Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο
1Πολλοί οικονομικοί αναλυτές δικαιολογημένα εκφράζουν ανησυχία για τη σταθερότητα του νομισματικού συστήματος της ΕΕ και κυρίως για την ομαλή λειτουργία του συστήματος των Κεντρικών Τραπεζών. Οι Κεντρικές Τράπεζες σχεδόν σε όλες τις δυτικές χώρες συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην απορρόφηση των συνεπειών της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Και τώρα αντιμετωπίζουν οι ίδιες τεράστια προβλήματα. Ειδικά οι Κεντρικές Τράπεζες των κρατών της Ευρωζώνης κατέχουν κρατικά ομόλογα μειωμένης φερεγγυότητας. Για παράδειγμα, η ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες Γερμανίας και Γαλλίας κατέχουν το 20% των ισπανικών κρατικών ομολόγων, χωρίς να υπολογίζουμε και τα τραπεζικά ομόλογα των ισπανικών τραπεζών και το 40% των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Η ίδια κατάσταση μειωμένης φερεγγυότητας παρουσιάζεται και στις ΗΠΑ, όπου η FED
κατέχει ομόλογα ιδιωτικών αμερικανικών τραπεζών, των οποίων η φερεγγυότητα
είναι εντελώς αμφίβολη. Με λίγα λόγια, οι Κεντρικές Τράπεζες των δυτικών χωρών κατέχουν έναν σημαντικό αριθμό ομολόγων χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης και αμφίβολης ρευστοποίησης. Ο δείκτης αυτών των αμφισβητούμενων απαιτήσεων είναι πάρα πολύ υψηλός και φτάνει στο 69,5%. Δηλαδή, στο σύνολο των απαιτήσεων από ομόλογα μόνο το 30% θεωρείται ότι έχει εξασφαλισμένη ρευστοποίηση. Με τέτοιας ποιότητας χαρτοφυλάκιο οι Κεντρικές Τράπεζες δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν ομαλά. Για τον λόγο αυτό οι πρόεδροι της FED και της ΕΚΤ φαίνεται ότι προβληματίζονται έντονα, γιατί τα σαθρά χαρτοφυλάκια των εθνικών Κεντρικών Τραπεζών εγκυμονούν κινδύνους κατάρρευσης ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος των δυτικών οικονομιών, κάτι που θα ρίξει την παγκόσμια οικονομία σε μακροχρόνια και σοβαρής έντασης οικονομική κρίση.
2Η «τρόικα» ιδρύει στην Αθήνα μόνιμη αντιπροσωπεία, με κύριο έργο την παρακολούθηση της σωστής εφαρμογής του Μνημονίου και των άλλων υποδείξεών της. Η λειτουργία του νέου Διευθυντηρίου θα αρχίσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου με μια «σεμνή» τελετή, όπου θα βρεθούν όλοι όσοι είναι έτοιμοι να σκύψουν το κεφάλι στην καινούργια εξουσία της «τρόικας». Επικεφαλής του γραφείου αυτού θα είναι ο ολλανδός Μ. Τράα, που είναι ο σκληρότερος από τους ελεγκτές και έχει επισκεφτεί την Ελλάδα κατ’ επανάληψη. Στο έργο του θα υποβοηθείται από έναν αυστριακό οικονομικό εμπειρογνώμονα ως εκπρόσωπο της ΕΕ και από μια εκπρόσωπο της ΕΚΤ. Έτσι, ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θα εκπροσωπούνται στο γραφείο που θα λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο. Ας μην πανηγυρίζει η κυβέρνηση ότι τάχα ασκεί εξουσία στην Ελλάδα. Ο πρώτος που κατανόησε αυτήν την πραγματικότητα είναι ο πρωθυπουργός μας, που γι’ αυτό και ελαχιστοποίησε την παραμονή του στην Ελλάδα. Βέβαια, είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια όλοι όσοι κυβέρνησαν την Ελλάδα την οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση, που είναι απότοκος της λαθεμένης πορείας που ακολούθησαν και της πολιτικής κατασπατάλησης των εθνικών μας πόρων. Και με τη διαπίστωση αυτή, πολλοί Έλληνες προσδοκούν ότι τώρα που η διαχείριση των ελληνικών προβλημάτων πέρασε στους ξένους, ίσως να προκληθεί μια αλλαγή προς τα βελτίω για την καθημερινότητα του έλληνα πολίτη. Εμείς όμως διαφωνούμε.
3Εάν νομίζετε ότι η φοροδιαφυγή, τα πλαστά τιμολόγια και αποδείξεις ανθούν μόνο στην Ελλάδα, κάνετε μεγάλο λάθος. Στην Ιταλία η φοροδιαφυγή είναι πολύ πιο έντονη απ’ ό,τι στην Ελλάδα. Προ ημερών η Οικονομική Αστυνομία Guardia di Finanza ανακοίνωσε ότι εντόπισε χίλιες διακόσιες εταιρείες που φοροδιέφευγαν σε μόνιμη βάση, συλλέγοντας ψεύτικες αποδείξεις για δαπάνες που τάχα είχαν πραγματοποιήσει. Έτσι πετύχαιναν μείωση της φορολογητέας ύλης, με ζημία του ιταλικού Δημοσίου, η οποία ακόμη δεν έχει υπολογιστεί. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις ανήκουν στον κλάδο της πώλησης ετοίμων ενδυμάτων, είχαν συνεργασία και με αξιόλογους οίκους μόδας και θεωρούνται από τις ισχυρότερες επιχειρήσεις του χώρου. Φανταστείτε την έκταση της φοροδιαφυγής στην Ιταλία αν από την Οικονομική Αστυνομία, ένα όργανο παραπλήσιο με το δικό μας ΣΔΟΕ, ελεγχθούν όλοι οι κλάδοι της ιταλικής οικονομίας. Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι η μεγάλη φοροδιαφυγή εντοπίστηκε στη Β. Ιταλία, και συγκεκριμένα στην περιοχή του Μιλάνου αλλά και της Μπολόνιας και της Φλωρεντίας. Λέτε η μεγάλη άνθηση της Β. Ιταλίας να οφείλεται και στη φοροδιαφυγή; Εάν προσθέσουμε και τη «νόμιμη» φοροαποφυγή που θεσμικά έχει καθιερωθεί στο Λουξεμβούργο και τη φοροδιαφυγή που ανθεί στην Ελλάδα, μπορούμε να πούμε ότι το φαινόμενο αυτό αποτελεί «μεσογειακή νόσο».