Θα είμαι υποψήφιος

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε μυστικές δημοσκοπήσεις που έχουν διεξαχθεί ο νομάρχης Αθηνών προηγείται όλων των πιθανών υποψηφίων από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και κατά 10 μονάδες του δεύτερου, που είναι ο Γ. Μίχας.
Στη συνέντευξή του ο κ. Σγουρός, αναφερόμενος στη δημοσιονομική εξυγίανση που επιχειρεί η κυβέρνηση, υπογραμμίζει ότι «χωρίς ανάπτυξη οι θυσίες στις οποίες υποβάλλεται ο λαός αυτήν την
ώρα θα πάνε χαμένες».

// Κύριε νομάρχη, από την αρχή του έτους οι νομαρχίες καταργούνται και έρχονται οι Περιφέρειες. Ο νέος αυτός θεσμός μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη; Αν ναι, με ποιον τρόπο;
– Είναι βέβαιο ότι μετά τη δημοσιονομική εξυγίανση που επιχειρεί με όλες τις δυνάμεις της η κυβέρνηση, πρέπει να ακολουθήσει μια εξίσου σημαντική υπερπροσπάθεια ολόκληρης της χώρας με έναν δεύτερο στόχο, αυτόν της ανάπτυξης.
Δεν αρκεί να πετύχουμε μόνο τον πρώτο στόχο.
Χωρίς ανάπτυξη οι θυσίες στις οποίες υποβάλλεται όλος ο λαός αυτήν την ώρα θα πάνε χαμένες.
Ο νέος θεσμός της αιρετής Περιφέρειας από την αρχή του χρόνου είναι ένα καλό εργαλείο για την προώθηση της ανάπτυξης.
Με βάση τον νόμο «Καλλικράτης» θεωρώ ότι το τρίπτυχο Υπουργείο-Περιφέρεια-Δήμος, εάν συνεργαστούν πάνω σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο, μπορεί να αποτελέσει τον έναν από τους δύο πυλώνες -ο άλλος είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία- που είναι αναγκαίοι για να στηριχτεί η ανάπτυξη.
Σε αυτόν τον πυλώνα, η Περιφέρεια έχει ουσιαστικό ρόλο και λόγο σε μια σειρά από επιμέρους τομείς όπου πρέπει να βασίσουμε την ανάπτυξη: τον τουρισμό, τις ήπιες μορφές ενέργειας και την πράσινη ανάπτυξη γενικότερα καθώς και την επιχειρηματικότητα που βασίζεται στην καινοτομία. Για να μη φανεί ότι θεωρητικολογώ, σας αναφέρω ένα παράδειγμα σχετικά με τον τουρισμό που είναι και επίκαιρο: Στην Αττική όλο το παραλιακό μέτωπο, από τον Σχοινιά μέχρι την Ελευσίνα, δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο από πλευράς φυσικού κάλλους και σας το λέω μετά λόγου γνώσεως, γιατί έχω γυρίσει σχεδόν όλον τον κόσμο.
Έτσι όπως είναι σήμερα, όχι μόνο δεν ικανοποιεί κανέναν, αλλά στα μεγαλύτερα τμήματά του είναι απωθητικό.
Ως Νομαρχία Αθηνών υποβάλαμε τα προηγούμενα χρόνια μια ολοκληρωμένη πρόταση για το κομμάτι που ήταν στα όριά μας, από τη Γλυφάδα ως το Φάληρο.
Δυστυχώς όμως τότε το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ όχι μόνο δεν συζήτησε ποτέ αυτήν την πρόταση, αλλά ούτε ποτέ μας απάντησε.
Από την αρχή του 2011 ο νέος θεσμός της Περιφέρειας θα είναι ισχυρός και θα είναι αυτοκτονικό για το εκάστοτε υπουργείο να μη συνδράμει την όποια πρωτοβουλία της Περιφέρειας.

