υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

— Θα θέλαμε να γνωρίζαμε ποιος από το υπουργείο Εξωτερικών είχε τη φαεινή ιδέα να δεχθεί να έρθει στην Αθήνα ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών για ενεργειακά θέματα Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ την επόμενη ακριβώς ημέρα της επίσκεψης του κ. Παπανδρέου στη Σόφια.

Τον αμερικανό αξιωματούχο συνάντησε ο… Σπ. Κουβέλης, ο οποίος ανέλυσε το ενεργειακό όραμα της κυβέρνησης Παπανδρέου. Και φυσικά δεν μπόρεσε να κρύψει στη δημόσια ανακοίνωσή του ότι ο κ. Μόρνινγκσταρ επέμεινε στην ανάγκη «διαφοροποίησης» των πηγών ενέργειας. Είναι το γνωστό «ενδιαφέρον» των Αμερικανών να μην εξαρτώμεθα από τη Ρωσία, χωρίς φυσικά να τους ενδιαφέρει εάν θα είμαστε σχεδόν αποκλειστικά εξαρτημένοι από την Τουρκία…

— Ο θλιβερός κ. Κάμερον, ο οποίος δεν κατόρθωσε καν να κερδίσει τον ακόμη πιο θλιβερό αποτυχόντα βρετανό πολιτικό κ. Μπράουν, αποφάσισε να κάνει υψηλή πολιτική.

Η ροπή των Βρετανών προς τον… οθωμανισμό είναι γνωστή παλαιόθεν. Το ξέσπασμα του κ. Κάμερον υπέρ της Τουρκίας δεν έχει τόσο να κάνει με τις ιδιορρυθμίες των Βρετανών όσο με τη συνειδητοποίησή τους ότι έχουν μείνει πια μόνοι (και αντιπαθείς) σε έναν κόσμο που αλλάζει και απαιτεί νέο δυναμισμό από τις κοινωνίες των χωρών που θέλουν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η Βρετανία επέλεξε να αναζητήσει την αναζωογόνησή της στη μετανάστευση κυρίως από χώρες μουσουλμανικές ή ινδουιστικές, με αποτέλεσμα η αίγλη της αυτοκρατορίας να στηρίζεται σε κάθε λογής φυλή, που φυσικά κάθε άλλο παρά νοιάζονται για τις επιτυχίες και την επιβίωση του στέμματος.

Στα συνολικά αδιέξοδά τους οι Βρετανοί θεωρούν ότι η λύση είναι η Τουρκία, που θα αποτελεί αγορά για τη Βρετανία και θα ανοίξει τον δρόμο για να επιστρέψει η Μεγάλη Βρετανία στη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο κ.λπ.

Ο κ. Κάμερον μάλλον δεν έχει καταλάβει ούτε τον ρόλο ούτε τη στόχευση της τουρκικής κυβέρνησης.

— Κάνει ένα τερατώδες λάθος. Tο ότι απομακρύνεται η Τουρκία από την ΕΕ, δεν συμβαίνει επειδή η Γερμανία και η Γαλλία δεν δεσμεύονται προκαταβολικώς ότι θα γίνει κάποτε πλήρες μέλος. Απλώς επιβεβαιώνεται η άποψη όσων πάντοτε πίστευαν ότι η Τουρκία δεν είχε και δεν μπορεί να έχει θέση ως πλήρες μέλος στην Ευρώπη.

Ο κ. Κάμερον ας αποφασίσει εάν θέλει τη Βρετανία στην ΕΕ και μετά ας αρχίσει να… οργίζεται με όσους διαφωνούν με την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

— Τελικά, είναι τραγικός ο χειρισμός των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Ενώ το «Πίρι Ρέις» πηγαινοερχόταν στην Ανατολική Μεσόγειο και μπαινόβγαινε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο φίλος Ερντογάν φρόντισε να στήσει και την άλλη πρόκληση στη Θράκη.

— Ποια καλύτερη επιβράβευση για τον τούρκο πρόξενο Κομοτηνής από το να παρατάσσει τους περισσότερους μειονοτικούς τοπικούς παράγοντες στην υποδοχή του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης και υπουργού Επικρατείας Μπουλέντ

Αρίντς στη Θράκη δήθεν για το μνημόσυνο Σαδίκ; Το μνημόσυνο κράτησε δύο ώρες, ο κ. Αρίντς έμεινε ένα διήμερο και περιόδευσε φυσικά και στην Ξάνθη και στα ορεινά Πομακοχώρια.

