Κι όμως η πρόταση Σάλλα παραμένει στο κάδρο…

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η πρόταση παραμένει στο κάδρο και μάλιστα συζητείται σοβαρά. Με κάποιες αλλαγές… Που όμως δεν επηρεάζουν την ουσία…

Συγκεκριμένα, το εναλλακτικό σενάριο που συζητείται είναι να γίνει μεταξύ των τριών τραπεζών ανταλλαγή μετοχών και πιθανότατα αύξηση κεφαλαίου. Κι αυτό στη βάση ότι τα ποσά που περιέχει η πρόταση Σάλλα για την εξαγορά της ΑΤΕ και του ΤΤ θεωρούνται ξεπερασμένα από τη στιγμή που ήδη έχει ανέβει η μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αλλά και της Αγροτικής Τράπεζας. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν θα υπάρξει αντίδραση – αντιπροσφορά από πλευράς Λάτση. Δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον. Αντίθετα, προσφέρεται να δώσει το ποσοστό (γύρω στο 6%) που έχει στο Ταχ. Ταμιευτήριο, του οποίου η μέχρι πρότινος αξία, με την άνοδο της τιμής της μετοχής του ΤΤ, έχει διπλασιαστεί.

Επίσης, όπως είχαμε σημειώσει και την περασμένη Κυριακή, δεν προβλέπεται αντιπροσφορά από άλλες τράπεζες. Και τούτο γιατί κανένας δεν θέλει να «φορτωθεί» τα πολλά βάρη και τις μεγάλες επισφάλειες που έχει η ΑΤΕ.

Πέραν αυτού επισημαίνεται κι ένας άλλος λόγος που κάνει πολύ δυσχερή κάθε διάθεση, ακόμη κι αν υπάρχει από πλευράς κυβέρνησης, για πώληση-εξαγορά της ΑΤΕ. Όπως είναι γνωστό, στην ΑΤΕ έχει υποθηκευτεί η μεγάλη πλειονότητα της αγροτικής περιουσίας, λόγω του μοναδικού προνομίου που έχει η τράπεζα αυτή να εγγράφει «οίκοθεν» υποθήκες – χωρίς δηλαδή τη συναίνεση των δανειζόμενων αγροτών. Αυτό από μόνο του αποτελεί ένα τεράστιο πολιτικό, ηθικό και κοινωνικό ζήτημα, αφού όλη αυτή η περιουσία θα αποτελεί αξίωση για τον νέο αγοραστή.

Κάποιοι μάλιστα προχωράνε ακόμη παραπέρα, επισημαίνοντας συγκεκριμένα ότι η Αγροτική Τράπεζα δεν είναι μια απλή εμπορική τράπεζα, αλλά ο κύριος κρατικός φορέας και αποτελεί την τράπεζα της ενισχύσεως των αγροτών (αγροτικού εισοδήματος), με τη χρηματοδότηση των αγροτικών καλλιεργειών και των αγροτικών προϊόντων.

Για τις αγροτικές αυτές χρηματοδοτήσεις, τα δάνεια αυτά που χορηγούσε, η Αγροτική Τράπεζα ως εξασφάλισή της υποθήκευε ή προσημείωνε τα αγροτικά ακίνητα, τις τεράστιες αγροτικές καλλιεργητέες ελληνικές εκτάσεις.

Όταν κινητοποιούνται οι αγρότες μας, δεν διαμαρτύρονται συνήθως για τα δάνεια που οφείλουν στην ΑΤΕ, που όπως συνήθως λένε «τους πνίγουν» και κινδυνεύουν να τους πάρει η τράπεζα (δηλαδή κυρίως το κράτος) τις υποθηκευμένες περιουσίες τους;

Από τη στιγμή που θα πωληθεί η ΑΤΕ δεν θα ξεφύγει από την κρατική ομπρέλα και θα περιέλθει η τεράστια αγροτική γη, που αποτελεί περίπου τα 2/5 της ελληνικής επικράτειας (ΤΑ ΦΙΛΕΤΑ των αγροτικών μεγάλων καλλιεργητικών εκτάσεων – Θεσσαλικός Κάμπος, βόρεια Ελλάδα, Κρήτη κ.λπ.), στα χέρια ιδιωτικής τράπεζας; Σκοπός της Αγροτικής Τράπεζας δεν είναι η προστασία του έλληνα αγρότη και της αγροτικής γης;

Μήπως τελικός σκοπός είναι μόνον το real estate, η τεράστια εμπορική αξία της γης και όχι φυσικά τα χρηματικά διαθέσιμα της ΑΤΕ;

Βέβαια απάντηση σʼ όλα αυτά έχει δώσει ο Μιχάλης Σάλλας. Ότι η Αγροτική Τράπεζα θα παραμείνει στον τομέα τον αγροτικό, ο προστάτης του αγρότη, αλλά με πρόγραμμα εξυγίανσης και ενίσχυσης των πραγματικών αγροτών. Πράγμα που όλοι αναγνωρίζουν ότι πρέπει να γίνει. Και να πάψουν να τους εκμεταλλεύονται οι γνωστοί μόνιμοι αγροτοπατέρες.

Δεν προχωρά επίσης –κι αυτό το τονίσαμε στο προηγούμενο φύλλο– η πρόταση Πανταλάκη για μια «Νέα Εθνική» (συγχώνευση ΑΤΕ, ΤΤ, Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και Τράπεζας Αττικής).

Ούτε Εθνική – Eurobank

Τέλος, και τα περί συγχώνευσης της τράπεζας του Λάτση με την Εθνική Τράπεζα όχι μόνο δεν επιβεβαιώνονται από πουθενά, αλλά αντίθετα διαψεύδονται.

Όπως επίσης δεν υπάρχει σκέψη για πώληση της τουρκικής τράπεζας Finansbank, γιατί η αξία της σήμερα έχει πέσει, οπότε θα καταγράψει η Εθνική Τράπεζα ζημία γύρω στα 2 δισ. ευρώ, λένε τραπεζικοί κύκλοι.


Σχολιάστε εδώ