Επικαιρότητα

1Η διεθνής κοινή γνώμη γνωρίζει καλά τον αγώνα του Προέδρου του ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα για την τροποποίηση και βελτίωση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας του. Ακόμη και στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος του άσκησαν πιέσεις να αποσύρει το σχετικό νομοσχέδιο, εκείνος όμως τις άντεξε και εξουδετέρωσε τη λυσσώδη αντίδραση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και όσων διέθεσαν ακόμη και χρήματα για να χτυπήσουν την προσπάθειά του. Τελικά ο Ομπάμα πέτυχε την υπερψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από το Κογκρέσο και ο σχετικός νόμος ήδη αποτελεί ομοσπονδιακό δίκαιο. Στο πλαίσιο όμως της εξουσίας των πολιτειών (που συναποτελούν τις ΗΠΑ) στα θέματα υγείας έχουν λόγο και οι κυβερνήτες των πολιτειών αυτών. Έτσι, κάνοντας χρήση του προνομίου αυτού, η Πολιτεία του Μιζούρι προκήρυξε δημοψήφισμα για να αποφανθεί ο λαός αν εγκρίνει ή όχι την τροποποίηση του ασφαλιστικού συστήματος. Και το θαύμα συνετελέστη! Η πλειοψηφία των πολιτών που έλαβαν μέρος στο δημοψήφισμα απεφάνθη ότι οι τροποποιήσεις που περιέχονται στον σχετικό ομοσπονδιακό νόμο δεν θα πρέπει να εφαρμοστούν. Τι να υποθέσει κανείς γι’ αυτήν την απόφαση των πολιτών; Μπροστά στη βελτίωση των παροχών και της σύνταξης, η πλειοψηφία του λαού του Μιζούρι προτιμά την «κολοβή» κοινωνική ασφάλιση που ίσχυε πριν από την ψήφιση της μεταρρύθμισης, βάσει της οποίας οι αμερικανοί συνταξιούχοι ήταν καταδικασμένοι να «απολαμβάνουν» τις γελοίες παροχές που προέβλεπε ο σχετικός νόμος! Οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι φυσικό να πανηγυρίζουν και να θεωρούν επιτυχία τους την απόφαση. Φυσικά, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Ο νόμος της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος θα εφαρμοστεί, όπως διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος Ομπάμα και επιφανή στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος. Σε αντίθεση με την Ευρώπη που κατεδαφίζει το κοινωνικό κράτος, οι ΗΠΑ προσπαθούν να το διευρύνουν.
2Μια απίθανη και εντελώς άγνωστη μέχρι στιγμής οργάνωση, με την επωνυμία «Πρωτοβουλία για την Ευρωπαϊκή Σταθερότητα», κατάθεσε πρόταση για την οριστική ονομασία των Σκοπίων, με σκοπό να γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει πάνω σ’ αυτό το θέμα μεταξύ της Ελλάδος και του εν λόγω κρατιδίου. Η πρόταση αυτή, λεπτομέρειες της οποίας θα εκθέσουμε στη συνέχεια, έγινε αντικείμενο μελέτης και επεξεργασίας από κορυφαίους παράγοντες του ΟΗΕ, των
ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Και αυτό σημαίνει ότι αυτή η οργάνωση που συνέταξε την πρόταση πατρονάρεται από κάποιους που ενδιαφέρονται για τη μακροζωία του κρατιδίου των Σκοπίων. Η πρόταση περιέχει βασικά το «Μακεδονία του Βαρδάρη» ως όνομα των Σκοπίων για όλες τις χρήσεις, με ταυτόχρονη υποχώρηση της Ελλάδος στο αίτημα για ένταξη του κρατιδίου στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Βέβαια, το όνομα αυτό δεν ικανοποιεί την πάγια θέση της Ελλάδος για ονομασία στην οποία να μην αναφέρεται η λέξη «Μακεδονία». Ικανοποιεί όμως τη θέση των Σκοπίων για ονομασία που να περιέχει τη λέξη «Μακεδονία» με τοπικό η άλλο προσδιορισμό. Η αλλαγή ωστόσο του ονόματος προϋποθέτει τροποποίηση του συντάγματος των Σκοπίων, η οποία απαιτεί πλειοψηφία των δύο τρίτων των πολιτών, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Νίκολα Γκρούεφσκι επιμένει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ονομασία. Έτσι, το όνομα «Μακεδονία του Βαρδάρη» αποτελεί ισχυρό κίνητρο για να πειστούν οι πολίτες να ψηφίσουν τη συνταγματική αλλαγή. Η «Πρωτοβουλία» προτείνει επίσης να πειστεί η Ελλάδα να δεχτεί το όνομα αυτό και παράλληλα να εργαστεί για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Αν οι δύο χώρες (Ελλάδα και Σκόπια) αποδεχτούν το προτεινόμενο όνομα, τότε αυτό θα ισχύσει από την ημέρα που τα Σκόπια θα αποτελέσουν πλήρες μέλος της ΕΕ. Εάν για οποιονδήποτε λόγο οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη του κρατιδίου δεν ευοδωθούν, ή για κάποιον λόγο τα Σκόπια δεν γίνουν δεκτά στην ΕΕ, τότε το όνομα «Μακεδονία του Βαρδάρη» δεν θα ισχύσει. Για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ δεν τίθεται θέμα αποδοχής ονομασίας, κάτι που σημαίνει αποδυνάμωση ενός διαπραγματευτικού όπλου της Ελλάδος, που μέχρι σήμερα απεδείχθη πάρα πολύ αποτελεσματικό. Η Ελλάδα δηλαδή θα ψηφίσει την ένταξη στο ΝΑΤΟ ανεξάρτητα από την επίλυση του θέματος του ονόματος. Αυτό το τελευταίο είναι που φωτογραφίζει τις ΗΠΑ ως εμπνευστή των προτάσεων αυτών, αφού μέχρι τώρα πίεζε την Ελλάδα να δεχτεί την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.


Σχολιάστε εδώ