Βαθιά στο τούνελ…

ΑΡΓΑ αλλά σταθερά η ελληνική οικονομία μπαίνει όλο και πιο βαθιά στο τούνελ της ύφεσης, αποτέλεσμα της κρίσης, αλλά και της μονοδιάστατης πολιτικής που ακολούθησε τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση. Πολιτική που περιορίσθηκε σε ένα πρωτοφανές «κύμα περικοπών», χωρίς παράλληλα να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης και την τόνωση της αγοράς. Τα στοιχεία είναι κάτι περισσότερο από ανησυχητικά: Η βιομηχανική παραγωγή μειώνεται σταθερά (κατά 4,5% τον Μάιο), η οικοδομική δραστηριότητα βρίσκεται σε καθοδική πορεία (12,4% κατά μέσο όρο, 40-45% στην Αττική), ενώ το εμπόριο εκπέμπει «σήμα κινδύνου», καθώς εκατοντάδες επιχειρήσεις κλείνουν. Μόνο τον τελευταίο χρόνο περίπου 30.000 εργαζόμενοι στην οικοδομή έχασαν τη δουλειά τους, ενώ στον χώρο του εμπορίου μέσα στο 2010 υπολογίζεται ότι θα χαθούν 100.000 θέσεις εργασίας. Έξαρση της ανεργίας αναμένουν οι αρμόδιοι φορείς τον Οκτώβριο με το τέλος της τουριστικής περιόδου, ενώ το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ προβλέπει ότι το ποσοστό της ανεργίας θα φτάσει το 20% στο τέλος του 2011. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση κινείται με ρυθμούς χελώνας στον τομέα της ανάπτυξης, καθώς δέκα μήνες μετά τις εκλογές τέθηκε σε διαβούλευση ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Μέχρι να συζητηθεί και να ψηφισθεί θα έχει περάσει ένας χρόνος.
Ένας χρόνος χαμένος…
Κατάρρευση
ΣΕ… εφιάλτη τείνει να εξελιχθεί η υπόθεση των εσόδων, τα οποία υπέστησαν καθίζηση τον προηγούμενο μήνα και απειλούν να «τινάξουν στον αέρα» τους στόχους που θέτει το Μνημόνιο. Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου να διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων μέσα στο 2010, ωστόσο, αν δεν αλλάξει άρδην η κατάσταση με τα έσοδα, τα νέα μέτρα θα καταστούν αναπόφευκτα. Το υπουργείο έχει επενδύσει πολλά στα έσοδα από την αύξηση του ΦΠΑ, αν όμως λόγω της αύξησης των τιμών περιορισθεί η κατανάλωση, οι προσδοκίες θα… πάνε περίπατο. Η δημοσιοποίηση των στοιχείων για τα έσοδα προκάλεσε τις έντονες επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η Νέα Δημοκρατία μίλησε για κατάρρευση των πανηγυρισμών στους οποίους είχε επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο μετά τα θετικά σχόλια της «τρόικας», ενώ ο ΛΑΟΣ επανέφερε το αίτημά του για τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης και αλλαγή κατεύθυνσης, διαφορετικά, όπως τόνισε, οι δείκτες της οικονομίας συνεχώς θα επιδεινώνονται.
«Μαύρη τρύπα»
ΣΤΗ «μαύρη τρύπα» της… εξυγίανσης κινδυνεύουν να πέσουν χιλιάδες εργαζόμενοι στις 52 (!) ΔΕΚΟ, καθώς οι εκπρόσωποι της «τρόικας» κατά την τελευταία επίσκεψή τους στην Αθήνα ήταν σαφείς και ξεκάθαροι: Μοναδική λύση για τον περιορισμό των δαπανών και τη μείωση των ελλειμμάτων είναι η μείωση προσωπικού. Από την κυβέρνηση -υπό τον φόβο ισχυρών αντιδράσεων σε όλο το φάσμα του ευρύτερου δημόσιου τομέα- επιμένουν ότι το πρόβλημα με το πλεονάζον προσωπικό που θα προκύψει θα αντιμετωπισθεί με πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και μετατάξεις. Από πού προς τα πού παραμένει άγνωστο, αφού συγκεκριμένο σχέδιο δεν υπάρχει. Ενδεικτική της κατάστασης ήταν η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή ότι «η κυβέρνηση δίνει αγώνα για να αποφύγει τις απολύσεις». Κι ως γνωστόν, στις πιθανότητες ενός αγώνα υπάρχει και η ήττα! Κατά τα φαινόμενα, το πρόγραμμα εξυγίανσης θα ξεκινήσει από τον ΟΣΕ και θα ακολουθήσουν οι αστικές συγκοινωνίες.
