Δημοψήφισμα για το Μνημόνιο

Πρόθεση του Αντ. Σαμαρά είναι να προσδώσει στην αναμέτρηση χαρακτήρα αμιγώς πολιτικό, θέτοντας στους πολίτες ευθέως το δίλημμα «Ναι ή Όχι» στο Μνημόνιο, καλώντας τους επί της ουσίας να αποδοκιμάσουν με την ψήφο τους μια κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού. «Οι πολίτες γνωρίζουν πλέον καλά τι σημαίνει για τη χώρα η απόφαση αυτή, υφίστανται ήδη τις συνέπειες, κατά συνέπεια δεν μπορούν να τρέφουν ψευδαισθήσεις» σημειώνουν παράγοντες του κόμματος. Προσθέτουν δε, με αρκετή δόση αισιοδοξίας, ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι πιθανόν να αλλάξει άρδην τα δεδομένα στην εγχώρια πολιτική σκηνή.

Είναι προφανές ότι η στρατηγική που επιλέγει η Ρηγίλλης περιέχει σημαντικό ρίσκο, καθώς αν το αποτέλεσμα δεν είναι τελικά το προσδοκώμενο, αυτό θα ισοδυναμεί με ήττα για τη Νέα Δημοκρατία και το «πλήγμα» θα είναι διπλό: Αφενός θα δώσει την ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ να θριαμβολογήσει και να μιλήσει για δικαίωση των επιλογών του και αφετέρου θα προκαλέσει ενστάσεις και γκρίνιες στο εσωτερικό της παράταξης. Το κυριότερο, θα «φρενάρει» την προσπάθεια ανάκαμψης.

Γεγονός είναι ότι οι τελευταίες –πριν από τις θερινές διακοπές– δημοσκοπήσεις κατέγραφαν σημαντική φθορά της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα, σε βαθμό τέτοιο ώστε ορισμένοι αναλυτές να… προδικάζουν μια βαριά ήττα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Νοεμβρίου. Πρόβλεψη που -λόγω της ρευστότητας που παρατηρείται στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και της κινητικότητας που αναπτύσσεται στη βάση της ελληνικής κοινωνίας- κρίνεται βιαστική και παρακινδυνευμένη. Περίπτωση πάντως ανάκαμψης της κυβέρνησης πρέπει να αποκλεισθεί, αφού το φθινόπωρο οι συνέπειες της σκληρής λιτότητας που εφαρμόζει κατʼ εντολήν της «τρόικας» θα είναι ακόμη περισσότερο αισθητές στην κοινωνία.

Ο προβληματισμός στα ηγετικά κλιμάκια της Νέας Δημοκρατίας ως εκ τούτου είναι λογικός και αναμενόμενος. Παράγοντες του κόμματος θεωρούν βέβαιο ότι στο αποτέλεσμα των εκλογών θα αποτυπωθεί η οργή και η αγανάκτηση των πολιτών για τις συνέπειες που έχουν στην καθημερινότητά τους οι περισσότερες κυβερνητικές αποφάσεις (περικοπές μισθών-συντάξεων, αλλαγές σε Ασφαλιστικό- Εργασιακό κ.ά.).

Διατυπώνουν ωστόσο το κρίσιμο ερώτημα αν η αποδοκιμασία θα εκδηλωθεί με τη μορφή της αποχής ή της καταψήφισης των υποψηφίων του κυβερνώντος κόμματος. Ή, αν οι πολίτες θα κάνουν την υπέρβαση, δηλαδή να ψηφίσουν (και να αναδείξουν) τους υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας. Προφανώς το ερώτημα θα αιωρείται για τους επόμενους τρεις μήνες και δεν πρόκειται να απαντηθεί παρά το βράδυ των εκλογών.

