Διάδρομοι και Ψίθυροι

4Οι αναλύσεις συνήθως μας συστήνουν να επενδύουμε σε μετοχές με συγκεκριμένα μεγέθη, με stories μπροστά τους, με ειδήσεις και δεδομένα. Σε περιόδους κρίσης όμως όπως η τωρινή και σε οικονομίες σαν την ελληνική υπεισέρχεται ακόμα ένας παράγοντας, που ενίοτε μπαίνει και πρώτος στη λίστα των επενδυτικών μας κριτηρίων: οι αγορές στις οποίες ενδεχομένως δραστηριοποιείται μια εταιρεία. Εάν η εταιρεία είναι κυρίως εξαγωγική και η πελατεία και οι δουλειές της είναι εκτός Ελλάδος, είναι σαφώς προτιμητέα! Στο πλαίσιο αυτό βλέπουμε και τις επιλογές των μεγάλων ξένων χαρτοφυλακίων, που επανακάμπτουν σε «εξωστρεφείς» εταιρείες. Πρώτοι στην προτίμησή τους οι τίτλοι των Coca-Cola, Τιτάν, Folli Follie, Μυτιληναίος, Jumbo και Frigoglass.
4Διχάζει η συμπεριφορά των δεικτοβαρών τίτλων: Πέραν των τραπεζών, «σίγουρη» επιλογή είναι τις τελευταίες ημέρες η Coca-Cola, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Τι κοινό έχουν αυτές οι μετοχές; Έχουν προς το παρόν υποαποδώσει σε σχέση με τα προηγούμενα δείγματα γραφής τους και οι πάντες εικάζουν πως έχουν μπροστά τους «δρόμο». Ο γράφων θα συμφωνήσει, με εξαιρέσεις όμως: ΔΕΝ έχουν όλα αυτά τα χαρτιά δρόμο μπροστά τους…
4Νερά, ψάρια, λιμάνια: το τρίπτυχο της επιτυχίας για όποιον μπορεί να αντέξει παλινδρομήσεις και απογοητεύσεις στην πορεία!
4Μερικές φορές οι αριθμοί λένε αλήθειες που δυσκολεύονται να τις πιστέψουν και οι πλέον αισιόδοξοι. Παραδείγματος χάριν, η μετοχή της Εθνικής σε επίπεδα τιμών γύρω στα 10 ευρώ είναι προφανέστατα ευκαιρία. Κι όμως, η Εθνική είναι η τράπεζα, ο τίτλος του 20άρη καλύτερα, που έχει υποαποδώσει μακράν έναντι κάθε άλλου τίτλου! Και με την πτώση της ρίχνει και τον κλαδικό δείκτη!
4Πάντα με βάση τις επιδόσεις της τελευταίας εβδομάδας, οι τίτλοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της Τράπεζας Πειραιώς και της Αlpha έχουν συμπληρώσει 4, 5 ή και 6 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Είναι καιρός να αντιδράσουν…
4Μεγάλη μεταβλητότητα παρατηρείται και σε μετοχές εταιρειών που δεν το συνηθίζουν! Συγκεκριμένα, αμέσως μετά την ανακοίνωση εξαιρετικού τριμήνου από τον όμιλο του Μυτιληναίου ο τίτλος -αλλά και η ΜΕΤΚΑ- δέχθηκε και «άδειασμα» και σταθεροποίηση κατόπιν, ενώ γενικώς βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Επίσης, ακόμα ένας όμιλος, αυτός της Βιοχάλκο, δέχθηκε ένα πρωτοφανές -για τα δεδομένα του- «άδειασμα» τίτλων και της μητρικής και -κυρίως- της ΕΛΒΑΛ και γενικότερα όλων των θυγατρικών του.
4Τα Folli Follie «έτρεξαν», τα ΚΑΕ τα… «ξεφορτώθηκαν».
4Τηλεπικοινωνίες: Η Wind θα δώσει τον τόνο, σίγουρα όμως θα έρθουν και σε αυτόν τον κλάδο εξελίξεις σημαντικές, ίσως και νωρίτερα απ’ όσο θα περίμενε κανείς.
4Alapis: Εξελίξεις, αυτήν τη φορά για την τιμολόγηση των generics φαρμάκων. Με κάποιον τρόπο πάντα βρίσκεται στην επικαιρότητα η εταιρεία…


Σχολιάστε εδώ