουχισμού, βιβλίων και παιδικών παιχνιδιών στους συμπολίτες μας που πραγματικά έχουν ανάγκη να τους απλώσουμε ένα χέρι στήριξης στις σημερινές δύσκολες στιγμές».

// Εδώ και μία εβδομάδα προσπαθεί δήμαρχος επαρχιακής πόλης να κλείσει ραντεβού με τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Ντόλιο για επείγον θέμα του δήμου του, αλλά το γραφείο του υφυπουργού τού απαντά συνέχεια πως είναι απασχολημένος! Ο δήμαρχος, που παρεμπιπτόντως είναι και ΠΑΣΟΚ, «τα πήρε στο κρανίο» και διεμήνυσε στους παρατρεχάμενους του κ. Ντόλιου πως αν μέχρι την Παρασκευή δεν του έκλειναν ραντεβού, θα κατέβαινε στο υπουργείο και θα τον έβλεπε με… το ζόρι! Πάντως ο εν λόγω δήμαρχος έχασε νωρίς την… υπομονή του. Άλλοι περιμένουν μήνες και δεν μιλάνε…


Σχολιάστε εδώ