// Αυτές οι πρωτοβουλίες της Περιφέρειας που αναφέρετε, όπως στο συγκεκριμένο παράδειγμα, δεν χρειάζονται χρήματα; Πού θα βρεθούν;
– Κατ’ αρχάς υπάρχει το ΕΣΠΑ, το οποίο είναι η τελευταία μας ευκαιρία να διαχειριστούμε κοινοτικά κονδύλια για ανάπτυξη.
Είναι ένα κατʼ εξοχήν αναπτυξιακό κοινοτικό πρόγραμμα, απ’ το οποίο δεν πρέπει να χαθεί ούτε ευρώ.
Δευτερευόντως η Περιφέρεια Αττικής θα μπορέσει, κάνοντας σωστή διαχείριση των κρατικών πόρων που θα της δίδονται, να έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει νέες αναπτυξιακές δομές.
Αυτό που σας λέω το κάναμε πράξη ως Νομαρχία Αθηνών τα τελευταία 8 χρόνια χρηματοδοτώντας στους 48 δήμους εκατοντάδες έργα ύψους 500.000.000 ευρώ. Αυτά τα χρήματα είναι καθαροί πόροι της Νομαρχίας Αθηνών και επιπλέον, με το τέλος της χρήσης του 2009, είχαμε πλεόνασμα 217.000.000 ευρώ.
Θέλω να πω, δηλαδή, εάν υπάρχει σχέδιο, καλή συνεργασία μεταξύ των φορέων και σεβασμός στο δημόσιο χρήμα, τότε ο στόχος της ανάπτυξης μπορεί να επιτευχθεί.

// Σας ακούω να περιγράφετε μια κατάσταση περίπου ειδυλλιακή. Είναι δυνατόν ένα γραφειοκρατικό κράτος όπως το ελληνικό να λειτουργήσει και να έχει ένα τέτοιο αποτέλεσμα;
– Δεν θέλω να εξωραΐσω τα πράγματα, η γραφειοκρατία είναι εδώ και πιστεύω ότι ταλαιπωρεί τον πολίτη, ως και τον πρωθυπουργό. Δεν υπάρχει άνθρωπος σε αυτήν τη χώρα που να μην έχει έρθει αντιμέτωπος με τη γραφειοκρατία. Πιστεύω όμως, επειδή η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω, ότι αυτή η κυβέρνηση, που έχει επωμιστεί το φορτίο να βγάλει τον τόπο από την οικονομική καχεξία, έχει χρέος να οικοδομήσει και ένα νέο κράτος απαλλαγμένο κατά το δυνατόν από τη γραφειοκρατία.
Όταν εμείς ως Νομαρχία Αθηνών ζητούσαμε από τους δήμους ώριμες μελέτες από τα έργα ώστε να τα χρηματοδοτήσουμε, το ζητούσαμε γιατί πάντοτε είχαμε στο μυαλό μας ότι με τις ενστάσεις στους διαγωνισμούς, τις προσφυγές στο ΣτΕ και τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου θέλαμε 3 χρόνια.
Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, γιατί απλούστατα θα σταθεί εμπόδιο στην οποία αναπτυξιακή προσπάθεια.

// Εσάς προσωπικά, η αρχή του χρόνου 2011 πού θα σας βρει; Θα είστε υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής;
– Το μέλλον κανείς δεν το ξέρει. Θέλω να είμαι υποψήφιος, γι’ αυτό και έχω καταθέσει την υποψηφιότητά μου στον πολιτικό μου χώρο.
Περιμένω μια αξιοκρατική επιλογή, με βάση το έργο που έχει επιδείξει ο καθένας.
Είναι πληγή για την αυτοδιοίκηση οι όποιες επιλογές να ξεκινούν από τα κομματικά ερείσματα και τις «προσβάσεις» που έχει ο καθένας μας στον κομματικό μηχανισμό. Δεν μπορεί να είσαι ελέγχων και ελεγχόμενος, κρίνων και κρινόμενος. Η αυτοδιοίκηση δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι το μακρύ χέρι του κράτους ή του κόμματος στην κοινωνία. Ρόλο κομματικού αντιπροσώπου ή κομματικού επιτετραμμένου ποτέ δεν διεκδίκησα. Με αυτήν την έννοια και μόνο, με ενδιαφέρει η ενασχόληση με την αυτοδιοίκηση. Άλλωστε σε λίγες μέρες θα ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες, οπότε… κοντός ψαλμός…


Σχολιάστε εδώ