Κόντρα σε… φόντο γκρίζο!
ΠΟΛΙΤΙΚΗ αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τις υποθέσεις σκανδάλων που ερευνούν οι Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής. Η κυβέρνηση επισημαίνει την ανάγκη πλήρους διαλεύκανσης και… απειλεί με παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο ακόμη και του τέως πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, ενώ η Ρηγίλλης καταγγέλλει απόπειρα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής και παράλληλα κατηγορεί την κυβέρνηση για μεθοδεύσεις με στόχο τη ΝΔ και τον αποπροσανατολισμό του ελληνικού λαού.
Στην υπόθεση Βατοπεδίου η ΝΔ κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ για «πολιτική σκευωρία», προσέφυγε μάλιστα στον Άρειο Πάγο, όπου κατέθεσε τέσσερα πορίσματα βάσει των οποίων το Δημόσιο δεν ζημιώθηκε από τις ανταλλαγές των ακινήτων. Παρότι μέχρι τώρα όλοι αγνοούσαν την ύπαρξή τους, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υποστήριξαν ότι… ήταν γνωστό ότι υπήρχαν στη δικογραφία. Παράλληλα κατηγόρησαν τη ΝΔ για επικοινωνιακά παιχνίδια. Η ΝΔ επανέφερε το αίτημά της να κληθούν στην Επιτροπή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδης. Καταθέτοντας στην Εξεταστική ο επικεφαλής της Επιτροπής κατά της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δράση Στ. Γκρόζος, ανέφερε ότι η Κύπρος αρνήθηκε το άνοιγμα των λογαριασμών της εταιρείας TORCASO με το αιτιολογικό ότι δεν εμπλέκεται στο σκάνδαλο, ενώ βουλευτές της ΝΔ δήλωσαν ότι ιδρυτής της συγκεκριμένης εταιρείας είναι συγγενικό πρόσωπο (ξάδελφος) του Ά. Τσοχατζόπουλου.
Ταυτόχρονα, κλίμα έντασης επικράτησε και στην Εξεταστική που ερευνά την υπόθεση των ομολόγων, καθώς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αμφισβήτησαν την επάρκεια στελέχους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ενώ βουλευτές της ΝΔ κατήγγειλαν προσπάθεια εκφοβισμού του μάρτυρα και αποχώρησαν από την Επιτροπή. Επανήλθαν ωστόσο στη συνέχεια εκφράζοντας επιφυλάξεις για τη στάση των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. Η ΝΔ ζητάει η διερεύνηση να επεκταθεί και στην τελευταία περίοδο διακυβέρνησης Σημίτη, ζητώντας να κληθούν στην Επιτροπή οι κ. Χριστοδουλάκης και Δρυς, το ΠΑΣΟΚ ωστόσο αποκλείει τέτοιο ενδεχόμενο.
Στο μεταξύ, την περασμένη Τρίτη διαβιβάσθηκε στη Βουλή από τη Δικαιοσύνη ο φάκελος της υπόθεσης με τα στοιχεία της οικονομίας που κοινοποιήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έρευνα των ανακριτών προσέκρουσε σε ευθύνες πολιτικών και στο πόρισμα που εστάλη στο Κοινοβούλιο ζητείται η διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του τέως πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, αλλά και των πρώην υπουργών Γ. Αλογοσκούφη, Γ. Παπαθανασίου και Δ. Αβραμόπουλου. Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραπομπής στο Ειδικό Δικαστήριο του Κ. Καραμανλή.
Εξετάσεις
ΑΠΟ την περασμένη Δευτέρα έχουν εγκατασταθεί στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της «τρόικας» προκειμένου να ελέγξουν εκ νέου την πορεία προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας στις επιταγές του Μνημονίου. Στο «στόχαστρο» αυτήν τη φορά τα ελλείμματα σε νοσοκομεία, ΔΕΚΟ, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης κ.ά. Το υπουργείο Οικονομικών πάντως έσπευσε να προαναγγείλει την άμεση εγκατάσταση ορκωτών ελεγκτών στα νοσοκομεία αλλά και την αναδιάρθρωση των προβληματικών ΔΕΚΟ στα πρότυπα του ΟΣΕ μέχρι το τέλος του 2010.
