ΣΗΜΑ-ΚΑΜΠΑΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΑ

Με βάση τη δουλειά που έκανε ο καθηγητής του ΕΜΠ Χρήστος Καψάλης, οι ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί θα ακούγονται με δυσκολία, σε αντίθεση με τους κρατικούς, που θα έχουν σήμα… καμπάνα. Η δεύτερη ανάγνωση του προσχεδίου του χάρτη συχνοτήτων κρύβει μια μεγάλη έκπληξη. Η ισχύς των ιδιωτικών σταθμών περιορίζεται σε 1 έως 3 KW έναντι 35 KW και 100 KW της ΕΡΑ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, για παράδειγμα, στο λεκανοπέδιο οι μουσικοί σταθμοί (Λάμψη, DJ, Δίεση, Μελωδία, Rock, MAD κ.ά.), που έχουν συνολικά και τον μεγαλύτερο όγκο χρέωσης, θα ακούγονται –με 3 KW– γύρω από τον Υμηττό και την Πάρνηθα, την ίδια ώρα που το Δεύτερο, ο Kosmos και το Τρίτο θα μπορούν να εκπέμπουν έχοντας πολλαπλάσια ισχύ!

Είναι ένα σχέδιο που παρουσιάστηκε πριν από δύο χρόνια από τους υπουργούς Ρουσόπουλο και Χατζηδάκη και τον Χρήστο Καψάλη, στο πλαίσιο μιας συνολικής εργασίας για τις συχνότητες.

Ο χάρτης των ραδιοφωνικών συχνοτήτων δεν δημοσιεύτηκε ποτέ στο ΦΕΚ, σε αντίθεση με εκείνον για τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου, όπως αποκάλυψαν οι «Τυπολογίες», τον ενεργοποίησε και έστειλε το σχέδιο προς διαβούλευση σε ΕΕΤΤ, ΠΕΙΡΑΣ, ΥΠΑ και ΕΡΤ, και στη συνέχεια στην ΕΙΙΡΑ Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι οι ιδιωτικοί σταθμοί, τόσο στο Λεκανοπέδιο της Αττικής όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, χάνουν την ισχύ τους, σε αντίθεση με την ΕΡΑ που δεν έχει κανέναν περιορισμό. Ειδικά για το λεκανοπέδιο οι ιδιωτικοί σταθμοί από τα 100-150 KW (EIRP) πρέπει να μειώσουν την ισχύ τους σε 3 KW, σε αντίθεση με την ΕΡΑ που θα εκπέμπει από 3 έως 100 KW.

Στην περίπτωση που ο ραδιοφωνικός αέρας ήταν «καθαρός» τα 3 KW θα αρκούσαν για τους ιδιωτικούς σταθμούς, αλλά αυτή η ανισότητα μεταξύ ιδιωτικών και κρατικών σταθμών προβληματίζει έντονα. Ταυτόχρονα, οι σταθμοί από τον Υμηττό πρέπει να μειώσουν κατά 10 φορές την έντασή τους εκπέμποντας προς το αεροδρόμιο, σε αντίθεση με την ΕΡΑ που θα εκπέμπει χωρίς περιορισμό. Τέλος, δημιουργείται και ένα «μπαλκόνι» από την Κάρυστο (Θέση Καρπαστώνι) με 7 σταθμούς που θα μπορούν με 1 KW να διαπερνούν τον Ευβοϊκό και να μεταδίδουν το πρόγραμμά τους στην ακτογραμμή από το Λαύριο έως τη Νέα Μάκρη. Παράλληλα, με δεύτερο σημείο εκπομπής πάλι από την Εύβοια θα ακούν το σήμα των τοπικών σταθμών οι κάτοικοι του βορείου λεκανοπεδίου. Το πρόβλημα για τους επαρχιακούς σταθμούς είναι ότι η Ελλάδα «κόβεται» σε ακόμη μικρότερα κομμάτια και έχοντας ισχύ 1-3 KW, με χαμηλότερο σήμα, πρέπει να πάνε σε περισσότερες πόλεις, με μικρότερο πληθυσμό, κάτι που θα οδηγήσει σε οικονομικό μαρασμό όλους τους μικρούς…

Σε αυτά τα δεδομένα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι η ΕΡΑ λαμβάνει 384 συχνότητες σε όλη την Ελλάδα, όπου έχει κατοχυρωμένο δικαίωμα να εκπέμπει, και με την αύξηση της ισχύος μπορεί να έχει αλληλοκάλυψη σε πολλούς νομούς της χώρας, ενώ είναι άγνωστο το κόστος της τοποθέτησης νέων πομπών για την ΕΡΤ.


Σχολιάστε εδώ