Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

Επισημαίνει ότι τα κράτη μέλη που θα συνυπογράψουν την απόφαση θα είναι υποχρεωμένα να καταβάλλουν τις ενισχύσεις στους αγρότες από τους εθνικούς τους προϋπολογισμούς, υποχρέωση στην οποία θα αδυνατούν να ανταποκριθούν χώρες όπως η Ελλάδα με υψηλό έλλειμμα και χρέος, κάτι που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για το σύνολο του αγροτικού πληθυσμού και την ελληνική περιφέρεια.

>Προβλήματα αντιμετωπίζουν τα φιλανθρωπικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης λόγω περικοπής των κρατικών κονδυλίων κατά 40%, αναφέρει ο βουλευτής της ΝΔ Θόδωρος Καράογλου. Η κατάσταση περιγράφεται τραγική, καθώς πάνω από 1.000 παιδιά με πολλαπλές αναπηρίες κινδυνεύουν να μείνουν στον δρόμο ή να επιστρέψουν στα σπίτια τους, λόγω έλλειψης προσωπικού για να τα φροντίσει. Ζητά να καταβληθούν οι επιχορηγήσεις καθώς η καθυστέρησή τους δημιουργεί μείζον κοινωνικό ζήτημα σε ιδιαίτερα ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

>Στη νέα καταδίκη της Ελλάδας για το σύστημα χορήγησης πολιτικού ασύλου και τις συνθήκες υποδοχής αναφέρονται οι ανεξάρτητοι βουλευτές Φ. Κουβέλης, Ν. Τσούκαλης, Θ. Λεβέντης και Γρ. Ψαριανός. Ερωτούν σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία για την αναδιαμόρφωση του ελληνικού συστήματος ασύλου ώστε να συνάδει με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, καθώς και εάν προτίθενται να αναθεωρήσουν την πολιτική αντιμετώπισης των μικτών μεταναστευτικών ρευμάτων στα σημεία εισόδου με κατάλληλες δομές υποδοχής και ειδική μέριμνα για όσους χρήζουν διεθνούς ή ανθρωπιστικής προστασίας.

>Πόσο ασφαλής είναι η χρήση ηλεκτρονικών σαρωτών X-ray, μαγνητικών πυλών και σαρωτών σώματος, που τοποθετήθηκαν στα δημόσια κτίρια, μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες, ερωτά ο ανεξάρτητος βουλευτής Φώτης Κουβέλης. Υπενθυμίζει ότι τον Οκτώβριο του 2008 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την εγκατάσταση σαρωτών σώματος στα αεροδρόμια των κοινοτικών χωρών, ωστόσο η πρωτοβουλία της αυτή απορρίφθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ζητά να πληροφορηθεί αν πιστοποιείται από αρμόδιο φορέα ότι η ακτινοβολία που εκπέμπεται δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία των πολιτών, και να κατατεθούν στη Βουλή τα σχετικά με τους ελέγχους των μηχανημάτων και τα εκπεμπόμενα ποσοστά ακτινοβολίας.

>Με αφορμή τον διαφαινόμενο κίνδυνο απώλειας του κοινωνικού χαρακτήρα του Εθνικού Ιδρύματος Νεολαίας από την εφαρμογή του νέου επιχειρησιακού του σχεδίου, η βουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ επισημαίνει την ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης της κοινωνικής αποστολής του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, η οποία δεν είναι άλλη από την παροχή σίτισης και στέγασης στους φοιτητές και σπουδαστές που ανήκουν στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα. Παράλληλα αναφέρεται στις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, που είναι η μεταβολή του κοινωνικού ρόλου του ΕΙΝ και η δημιουργία αντ’ αυτού ενός κερδοσκοπικού φορέα ο οποίος θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, χωρίς τις απαραίτητες κρατικές εγγυήσεις.

>Να αντιμετωπιστεί η εισαγωγή επικίνδυνων φυτοφαρμάκων από την Τουρκία, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, ακόμα και την Κίνα, καθώς τα σκευάσματα αυτά είναι επικίνδυνα για την τροφική αλυσίδα και το περιβάλλον, ζήτησε ο Γρηγόρης Ψαριανός από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, η οποία συνεδρίασε μέσα στην εβδομάδα για να συζητήσει τον νόμο για τα γεωργικά φάρμακα. Ο κ. Ψαριανός, ο οποίος έχει προσχωρήσει στη Δημοκρατική Αριστερά, επισήμανε επίσης την ανάγκη τιμολόγησης του γεωργικού φαρμάκου και πρότεινε να δημιουργηθεί Παρατηρητήριο Ποιότητας / Σύνθεσης / Τιμών και Μητρώο Φαρμάκων για τον έλεγχο και την πιστοποίηση όλων των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά.


Σχολιάστε εδώ