Κάτι που σημαίνει ότι τμήματα των εν λόγω ΔΕΚΟ θα ιδιωτικοποιηθούν, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι σε αυτές είτε θα υποχρεωθούν σε εθελούσια συνταξιοδότηση είτε θα μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες, με δυσμενέστερους όρους. Από την κυβέρνηση πάντως διαψεύσθηκαν πληροφορίες ότι η «τρόικα» ζητάει επιπλέον και απολύσεις. Στον «αέρα» φαίνεται να βρίσκεται η δέσμευση της κυβέρνησης, μέσω του νομοσχεδίου του υπουργού Εργασίας ότι το Δημόσιο εγγυάται τη διασφάλιση μιας αξιοπρεπούς σύνταξης. Κι αυτό διότι η «τρόικα» επιμένει ότι οι επικουρικές πρέπει να εξαρτώνται από την οικονομική κατάσταση των Ταμείων και χωρίς καμία ανάμειξη του κρατικού προϋπολογισμού. Ο υπουργός Εργασίας έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι τα Ταμεία δεν έχουν πρόβλημα (;) και δεν τίθεται θέμα για τις συντάξεις!
Διά πυρός…
ΟΙ εκπρόσωποι είχαν την… ευκαιρία να διαπιστώσουν ότι οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση δεν προκαλούν θύελλα ενθουσιασμού στην κοινωνία. Η απελευθέρωση του «κλειστού» επαγγέλματος των ιδιοκτητών φορτηγών προκαλεί τεράστια προβλήματα στην αγορά και στην κατανάλωση. Νωρίς το βράδυ της Τετάρτης η κυβέρνηση, υπό την πίεση και παραγόντων της αγοράς και προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο, προχώρησε στην πολιτική επιστράτευση των ιδιοκτητών αλλά και στην επίταξη των οχημάτων, προκαλώντας –όπως ήταν φυσικό– τις οξύτατες αντιδράσεις του κλάδου αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Νομικοί και συνταγματολόγοι έκαναν λόγο για παράβαση του Συντάγματος. Είχαν προηγηθεί διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Υποδομών, οι οποίες οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο, με τον αρμόδιο υπουργό Δ. Ρέππα να μιλάει για αδιαλλαξία και τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών να καταγγέλλουν εμπαιγμό και προειλημμένες αποφάσεις.
Από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε ότι τους επόμενους μήνες θα κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για το άνοιγμα και άλλων «κλειστών» επαγγελμάτων, όπως των φαρμακοποιών, των συμβολαιογράφων, των πολιτικών μηχανικών κ.ά., οπότε αναμένεται νέος κύκλος αντιπαραθέσεων.
Την ίδια στιγμή, οι αλλαγές στο καθεστώς εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας είχαν συνέπεια να επικρατήσει χάος στα ελληνικά αεροδρόμια. Δεκάδες πτήσεις ματαιώθηκαν, ενώ εκατοντάδες άλλες πραγματοποιήθηκαν με μικρές ή μεγάλες καθυστερήσεις. Χιλιάδες επιβάτες υποβλήθηκαν σε μια χωρίς προηγούμενο ταλαιπωρία, ενώ σημαντική ζημιά υπέστη και ο τουρισμός της χώρας.
Ανησυχία
ΣΤΟ μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έχει μπει η προκήρυξη της «Σέχτας Επαναστατών» με την οποία αναλαμβάνει την ευθύνη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σ. Γκιόλια. Στο επτασέλιδο κείμενο των τρομοκρατών εκτοξεύονται απειλές κατά εκδοτών και δημοσιογράφων αλλά και εναντίον αστυνομικών και σωφρονιστικών υπαλλήλων. Προβληματισμό προκαλεί στις Αρχές ο βαρύς οπλισμός που φαίνεται να έχει στην κατοχή της η οργάνωση, όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται στη φωτογραφία που υπάρχει στην προκήρυξη. Αιτιολογώντας την απόφασή τους να δολοφονήσουν τον Σ. Γκιόλια, τα μέλη της «Σέχτας» εμπλέκουν τον δημοσιογράφο σε υποθέσεις εκβιασμών αλλά και στα σκάνδαλα του Βατοπεδίου και του «ντόπινγκ» στον ελληνικό αθλητισμό. Μετά τη δολοφονία, αλλά πολύ περισσότερο μετά την προκήρυξη, οι αστυνομικές αρχές έχουν τεθεί σε συναγερμό, τα μέτρα ασφαλείας αυξήθηκαν, ενώ πληθαίνουν και τα αιτήματα επωνύμων που ζητούν προσωπική φύλαξη από την Αστυνομία.