Χωρίς σήμα το Αιγαίο!

Ενώ η κυβέρνηση πειραματίζεται με τις ραδιοφωνικές συχνότητες, στο Αιγαίο επικρατεί το συνηθισμένο χάος. Η πικρή αλήθεια είναι ότι όποιος θέλει να παρακολουθεί τηλεόραση με καλό σήμα πρέπει να πληρώνει συνδρομή στη Nova. Ακόμα και το σήμα της ΕΡΤ χάνεται στο Αιγαίο εξαιτίας των ειδικών χαρακτηριστικών της θαλάσσιας ζώνης, της γεωμορφολογίας των νησιών αλλά και της ισχύος με την οποία εκπέμπουν τα τουρκικά κανάλια. Στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχει ένα σοβαρό σχέδιο για το πώς θα φτάνει το σήμα των τηλεοπτικών σταθμών στη μισή χώρα, σε Αιγαίο και Ιόνιο! Είναι προφανές ότι οι πολίτες αυτών των περιοχών είναι σε μειονεκτική θέση, καθώς πληρώνουν δύο φορές για να δουν τηλεόραση και να ακούσουν ραδιόφωνο: πρώτα το ανταποδοτικό τέλος των 4,24 ευρώ κάθε μήνα υπέρ της ΕΡΤ και στη συνέχεια τη συνδρομή στη Nova. Και στην περίπτωση αυτή η ιδιωτική συνδρομητική πλατφόρμα κάνει τη δουλειά της, ποια είναι όμως η υποχρέωση της Πολιτείας; Ο βαθμός άγνοιας σε ορισμένες περιπτώσεις τρομάζει. Είναι γνωστή η ταλαιπωρία που υφίστανται οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, οι οποίοι εγκαλούνται από το ΕΣΡ ύστερα από καταγγελίες για τη χρήση και δεύτερου σημείου εκπομπής προκειμένου να βελτιώσουν το σήμα τους, την ίδια ώρα που οι τουρκικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί έχουν πολλαπλάσια ισχύ. Το μόνο που έχει γίνει και ήταν μια πραγματικά σοβαρή κίνηση ήταν η κατοχύρωση επί κυβέρνησης Καραμανλή των συχνοτήτων στην ITU έναντι των γειτόνων. Χωρίς σχέδιο όμως άμεσης αδειοδότησης και κατανομής των συχνοτήτων δεν υπάρχει ελπίδα.

Digea: «Πάμε εμείς»

Η Digea, που έχει αναλάβει ως ιδιωτική εταιρεία το σχέδιο μετάβασης στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, από το φθινόπωρο εξετάζει το ενδεχόμενο να εκπέμψει τα προγράμματα των σταθμών εθνικής εμβέλειας στα δύο πελάγη, Αιγαίο και Ιόνιο, και ίσως και στη Θράκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει το ενδεχόμενο εκπομπής σε Σάμο και Ρόδο, σε νησιά του Ιονίου και ίσως στην Αλεξανδρούπολη.

Παπακωνσταντίνου
και στις συχνότητες!
Η ανάληψη από την Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων της ευθύνης για την αποτίμηση των συχνοτήτων αλλάζει πολλά από τα δεδομένα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Η λύση αυτή επιλέχθηκε για να επιταχυνθούν, όπως λένε στην κυβέρνηση, οι διαδικασίες σύνταξης του διαγωνισμού για την οικονομική αποτίμηση του φάσματος, όμως η εμπλοκή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου αποκαλύπτει ότι θα αναζητηθούν έσοδα και από αυτό το πεδίο. Βεβαίως, οι συχνότητες είναι ένας σπάνιος πόρος δημοσίου ενδιαφέροντος και δεν μπορούν να αποκρατικοποιηθούν, μόνο να παραχωρηθούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Μία από τις βασικές σκέψεις του υπουργείου είναι ότι κανείς δεν θα χρησιμοποιεί φάσμα αν δεν έχει άδεια, δηλαδή αν δεν πληρώσει κάποιο αντίτιμο, ενώ μάλλον θα πραγματοποιηθεί και έρευνα για τη βιωσιμότητα της αγοράς του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης. Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για την αδειοδότηση των σταθμών από τα υπουργεία Εσωτερικών και Υποδομών προγραμματίζεται για το φθινόπωρο, θεωρείται όμως δεδομένο ότι στην καλύτερη περίπτωση οι άδειες θα χορηγηθούν το 2012.


Σχολιάστε εδώ