υπουργείο εξω(φρε)νικών
— Σας έχουμε ενημερώσει εγκαίρως για τις κινήσεις που γίνονται στη Θράκη εδώ και μήνες. Τώρα μαθαίνουμε ότι η Συμβουλευτική εξετάζει το ενδεχόμενο να προωθήσει ελεγχόμενους υποψήφιους και ανεξάρτητους συνδυασμούς στις τοπικές εκλογές του Νοεμβρίου. Η επαναδραστηριοποίηση του κόμματος του Σαδίκ δεν ήταν τυχαία. Αποτελεί το πρώτο βήμα για να υπάρξει κλιμάκωση της προσπάθειας μονοπώλησης της πολιτικής εκπροσώπησης της μειονότητας από ακραία στοιχεία.
— Ο κ. Δρούτσας αποφάσισε να πάει διακοπές στο Καστελλόριζο και πολύ καλά κάνει. Αλλά μάλλον αρνητικές εντυπώσεις δημιουργεί το γεγονός ότι πριν πάει στο Καστελλόριζο (το οποίο ως γνωστόν αποτελεί το επίκεντρο των τουρκικών προκλήσεων το τελευταίο διάστημα) αποφάσισε να σταθμεύσει στη Ρόδο και να παραθέσει δείπνο στον Αχμέτ Νταβούτογλου, που κάνει οικογενειακώς διακοπές στην απέναντι τουρκική ακτή. Τις εξυπνακίστικες επιπολαιότητες και τους δήθεν συμβολισμούς τα έχουμε πληρώσει στα ελληνοτουρκικά…
— Γιατί δεν τον καλούσε στο ίδιο το Καστελλόριζο ή άντε και στην… Καλόλιμνο; Μα προφανώς η Ρόδος βολεύει τον κ. Νταβούτογλου, που όλο και κάποιον εκπρόσωπο της «τουρκικής» μειονότητας θα συναντούσε (με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να κρατά το φανάρι)…
— Εξαιρετική δουλειά, που υποστηρίζεται από την ομάδα του «Αντιφωνητή» της Κομοτηνής, η δημοσίευση στο διαδίκτυο μεταφρασμένων δημοσιευμάτων τουρκικών εφημερίδων, αλλά κυρίως του τουρκόφωνου Τύπου της Θράκης. Μαθαίνουμε πολλά τα οποία μέχρι τώρα πέρναγαν στα ψιλά… Η υπηρεσία που προσφέρει η ομάδα στο διαδίκτυο είναι πολύ σημαντική, καθώς αποκαλύπτει τις προθέσεις και τις μεθοδεύσεις των γνωστών κύκλων του προξενείου…
— Κόντρες στα Σκόπια, καθώς υπάρχουν και πιο ακραίοι από τον πρωθυπουργό Ν. Γκρούεφσκι. Έτσι οι οργανώσεις των αποδήμων στο ετήσιο συνέδριο που πραγματοποιούν επανέφεραν και πάλι την ακραία θέση να εγκαταλείψει η χώρα τις διαπραγματεύσεις με τον κ. Νίμιτς, με το γνωστό επιχείρημα ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμιά αλλαγή στην ονομασία. Ο κ. Γκρούεφσκι, αισθανόμενος την «απειλή», έσπευσε να δηλώσει ότι η χώρα του δεν αποχωρεί από τις συνομιλίες και ούτε φυσικά είναι έτοιμη να καταθέσει τα όπλα στο θέμα του ονόματος.
— Οργανωτική κινητικότητα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με στόχο την ανανέωση της δομής του. Δημιουργούνται 4.000 νέες θέσεις με κατάργηση 1.300 παλιών θέσεων, συγκροτείται Διπλωματική Ακαδημία, η Διπλωματική Υπηρεσία ανοίγει σε ειδικότητες όπως τους ιστορικούς, κοινωνιολόγους, ψυχολόγους, για την κάλυψη των πολυδιάστατων στόχων της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και προβλέπονται αρκετές ακόμη αλλαγές. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι για λόγους ασφάλειας οι υπάλληλοι του τουρκικού ΥΠΕΞ υποχρεώνονται να ζητούν άδεια από την υπηρεσία τους προκειμένου να παντρευτούν…
— Μελαγχολικές σκέψεις προκαλεί η σύγκριση με τη στασιμότητα και την αποτελμάτωση της δικής μας Διπλωματικής Υπηρεσίας.