Στην πρώτη περίπτωση υπάρχει πρόβλημα με 2.500, από αυτούς οι 1.500 θα βγουν πρόωρα στη σύνταξη, η τύχη των άλλων 1.000 αγνοείται. Στην περίπτωση των αστικών συγκοινωνιών το σχέδιο της κυβέρνησης έχει την ονομασία… «Επιχείρηση Καταιγίδα»: Συγχωνεύσεις οργανισμών, κατάργηση υπηρεσιών, μείωση αποδοχών, μετατάξεις, ενώ μερικές χιλιάδες θα βρεθούν στον «αέρα». Το φθινόπωρο στον χώρο των συγκοινωνιών προβλέπεται θερμό, καθώς οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουν στα σχέδια της κυβέρνησης.
Σαπουνόπερα
ΣΕ… αγαπημένο σίριαλ του Αυγούστου τείνει να εξελιχθεί η υπόθεση του ανασχηματισμού, καθώς σε καθημερινή βάση πλέον διακινούνται σενάρια και φήμες για τα υποτιθέμενα σχέδια και τις βαθύτερες σκέψεις του πρωθυπουργού. Όλα αυτά αναπαράγονται, ανακυκλώνονται και διογκώνονται από τα Μέσα Ενημέρωσης με… αποτέλεσμα την πλήρη σύγχυση. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το θέμα έχει μπει στην τελική ευθεία με ορισμένους να… στοιχηματίζουν ότι ο Γ. Παπανδρέου θα πάει με νέα κυβέρνηση στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες τόσο για τη μορφή όσο και για την έκταση που θα έχει ο ανασχηματισμός. Αν δηλαδή θα είναι δομικός ή όχι κι αν θα είναι σαρωτικός ή απλώς θα γίνουν ορισμένες διορθωτικές κινήσεις εκεί όπου χωλαίνει το κυβερνητικό σχήμα. Πολλά θα εξαρτηθούν και από πόσα και ποια κυβερνητικά στελέχη θα κατέβουν υποψήφιοι στις εκλογές του Νοεμβρίου για την τοπική αυτοδιοίκηση, αν και οι περισσότεροι υπουργοί δεν δείχνουν πρόθυμοι να εγκαταλείψουν την καρέκλα τους για να διεκδικήσουν θέση περιφερειάρχη και δημάρχου με ανοιχτό το ενδεχόμενο να ηττηθούν. Και να βγουν διπλά χαμένοι!
ΑΝ μη τι άλλο, οι Τούρκοι δεν ξέρουν τίποτα από τους κανόνες του σαβουάρ βιβρ, αφού, λίγες ώρες μετά το δείπνο του Δ. Δρούτσα με τον Αχ. Νταβούτογλου στη Ρόδο, το περίφημο «Πίρι Ρέις» ξανάρχισε τις βόλτες του στο Αιγαίο. Επί ώρες βρισκόταν εντός των ελληνικών υδάτων και προφανώς διενεργούσε έρευνες. Ανενόχλητο. Δύο 24ωρα μετά… ενοχλήθηκε ο κ. Δρούτσας και προειδοποίησε (για 458η φορά) την Άγκυρα ότι «η πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης δεν είναι μονόδρομος». Ακόμη κάλεσε (για 845η φορά) τη γειτονική χώρα να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Προκαλώντας… πανικό μέχρι τα βάθη της Ανατολίας.


Σχολιάστε εδώ