ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΚΑΤΑ ΖΑΜΠΕΛΗ!

Η προκαταρκτική εξέταση, που είχε διατάξει ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και σήμερα του Εφετείου Εισαγγελέας κ. Σακελλάκος και συνεχίσθηκε από τη νέα προϊσταμένη που εκλέχθηκε, την Εισαγγελέα κυρία Ράικου, βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωσή της. Και τα στοιχεία που έχουν προκύψει κάθε άλλο παρά απαλλακτικά είναι για τους χειριστές από πλευράς Εκκλησίας. Τη γεύση αυτή πρέπει να έχουν ήδη στο αρχιεπισκοπικό περιβάλλον και η ανησυχία, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι διάχυτη. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που σύμφωνα με μια πληροφορία ο κ. Ιερώνυμος επισπεύδει την επιστροφή του από τις διακοπές που κάνει στο Καρπενήσι. Τα συμπεράσματα της προκαταρκτικής ανάκρισης, μαζί και οι πολυσέλιδες μαρτυρικές καταθέσεις, θα περάσουν πλέον στα χέρια του Εισαγγελέα που θα αναλάβει να προσωποποιήσει τις in rem κατηγορίες που αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απιστία και απάτη περί το Δημόσιο, αλλά και ψευδή βεβαίωση, κατηγορίες που είναι κακουργηματικού χαρακτήρα, καθώς αφορούν ζημία της Εκκλησίας και κατ’ επέκτασιν του Δημοσίου, αφού η Εκκλησία είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Το γεγονός ότι οι εντεταλμένοι παράγοντες των οικονομικών υπηρεσιών της Εκκλησίας δεν προχώρησαν σε πώληση μέσω δημόσιου διαγωνισμού και εκ των πραγμάτων δεν επιτεύχθηκε το μέγιστο δυνατό τίμημα ήταν το βασικό θέμα της έρευνας, μαζί βέβαια με το πόθεν έσχες του παρένθετου και προσωρινού αγοραστή, που τυγχάνει οδοκαθαριστής το επάγγελμα, όπως και οι συμβολαιογραφικές παρατυπίες που φαίνεται πως έγιναν.

Το κλίμα βαραίνει όλο και περισσότερο για τον διευθυντή της ΕΚΥΟ κ. Αντώνη Ζαμπέλη με τη μετακίνηση στο… στρατόπεδο των «αντιπάλων» του δυναμικού Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομου, μετά τη σκληρή κόντρα που έχει ξεσπάσει με αφορμή ένα υπηρεσιακό ταξίδι στη Ρωσία. Ο κ. Χρυσόστομος μάλιστα απειλεί πως αν δεν αποκατασταθεί το όνομά του, θα βρεθεί στα δικαστήρια ως μάρτυρας κατηγορίας του κ. Ζαμπέλη για την υπόθεση της πώλησης των οικοπέδων στη Βουλιαγμένη!

Έτσι ένας ακόμη Μητροπολίτης τάσσεται ανοικτά πια κατά του οικονομικού διευθυντή της Εκκλησίας κ. Α. Ζαμπέλη. Μετά τους Μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως, Καισαριανής, Μεσογαίας, Φιλίππων και Ηλείας, που έχουν εκφράσει ανοικτά τις επιφυλάξεις τους για τους χειρισμούς του στενού συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου και στελέχους της Εμπορικής Τράπεζας, από την οποία και μισθοδοτείται, ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Λέγεται ότι είναι εξοργισμένος από τη διαρροή μέσα από τα γραφεία των οικονομικών υπηρεσιών της Εκκλησίας συγκεκριμένων παραστατικών που τον «φωτογράφιζαν» ως έναν σπάταλο ιεράρχη που ξοδεύει αλόγιστα μεγάλα ποσά για αναψυχή που πληρώνει η Εκκλησία, προβάλλοντας ως πρόσχημα τα υπηρεσιακά ταξίδια.

Μάλιστα, ο Μητροπολίτης Ζακύνθου δεν περιορίστηκε στις δημόσιες επικρίσεις, όπως έπραξαν οι υπόλοιποι αρχιερείς που τα έχουν βάλει με τον κ. Ζαμπέλη. Όπως φημολογείται, έχει στείλει ήδη μήνυμα στον Αρχιεπίσκοπο να περιορίσει τον στενό του συνεργάτη στα καθήκοντά του, διαφορετικά, όπως φέρεται να είπε, «ένας από τους δύο θα μείνει εντός της Εκκλησίας». Τον προειδοποιεί δε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πως αν δεν αποχωρήσει μετά τη λήξη της θητείας του (τέλη του 2010) από τη διεύθυνση των οικονομικών της Εκκλησίας, τότε θα πάει να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας κατά του Ζαμπέλη για την «περίεργη» υπόθεση των οικοπέδων της Βουλιαγμένης! Και μην ξεχνάμε ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση ο Αρχιεπίσκοπος όχι μόνο είχε συμφωνήσει με τους χειρισμούς του διευθυντή των οικονομικών υπηρεσιών αλλά του απένειμε και μέσω συνοδικής ανακοίνωσης εύσημα για τους χειρισμούς του!

(Άσχετο αν, όπως ήδη έχει προκύψει, τα ταμεία της Εκκλησίας έχουν ζημιωθεί με τεράστια ποσά από αυτήν την αγοραπωλησία…).

Πυρ και μανία

Στο περιβάλλον του Μητροπολίτη Ζακύνθου υποστηρίζουν πως έχουν αποδείξεις ότι τα τιμολόγια με τα έξοδα που έκανε ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος στο πρόσφατο ταξίδι του στη Ρωσία «έφυγαν» από τις οικονομικές υπηρεσίες της Εκκλησίας. Αν και, όπως λένε, γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια τον τρόπο που διέρρευσαν στα δημοσιογραφικά γραφεία τα παραστατικά, δεν μπορούν να αντιληφθούν για ποιον λόγο οι λαϊκοί συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου θέλουν να πλήξουν την εικόνα του Ζακύνθου. Εκκλησιαστικές πηγές εκτιμούν ότι αυτή η κίνηση έγινε από τους τεχνοκράτες της Συνόδου για να «καεί» το όνομα του Μητροπολίτη Ζακύνθου που είχε ακουστεί ως διάδοχος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων (η θητεία του λήγει μαζί με του κ. Ζαμπέλη) στην προεδρία των οικονομικών υπηρεσιών της Συνόδου. «Είναι γνωστή η ταύτιση του Μητροπολίτη Ιωαννίνων με τους τεχνοκράτες της Συνόδου. Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν ως διάδοχο σ’ αυτήν τη θέση τον Μητροπολίτη Ζακύνθου. Επομένως εκεί θα πρέπει μάλλον να αναζητηθούν τα αίτια αυτής της διαρροής», υποστηρίζει κληρικός της Συνόδου.

Σύμφωνα με τα παραστατικά που παρουσίασε ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού (Alter), ο Μητροπολίτης Ζακύνθου (δεν κατονομαζόταν στο ρεπορτάζ) βρέθηκε πρόσφατα στη Ρωσία, για να εκπροσωπήσει την Εκκλησία της Ελλάδος σε συνέδριο θρησκευτικού τουρισμού. Ο κ. Χρυσόστομος συνοδευόταν από έναν ακόμη κληρικό και τα ταμεία της Συνόδου κατέβαλαν ως έξοδα διαμονής το ποσό των 7.838 ευρώ, ως έξοδα μετακίνησης 655 ευρώ, για οδοιπορικά και επιπλέον μετακινήσεις 1.139 ευρώ και για φαγητό 960 ευρώ.

Από το περιβάλλον του Μητροπολίτη Ζακύνθου υποστηρίζουν ότι τα παραπάνω ποσά είναι σε απολύτως λογικά πλαίσια, καθώς περιλαμβάνονται τα αεροπορικά εισιτήρια, τα έξοδα παράστασης κ.λπ. και τα πάντα «κλείστηκαν» μέσω του ταξιδιωτικού γραφείου με το οποίο συνεργάζεται η Σύνοδος τα τελευταία χρόνια. Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου είναι έξαλλος με τους χαρακτηρισμούς περί «bon viveur» ιεράρχη που του προσάπτουν στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών, ισχυριζόμενοι ότι θα μπορούσε τόσο ο ίδιος όσο και ο έτερος κληρικός να κάνουν οικονομίες.

Άνθρωποι των οικονομικών υπηρεσιών λένε εξάλλου ότι ο Μητροπολίτης Ζακύνθου αρέσκεται γενικώς στην ακριβή ζωή και τις πολυτέλειες, αφήνοντας αιχμές και για το ποσό των περίπου 50.000 ευρώ που κατέβαλε η Σύνοδος για ένα αντίστοιχο θρησκευτικό συνέδριο που είχε διοργανώσει πριν από μερικούς μήνες στην έδρα της Μητρόπολής του.

Για την ιστορία πάντως σχεδόν ολόκληρη η Ιεραρχία και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος είχαν δηλώσει ότι το συγκεκριμένο συνέδριο είχε στεφθεί με απόλυτη επιτυχία και ο κ. Χρυσόστομος είχε καταβάλει κάθε προσπάθεια να συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ από χορηγούς, προκειμένου να μην επιβαρύνει με επιπλέον έξοδα τα ταμεία της Εκκλησίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος για τη σκληρή κόντρα των συνεργατών του με τον Ζακύνθου έχει ζητήσει να «πέσουν οι τόνοι», προσπαθώντας να κρατήσει τις ισορροπίες.

Για του βαθιά πάντως «μυημένους» η διαρροή περί της σπατάλης από τον Μητροπολίτη Ζακύνθου συνδέεται με όσα έγιναν στην τελευταία συνεδρίαση της Ιεραρχίας.

Τότε δηλαδή που το Σώμα είπε «όχι» στα σχέδια του κ. Ιερώνυμου, τα οποία θα καθιστούσαν… παντοκράτορα τον επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών Αντώνη Ζαμπέλη, ενώ μεταξύ αυτών που εξανέστησαν ήταν ακόμη και ο άλλοτες αχώριστος συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου, ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος.


Σχολιάστε εδώ