— Κάνουν και πάλι λάθος ανάλυση με την Τουρκία. Αντί να βγουν και τολμηρά να εξηγήσουν και να καταγγείλουν σε όλα τα φόρουμ το τι ακριβώς κάνει η Τουρκία και πώς επιζητεί την ανατροπή του στάτους κβο, εμείς δεν χάνουμε ευκαιρία να βγαίνουμε να εξηγούμε πόσο καλά τα πάει η Άγκυρα και ότι σύντομα θα υπάρχει μια άλλη Τουρκία μπροστά μας, που θα αξίζει να μπει με το (οθωμανικό;) σπαθί της και με τη δική μας υποστήριξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
— Πολλή συζήτηση είχε γίνει για την περίφημη δέσμευση Ερντογάν και διάφορων τούρκων αξιωματούχων σχετικά με την πρόθεσή τους να επιστρέψουν το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ξέχασαν φυσικά να πουν ότι υπάρχει τελεσίδικη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, την οποία με τα σου ʼπα μου ʼπες η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει ακόμη.
— Το πιο ωραίο είναι ότι ο κ. Μπαγίς γυρνά και λέει ότι το Ορφανοτροφείο θα πρέπει να γίνει ίδρυμα περιβαλλοντικών μελετών, λες και πέφτει λόγος στην τουρκική κυβέρνηση τι θα κάνει το Πατριαρχείο με την περιουσία του. Σε κάθε περίπτωση πάντως, πριν ο κ. Μπαγίς «αποφασίσει» τι θα γίνει με το μεγαλύτερο ξύλινο κτίριο της Ευρώπης (το οποίο και φυσικά δεν του ανήκει), ας φροντίσει την επιστροφή του στο Πατριαρχείο και την εφαρμογή μιας ακόμη καταδικαστικής απόφασης του ΕΔΑΔ εναντίον της χώρας του…
— Με τόσο σέρβις στην Άγκυρα την ώρα που εμείς είμαστε οι άμεσα απειλούμενοι, πώς αύριο ή μεθαύριο ή τον Δεκέμβριο θα πείσεις τους Ευρωπαίους ότι δεν είναι όλα και τόσο ρόδινα και πρέπει να μπουν προϋποθέσεις στην Τουρκία, που θα αφορούν και τον σεβασμό των συνόρων και του Διεθνούς Δικαίου…
— Αυτή η συνήθεια που μας κόλλησε ο κ. Ερντογάν για κοινά υπουργικά συμβούλια με γειτονικές χώρες αρχίζει και γίνεται αντιαισθητική. Ο λόγος για το κοινό Υπουργικό Συμβούλιο με τη Βουλγαρία που διάφοροι υπουργοί, βαριεστημένοι, συνόδευαν τον κ. Παπανδρέου στη Σόφια αφήνοντας τις δουλειές τους ή το τριήμερό τους για μια φιέστα άνευ πραγματικού και υπαρκτού περιεχομένου.
ΥΓ.: Προς ΑΝΥΠΕΞ κ. Δρούτσα. Αν από το παράθυρο του ξενοδοχείου σας στο Καστελλόριζο αντικρίσετε μεγάλο σκάφος με την τουρκική σημαία, μην ανησυχήσετε, είναι το «Πίρι Ρέις» που κόβει βόλτες από τον Ιούλιο στην περιοχή και με τη δική μας σιωπηρή ανοχή…
> Αυτή θα είναι όμως και η μεγάλη τιμωρία των διαφόρων τοπικών παραγόντων που έγλειφαν και προσκυνούσαν τον εκάστοτε τούρκο πρόξενο, ελπίζοντας ότι θα τους δώσει την «ευλογία» του και μερικές ψήφους μειονοτικών. Ίσως είναι η ώρα να τιμωρηθούν και από το χριστιανικό στοιχείο αυτοί οι παράγοντες και των δύο μεγάλων κομμάτων, που έδωσαν άλλοθι στην πολιτική του προξενείου στη Θράκη.
> Παρεμπιπτόντως επειδή η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει μεγάλη ευαισθησία στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη δημοκρατία, και καθώς με κάθε ευκαιρία ο κ. Δρούτσας προβαίνει ο ίδιος ή ο εκπρόσωπός του σε δηλώσεις για ό,τι συμβαίνει σε κάθε άκρη του κόσμου, μήπως δεν έχουν φθάσει στο νεοκλασικό οι ειδήσεις για το τι γίνεται στη Νοτιοανατολική Τουρκία; Για το ότι συλλαμβάνονται και καταδικάζονται σε φυλάκιση παιδιά επειδή συμμετείχαν σε εκδήλωση υπέρ του ΠΚΚ; Ή για το ότι έχει επιβληθεί στρατιωτικός νομός σε ένα μεγάλο τμήμα χώρας που υποτίθεται είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ;