Η περιβόητη απογραφή απέδειξε αυτό που ξέραμε

Αφήνουμε κατά μέρος το γεγονός ότι η απογραφή αφορούσε μόνο τον στενό δημόσιο τομέα και όχι και τα νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Γι’ αυτά οψόμεθα το φθινόπωρο ή τον χειμώνα! Αλλά και ως προς τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα τίθενται δύο, εύλογα, ερωτήματα.

Ερώτημα πρώτο: Επαίρονται οι κ. υπουργοί για την υποδομή ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ιδίως δε την υποδομή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, με βάση την οποία έγινε η απογραφή. Χάθηκε η ειλικρίνεια να πουν πότε αυτή η υποδομή δημιουργήθηκε; Να πουν ότι όλη αυτή η υποδομή οργανώθηκε μετά το 2004, αφού προηγουμένως ο δημόσιος τομέας ήταν ηλεκτρονικά τυφλός; Τόση πολιτική μικροψυχία απέναντι σ’ ό,τι έγινε ιδίως από το υπουργείο Εσωτερικών μεταξύ 2004 – 2009;

Ερώτημα δεύτερο: Καλώς έγινε η απογραφή. Το ερώτημα όμως είναι τι περισσότερο προσέφερε απ’ ό,τι ήδη ήταν γνωστό με βάση τα στοιχεία που έδινε από το 2004 και μετά το ίδιο το υπουργείο Εσωτερικών επί Προκόπη Παυλόπουλου. Και για να γίνει το ερώτημα πιο συγκεκριμένο: Ναι ή όχι πριν από την περίφημη απογραφή, ανά τρίμηνο, δίνονταν στη δημοσιότητα λεπτομερώς τα στοιχεία των υπηρετούντων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα;

Ας συγκρίνει κανείς τα στοιχεία της απογραφής με τα στοιχεία του πρόσφατου παρελθόντος και ας πάρει π.χ. τον τελευταίο πίνακα του 2009, ήτοι τον πίνακα του τελευταίου τριμήνου του 2009, με αναφορά στο σημαντικότερο (περίπου 80%) τμήμα των υπαλλήλων, δηλαδή των μόνιμων δημόσιων υπαλλήλων και των υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Στο τέλος του 2009 υπηρετούσαν 689.966 υπάλληλοι. Η απογραφή που έγινε τώρα, τέλος Ιουλίου 2010, δίνει τον αριθμό 679.571. Διαφορά δηλαδή περίπου 10.000. Αν λοιπόν αφαιρέσει κανείς όλους εκείνους που συνταξιοδοτήθηκαν το τελευταίο οκτάμηνο -και που δεν απογράφηκαν- καταλήγει στον ίδιο αριθμό!

Με απλά λόγια η πολυθρύλητη και τόσο διαφημισμένη απογραφή έγινε για ν’ αποδείξει αυτό που ξέραμε, κυριολεκτικά το αυτονόητο!


Σχολιάστε εδώ