Πράσινο φως από Γερουλάνο για σαρωτικές αλλαγές στην ΕΡΤ

Στο πόρισμα οι ευθύνες προσωποποιούνται, ανάλογα με την παρατυπία, στον διευθύνοντα σύμβουλο, στα μέλη του ΔΣ της ΕΡΤ, στους γενικούς διευθυντές, στους διευθυντές τμημάτων και στα μέλη των επιτροπών που έκαναν τις αντίστοιχες εισηγήσεις, και ζητείται η πειθαρχική δίωξή τους με βάση τις διαδικασίες που ορίζει ο κανονισμός της κρατικής τηλεόρασης. Πρακτικά, δηλαδή, ζητείται η διενέργεια ένορκων διοικητικών εξετάσεων για τους συμβασιούχους, τις συμβάσεις έργου, την απασχόληση ΠΕΘ κ.λπ. Για πολλές από τις υποθέσεις που σημειώνει από το πόρισμα ελέγχου ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος η ευθύνη υπογραφών και αποφάσεων ανήκει σε νυν γενικούς διευθυντές και διευθυντές της ΕΡΤ. Θα αλλάξουν άμεσα τα πρόσωπα αυτά;

Επί έξι μήνες το νέο ΔΣ της κρατικής τηλεόρασης δεν κατάφερε να αλλάξει τα πρόσωπα που έπαιρναν αποφάσεις την προηγούμενη περίοδο, που τώρα καταγγέλλεται ως φαύλη. Αντιθέτως, οι αποφάσεις της σημερινής διοίκησης λαμβάνονται με δικές τους εισηγήσεις και προτάσεις. Ο δύσκολος αυτός γρίφος θα τεθεί από αύριο στο Ραδιομέγαρο. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, προωθείται η αλλαγή ορισμένων από τα πρόσωπα που ενέχονται στον έλεγχο των υποθέσεων που διερεύνησαν οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης.

Το δεύτερο σκέλος του πορίσματος αφορά την εισαγγελική έρευνα. Ο Π. Γερουλάνος δήλωσε ότι απέστειλε τα πορίσματα στην Εισαγγελία Εφετών για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών. Στην Εισαγγελία όμως διενεργείται ήδη έρευνα για πολλές από τις ελεγχόμενες υποθέσεις και η Εισαγγελέας Παναγιώτα Φάκου διαθέτει έναν ογκωδέστατο φάκελο με καταθέσεις εκατοντάδων υπαλλήλων και στελεχών της ΕΡΤ. Τώρα θα πρέπει πολλές από αυτές τις υποθέσεις να ενοποιηθούν και να ελεγχθούν εκ νέου.

Αναμένεται και δεύτερο πόρισμα

Τέλος, τον Σεπτέμβριο αναμένεται να παρουσιαστεί το δεύτερο σκέλος της έρευνας, με άξονα τη δορυφορική τηλεόραση, τις παραγωγές, τα αθλητικά δικαιώματα και την «Αθλητική Κυριακή». Επιγραμματικά, τα σημεία του πρώτου πορίσματος, σύμφωνα πάντοτε με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, έχουν ως εξής:

Μπόνους στο προσωπικό (2006 – Απρίλιος 2010): Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι «κατά τα έτη 2006, 2007 και 2008 χορηγήθηκε το σημαντικό ποσόν των 2.329.867 ευρώ με τη μορφή χρηματικών αμοιβών (μπόνους), ενώ στην πλειονότητα των περιπτώσεών τους δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις χορήγησής τους κατ’ άρθρο 17, παρ. 1α, β, γ και δ του ΓΚΠ».

Επιλογή των νέων σημάτων της ΕΡΤ, αξίας 1.406.841 ευρώ: Οι ελεγκτές θεωρούν ότι «δεν τηρήθηκαν οι αρχές της διαφάνειας και της δημοσιότητας από έναν δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, για ένα έργο μεγάλου εύρους και σημαντικού κόστους, με αποτέλεσμα να παρακαμφθεί ο νόμος».

Εξωτερικοί συνεργάτες (συμβάσεις έργου 2006 – 2010): Οι ελεγκτές καταλήγουν ότι «η ΕΡΤ ΑΕ, παρά το γεγονός της ετήσιας σύναψης πολυάριθμων συμβάσεων μίσθωσης έργου με δημοσιογράφους για την κάλυψη των αναγκών της, εντούτοις έχει χορηγήσει άδειες παράλληλης απασχόλησης σε μεγάλο ποσοστό μονίμων δημοσιογράφων της, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πλήρης αξιοποίησή τους».

Τεχνικοί σύμβουλοι ειδικών μελετών για τις θέσεις εκπομπής της ΕΡΤ: Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι «η ΕΡΤ ΑΕ πλήρωσε στους τέσσερις (4) τεχνικούς συμβούλους το σύνολο του συμβατικού ποσού αμοιβής 218.000 ευρώ, χωρίς αντίστοιχη υλοποίηση του συμβατικού αντικειμένου που είχαν αναλάβει να παραδώσουν οι τεχνικοί σύμβουλοι».

Νομιμότητα πρόσληψης νομικών συμβούλων και δικηγόρων (2006 – Ιούνιος 2010): «Η πρόσληψη νομικού συμβούλου-προϊσταμένου της Δ/νσης Νομικών Υπηρεσιών της ΕΡΤ το 2006 έγινε κατά παράβαση των διατάξεων του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού (ΓΚΠ), αφού δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες προϋποθέσεις του άρθρου 52, παρ. 3 του ΓΚΠ για την πρόσληψή του».

Διαχείριση πιστώσεων της Νέα Συνδρομητική Τηλεόραση ΑΕ: Οι ελεγκτές βρήκαν πως «τα έτη 2005 και 2006 χορηγήθηκαν σε ανώτατο στέλεχος της ΕΡΤ ΑΕ τμηματικά χρηματικά ποσά παγίων προκαταβολών συνολικού ύψους 48.000 ευρώ και 98.000 ευρώ αντίστοιχα, πλην όμως η τμηματική αύξηση των χορηγουμένων ποσών δεν δικαιολογούνταν λόγω εξάντλησης του χρηματικού ποσού συνεπεία δαπανών, αφού δεν πραγματοποιήθηκε καμία πληρωμή δαπάνης». Ακόμη, «διαπιστώθηκε ότι κατά τα έτη 2007 και 2008 χορηγήθηκαν μη νόμιμα σε ανώτατο στέλεχος της ΕΡΤ ΑΕ ως πάγιες προκαταβολές ποσά συνολικού ύψους 98.000 ευρώ και 80.000 ευρώ αντίστοιχα από το ταμείο της εταιρείας, χωρίς να έχουν εκδοθεί αποφάσεις που να το επιτρέπουν».

Προσλήψεις προσωπικού ειδικών θέσεων (2006 – Απρίλιος 2010): Οι ελεγκτές εντόπισαν πως «δεν προβλέπεται και δεν υφίσταται δημοσιότητα στις διαδικασίες πρόσληψης του ΠΕΘ» και πως «τίθενται θέματα διαφάνειας στις προσλήψεις αυτές, καθώς δεν προβλέπεται η προκήρυξη ανοικτής διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κάλυψη των ως άνω θέσεων».

Αναλυτικά, όλη η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και το πρώτο ρεπορτάζ υπάρχουν στο www.typologies.gr.


Σχολιάστε εδώ