Οι λιγότερο αισιόδοξοι πάντως εκφράζουν φόβους ως προς το αν οι ψηφοφόροι καταφέρουν τελικά να απεγκλωβιστούν από τη λογική του «μονόδρομου» που έχει επιβάλει η κυβερνητική προπαγάνδα με ισχυρές δόσεις «κινδυνολογίας» και «καταστροφολογίας», αλλά και την αρωγή μεγάλης μερίδας των Μέσων Ενημέρωσης.

Τις ανησυχίες αυτές φαίνεται να συμμερίζεται ως ένα βαθμό κι ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, ο οποίος θεωρεί επιτακτική ανάγκη η εναλλακτική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για έξοδο από την κρίση και την απαλλαγή από το Μνημόνιο να φθάσει σε κάθε σημείο της επικράτειας. Να καταστεί σαφές στους πολίτες ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν είναι μονόδρομος, ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος και κυρίως άλλο μείγμα πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό αμέσως μετά τις θερινές διακοπές ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα ξεκινήσει νέο γύρο περιοδειών στην περιφέρεια, όπου στις επαφές και στις ομιλίες του θα προσπαθήσει να αναδείξει τα πλεονεκτήματα της πολιτικής πρότασης της παράταξης. «Αν δεν καταφέρουμε να πείσουμε τον κόσμο ότι έχουμε συγκεκριμένη πρόταση, διαφορετική από αυτήν της κυβέρνησης, κάθε προσπάθεια ανάκαμψης θα είναι καταδικασμένη» παραδέχονται κομματικά στελέχη.

Η προεκλογική εκστρατεία του κόμματος θα εξελιχθεί σε δύο επίπεδα: Κεντρικά τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και τα κορυφαία στελέχη θα επιχειρήσουν μια κατά μέτωπο σύγκρουση με την κυβέρνηση καταγγέλλοντας την πολιτική της σε μια σειρά ζητήματα, όπως η Οικονομία, η Ανεργία, το Μεταναστευτικό, η Δημόσια Ασφάλεια κ.ά. Ενώ, σε τοπικό επίπεδο, οι υποψήφιοι θα καταθέσουν συγκεκριμένα προγράμματα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων κάθε περιοχής και της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών. Σε επίπεδο υποψηφίων ο κ. Σαμαράς υλοποιεί ένα μείγμα πολιτικών (νυν ή πρώην βουλευτών), αλλά και αυτοδιοικητικών στελεχών.

Στη Ρηγίλλης το έχουν αντιληφθεί πλέον ότι ο δρόμος θα είναι στρωμένος με αγκάθια. Πρέπει κατʼ αρχάς να εκτονωθεί πλήρως ο θυμός που προκάλεσαν στους πολίτες τα πεπραγμένα της κυβερνητικής θητείας της Νέας Δημοκρατίας. Πολιτικές, πρακτικές, αλλά και συμπεριφορές. Ο «εξοστρακισμός» αρκετών στελεχών (Βουλγαράκης, Ρουσόπουλος, Παυλίδης, Αλογοσκούφης κ.ά.) έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό, όσο και η κατʼ επανάληψη δημόσια αποδοκιμασία τους από τον κ. Σαμαρά. Από την άλλη είναι υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουν τις «παρενέργειες» που προκαλούν οι αναρίθμητες Εξεταστικές Επιτροπές που συγκρότησε το ΠΑΣΟΚ και οι οποίες εγκλωβίζουν την ηγεσία και τα στελέχη της ΝΔ σε έναν αέναο κύκλο «σκανδαλολογίας».

Μπορεί να μην προκύπτουν επιβαρυντικά στοιχεία, κρατούν όμως «ζωντανές» τις μνήμες του ελληνικού λαού για την προηγούμενη πενταετία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τον Οκτώβριο, παραμονές εκλογών δηλαδή, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη σύσταση μιας ακόμη Εξεταστικής, αυτήν τη φορά για την οικονομία και τα στατιστικά στοιχεία που η κυβέρνηση της ΝΔ κοινοποιούσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση την περίοδο 2004-9.


Σχολιάστε εδώ