Για ένα κομμάτι ψωμί πάνε να φάνε 342 στρέμματα της ΔΕΠΟΣ στο Πόρτο Χέλι

Η άλωση της περιουσίας της ΔΕΠΟΣ βρίσκεται σε εξέλιξη. Αφορμή τα ενοίκια που χρωστάει για τα γραφεία που έχει σε κτίριο του Ιδρύματος Κασιμάτη (λέγεται ότι πρόεδρος είναι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος) και το ποσό της οφειλής ανέρχεται σε 110.000 ευρώ!

Το ίδρυμα προχώρησε σε κατάσχεση και ήδη έχει προσδιορισθεί αναγκαστικός πλειστηριασμός που θα γίνει στις 29 Σεπτεμβρίου για 342 στρέμματα σε κτήμα της ιδιοκτησίας της ΔΕΠΟΣ στο Πόρτο Χέλι, συνολικής εκτάσεως 1.000 στρεμμάτων, που είχαν παραχωρηθεί από το Δημόσιο κατά την ίδρυση της ΔΕΠΟΣ με τον Ν. 446/76. Η αντικειμενική αξία των 342 στρεμμάτων, τα οποία αποτελούν το «μπον φιλέ» της έκτασης, ορίστηκε σε 10.500.000 ευρώ και η πρώτη προσφορά σε 7.000.000 ευρώ (20.500 ευρώ/στρέμμα!).

Να σημειωθεί ότι για τη συνολική έκταση των 1.000 στρεμμάτων επιτρέπεται οργανωμένη δόμηση και για τον λόγο αυτόν έχει ενταχθεί σε ΠΕΡΠΟ (Περιοχή Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης). Η συνολική αξία της ιδιοκτησίας αυτής της ΔΕΠΟΣ ΑΕ στο Πόρτο Χέλι υπολογίζεται με τους μετριότερους υπολογισμούς σε 200.000.000 ευρώ (200.000 ευρώ/στρέμμα). Και αυτό προκύπτει από το αναμφισβήτητο στοιχείο που υπάρχει, την αγορά εκτάσεως εκτός σχεδίου, που απέχει 5-7 χλμ. από τη θάλασσα, από εταιρεία που κατασκευάζει τουριστικό συγκρότημα στον Άγιο Παντελεήμονα Κρανιδίου στην τιμή των 35.000 ευρώ/στρέμμα.

Δεν είναι τυχαίο ότι η έκταση αυτή της ΔΕΠΟΣ στο Πόρτο Χέλι έχει μπει στο μάτι των οικοπεδοφάγων της περιοχής, οι οποίοι ήδη έχουν «κατασπαράξει» εκτάσεις του Δημοσίου και έχουν αποκλείσει τον αιγιαλό και περιορίζουν κατά «βούληση» τις δασικές εκτάσεις. Ξέρουν ότι τα 1.000 στρέμματα της ΔΕΠΟΣ αποτελούν μοναδική ευκαιρία οργανωμένης δόμησης σε τουριστική περιοχή. Ο αναγκαστικός πλειστηριασμός της έκτασης των 342 στρεμμάτων για… 110.000 ευρώ αποτελεί για τους «ταλιμπάν» οικοπεδοφάγους τον πολιορκητικό κριό για την πραγματοποίηση των σκοπών τους.

Και εδώ τίθεται το εύλογο ερώτημα πώς είναι δυνατόν μια τέτοια έκταση-χρυσάφι να βγαίνει στο σφυρί για 110.000 ευρώ. Ακόμα και άθελά της η διοίκηση του Ιδρύματος Κασιμάτη δίνει λαβή για ένα σωρό δυσμενή, ακόμη και κακόβουλα σχόλια.

Όπως επίσης κάνει εντύπωση η σιωπή των τοπικών φορέων, με πρώτο τον Δήμο Κρανιδίου, όπου υπάγεται το Πόρτο Χέλι. Αλλά και των τοπικών βουλευτών. Κανείς δεν εξοργίζεται γιʼ αυτό το σκάνδαλο που προωθούν «κάποιοι»;

Θα πρέπει να παρέμβει αμέσως ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για να ζητήσει την αναβολή του πλειστηριασμού και να βρει άλλον τρόπο να εισπράξει το ίδρυμα τα 110.000 ευρώ για τα ενοίκια που του χρωστάει η ΔΕΠΟΣ.

Επίσης, ας ρίξει και μια ματιά εκεί στην Ερμιόνη η υπουργός Περιβάλλοντος, γιατί η πολεοδομική αναρχία και παρανομία είναι ορατή σε κάθε βήμα.

Αυτά και στο επόμενο φύλλο περισσότερα, μαζί με αποκαλύψεις για καταπάτηση του αιγιαλού από λιμάνια που έχουν κατασκευαστεί από επώνυμους…


Σχολιάστε εδώ