Οι δύο βουλευτές του κ. Παπανδρέου, ο Μάτατζη και ο Χατζηοσμάν, ήταν από τους πρώτους στην υποδοχή και είχαν αναλάβει να τον συνοδεύουν πέρα δώθε. Εκτός αν μας πουν στο τέλος ότι είχαν από δίπλα τον τούρκο αντιπρόεδρο για να έχει η Αθήνα το δικό της μάτι και αυτί εκεί. Η δικαιολογία μάλλον δεν ευσταθεί…

— Το είδαμε κι αυτό. Η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη κατέθεσε ερώτηση προς τον Γ. Παπανδρέου με θέμα τη «γεωπολιτική απομόνωση της Ελλάδας». Και η υπουργός που δεν δίστασε να ρίξει στην πυρά τη Διπλωματική Υπηρεσία για να καλυφθεί το σκάνδαλο της διαφυγής του «ταμία» της Ζήμενς Χ. Καραβέλα, λόγω των χειρισμών του γραφείου της, εμφανίζεται ως τιμητής των ελλήνων διπλωματών, καταγγέλλοντας την «υποβάθμιση της Διπλωματικής Υπηρεσίας».

— Αναρωτιέται η κ. Μπακογιάννη τι δεν έπραξε η νυν κυβέρνηση για την εμφάνιση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δυστυχώς, η κυβέρνηση προχώρησε στον δικό της δοκιμασμένο δρόμο. Ξέχασε μάλλον ότι επί θητείας της το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος «Malene Ostervold», μισθωμένο από την τουρκική εταιρεία πετρελαίων, ανενόχλητο έκανε πετρελαϊκές έρευνες στο Καστελλόριζο, με την Άγκυρα να δηλώνει ότι πρόκειται για «τουρκική υφαλοκρηπίδα». Και να περνούν δυο τρεις ημέρες μετά τα ελληνικά «αυστηρά» διαβήματα, με το σκάφος να πραγματοποιεί κανονικά τις έρευνές του με το πρόσχημα ότι λόγω της κακοκαιρίας δεν μπορούσε να σηκώσει τα καλώδιά του!

— Ιδιαίτερα επίκαιρη η ευρωπαϊκή παρέμβαση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου που υπενθύμισε ότι πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας η αποδοχή και ο σεβασμός της διεθνούς σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας… Αλλά και ο κ. Κουμουτσάκος δεν ήταν που ασκούσε πολιτική, και μάλιστα επίσημη, μέχρι πριν από λίγους μήνες;

— Οι κινητοποιήσεις αλλά και τα σχετικά λογικά επιχειρήματά τους φαίνεται ότι έφεραν αποτέλεσμα. Ο λόγος για την ΕΔΥ και τους διπλωμάτες, αλλά και όλους τους υπαλλήλους εξωτερικού, καθώς πλέον με τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας θα φορολογείται μόνον το 50% των επιδομάτων αλλοδαπής.

— Η πρόταση αυτή είχε ζυμωθεί από τους ίδιους τους διπλωμάτες προκαλώντας βεβαίως αρκετές αντιδράσεις καθώς είχε θεωρηθεί ότι «έσπαγε» τη γραμμή για πλήρες αφορολόγητο της αποζημίωσης αλλοδαπής. Είχε μια λογική το επιχείρημα από την άποψη ότι είτε δεν φορολογείται η αποζημίωση γιατί δεν συνιστά εισόδημα είτε είναι εισόδημα, οπότε πρέπει να φορολογείται όλο το ποσόν. Η εξέλιξη αυτή εξασφαλίζει σχετική ηρεμία το επόμενο διάστημα, ενώ ήδη κάποιοι άρχισαν να σκέφτονται αν αυτό το «δώρο» στους διπλωμάτες προέρχεται από τον κ. Δρούτσα ή μήπως από τον Χ. Παμπούκη… Σίγουρα το δεύτερο συνέβη…

***

3 Με τον κ. Κάμερον πάντως θα περάσουμε δύσκολες μέρες, κυρίως με το Κυπριακό, καθώς είναι σαφές ότι ο φιλοτουρκισμός του δεν περιορίζεται σε θεωρητικό και μόνο επίπεδο. Πάντως, η Λευκωσία θα έπρεπε διακριτικά να του υπενθυμίσει ότι οι βάσεις που διατηρεί η χώρα του στο νησί είναι ένα από τα πιο προκλητικά υπολείμματα της αποικιοκρατίας και η συμβολή της Βρετανίας στην επίλυση του Κυπριακού θα είναι η παραχώρηση του εδάφους των βάσεων στους κατοίκους του νησιού…
Και μάλιστα σε μια χώρα με την ηγεσία της οποίας ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου συζητά τρόπους για την προώθηση θεμάτων δημοκρατίας και δικαιωμάτων σε άλλες χώρες…

3 «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί» (πασίγνωστη ελληνική παροιμία, παντελώς άγνωστη προφανώς στην αγία οικογένεια).


Σχολιάστε εδώ