Κι όμως έχει στον νου του τον ανασχηματισμό

Οι καθιερωμένες επίσημες διαψεύσεις δεν μπορούν να ανακόψουν το κύμα φημών και σεναρίων που διακινούνται ενίοτε και μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου και διαχέονται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Πληροφορίες από έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι το θέμα των κυβερνητικών αλλαγών απασχολεί έντονα τον Γ. Παπανδρέου και αποτελεί αντικείμενο συσκέψεων με τους πλέον στενούς του συνεργάτες το τελευταίο διάστημα. Αδιευκρίνιστος παραμένει ο χρόνος όπου θα γίνουν. Μετά την 3η του Σεπτέμβρη ή μετά τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ υπάρχει και τρίτη εκδοχή, ο ανασχηματισμός να συμπέσει με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τις εκλογές. Συνομιλητές του σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός «γνωρίζει πλέον πολύ καλά ποιοι υπουργοί αποδίδουν και ποιους πρέπει να αντικαταστήσει». Την ίδια στιγμή βρίθουν τα σενάρια για τη μορφή και την έκταση που ενδεχομένως θα έχουν οι αλλαγές, με ορισμένους να επισημαίνουν ότι ο ανασχηματισμός πρέπει να είναι «σαρωτικός», διαφορετικά δεν θα έχει νόημα, ούτε καν σε επικοινωνιακό επίπεδο. Άλλα στελέχη όμως εκτιμούν ότι πρέπει να γίνουν διορθωτικές επεμβάσεις στα σημεία εκείνα όπου «νοσεί» η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, αμετακίνητος θεωρείται ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αφενός διότι πρέπει να υλοποιήσει μια σειρά αποφάσεων και μέτρων που επιτάσσει το Μνημόνιο. Αφετέρου διότι τυχόν αντικατάστασή του θα προκαλούσε τη δυσφορία των εκπροσώπων της «τρόικας», οι οποίοι έχουν βρει στο πρόσωπό του έναν… συνεπή συνομιλητή, με αποτέλεσμα να μη δυσκολεύονται να προωθήσουν τις οδηγίες τους. Στους αμετακίνητους συγκαταλέγεται ακόμη ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, αλλά και ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Βενιζέλος, εκτός κι αν επιβεβαιωθούν οι φήμες και προωθηθεί σε θέση αντιπροέδρου. Ως… ελάχιστη ανταμοιβή για την ενεργό υποστήριξή του σε όλες τις κυβερνητικές αποφάσεις των τελευταίων μηνών. Απίθανη πρέπει να θεωρείται και η μετακίνηση σε άλλο κυβερνητικό πόστο του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, αφού πέραν του ότι αναλαμβάνει όλες σχεδόν τις «ειδικές αποστολές» για λογαριασμό του πρωθυπουργού, ουσιαστικά λειτουργεί ως συντονιστής του Υπουργικού Συμβουλίου και καθημερινά καλείται να δώσει λύσεις σε προβλήματα που ανακύπτουν σε κάθε υπουργείο. Θολό παραμένει το τοπίο ως προς τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και αντικρουόμενες οι πληροφορίες για τις πραγματικές του προθέσεις.

Ενδεχομένως μετά και τα τελευταία γεγονότα στον χώρο της τρομοκρατίας να επιθυμεί να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο και κατά καιρούς έχει συζητηθεί να διαδεχθεί τη Λούκα Κατσέλη και να αναλάβει τον τομέα της ανάπτυξης. Ωστόσο, παρότι η τελευταία έχει στοχοποιηθεί από πολλές πλευρές τους τελευταίους μήνες, από πουθενά δεν προκύπτει ότι ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει την απομάκρυνσή της ή έστω την αντικατάστασή της.

Από την πλευρά του ο Παύλος Γερουλάνος διαψεύδει σε κάθε ευκαιρία τις πληροφορίες που τον θέλουν να εγκαταλείπει το Πολιτισμού προκειμένου να εγκατασταθεί στο Μαξίμου και να αναλάβει το επικοινωνιακό κομμάτι του πρωθυπουργού, αλλά και ολόκληρης της κυβέρνησης. Πρόβλημα υπάρχει στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Δ. Δρούτσας κρίνεται ότι δεν έχει ούτε την εμπειρία, ούτε το ειδικό βάρος ώστε να προαχθεί σε… κανονικό υπουργό. Πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν σχεδόν βέβαιη την απομάκρυνση της Κατερίνας Μπατζελή από το Αγροτικής Ανάπτυξης (της καταλογίζουν αδράνεια και αναποτελεσματικότητα), ενώ για τους ίδιους πάνω κάτω λόγους αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της «απόλυσης» και η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Η Μπιρμπίλη δεν φαίνεται να κινδυνεύει…

Τι ακριβώς θα συμβεί με τον Δημήτρη Ρέππα παραμένει αδιευκρίνιστο -πρόσφατα ήρθε σε ευθεία ρήξη με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, διατύπωσε αιχμές ακόμη και για το Μαξίμου, προκαλώντας όπως ήταν εύλογο τη δυσφορία του Παπανδρέου. Σε εκκρεμότητα παραμένει και το θέμα του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σωκράτη Ξυνίδη, ο οποίος -σύμφωνα με τα σενάρια- θα αποχωρήσει από το κόμμα (η επιλογή του δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχής) και θα… προσχωρήσει στην κυβέρνηση.


Σχολιάστε εδώ