Το «πακέτο» του Προέδρου Χριστόφια στην ΕΕ

Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στο δείπνο των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, που έλαβε χώρα στο Συμβούλιο των Εξωτερικών που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Τα τρία σημεία

Ως γνωστόν, το «πακέτο» του Προέδρου έχει τρία σκέλη: α) Τη διασύνδεση και την ταυτόχρονη διαπραγμάτευση των κεφαλαίων που αφορούν το περιουσιακό και τη μετανάστευση, ζήτημα στο οποίο η κάθε πλευρά εντάσσει και το θέμα των εποίκων. β) Την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και τη λειτουργία του λιμανιού της υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να έχουν οι Τουρκοκύπριοι δυνατότητα εμπορίας προϊόντων προς τον έξω κόσμο. Η πρόταση αυτή σχετίζεται και με το άνοιγμα νέων τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων, τα οποία η κυπριακή κυβέρνηση κρατεί παγωμένα. γ) Τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό όταν οι άμεσα εμπλεκόμενοι θα έχουν καταλήξει σε συμφωνίες και το πρόβλημα θα βρίσκεται σε ακτίνα τελικής λύσης. Η Διεθνής Διάσκεψη θα συγκληθεί για τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού, όπως είναι οι διεθνείς εγγυήσεις και οι ξένες επεμβάσεις.

Για να αποτραπούν τα χειρότερα

Ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε τους 26 εταίρους στην ΕΕ, προκειμένου να γνωρίζουν τις προθέσεις της κυπριακής κυβέρνησης. Ταυτοχρόνως, στόχος είναι η αναχαίτιση της επικοινωνιακής πολιτικής της τουρκικής πλευράς, η οποία ισχυρίζεται ότι επιδιώκει λύση ως το τέλος του έτους. Η Λευκωσία στην προσπάθειά της αυτή θα έχει και τη στήριξη των Αθηνών.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι με την πρόταση του Προέδρου και την ενημέρωση στην ΕΕ, η Λευκωσία θα περιορίσει τις πιέσεις που ενδέχεται να ασκηθούν πάνω της το φθινόπωρο για λύση εξπρές, που θα ευνοεί την Τουρκία και τη Βρετανία. Επιπροσθέτως, με το «πακέτο» του Προέδρου προσδοκάται ότι θα αποτραπεί ο καταλογισμός ευθυνών στην περίπτωση μη σημαντικής προόδου. Ευθύνες που φημολογείται ότι θα αναφέρονται στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν επί του Κυπριακού, που θα εκδοθεί τον Νοέμβριο. Η έκθεση αυτή λογικό είναι να επηρεάσει και τις αποφάσεις εντός της ΕΕ.

Το τουρκικό «πακέτο»

Ήδη, η τουρκική πλευρά απορρίπτει την πρόταση του Προέδρου Χριστόφια ισχυριζόμενη ότι η ΕΕ θα πρέπει να προχωρήσει στην έγκριση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, που εκκρεμεί ακόμη εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε επίπεδο Διάσκεψης των Προέδρων. Η Διάσκεψη των Προέδρων θα λάβει υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής Νομικών, η οποία ζήτησε γνωμοδότηση και από τη Νομική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που διάκειται φιλικά προς την τουρκική πλευρά. Ταυτοχρόνως, η Τουρκία συνδέει το θέμα της επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου με το άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου και την αναγνώριση χωριστού FIR, που σημαίνει και χωριστές κυριαρχίες και αποδοχή της ύπαρξης χωριστής οντότητας στα κατεχόμενα. Στην ουσία δεν υπάρχει στο τραπέζι το «πακέτο» του Προέδρου Χριστόφια και μόνο, αλλά και εκείνο της Τουρκίας, που έχει σαφή διχοτομικό χαρακτήρα και έχει ήδη κερδίσει έδαφος εντός της ΕΕ.


Σχολιάστε εδώ