ΔΑΜΟΚΛΕΙΟΣ ΣΠΑΘΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Ουσιαστικά πρόκειται για δαμόκλειο σπάθη που αιωρείται πάνω από τον τράχηλο της ελληνικής πλευράς, ανέφεραν άριστα ενημερωμένοι κύκλοι της Λευκωσίας, που σημείωναν ότι οι προθέσεις αυτές του Μπαν Κι Μουν θα εκδηλωθούν τον ερχόμενο Νοέμβριο, στο πλαίσιο της εκθέσεώς του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού. Γιʼ αυτό ενεργοποιούνται ήδη παρασκηνιακές διεργασίες προκειμένου να προληφθούν εκβιαστικοί αιφνιδιασμοί, που θα περιλαμβάνουν τελεσιγραφική απεμπλοκή του διεθνούς οργανισμού από το πρόβλημα, μέσα σε τακτές προθεσμίες!

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει κωδικοποιήσει ήδη κάποιες προτάσεις ώστε να μη βρεθεί μπροστά σε νέες τουρκικές πρωτοβουλίες, οι οποίες φαίνεται ότι ετοιμάζονται, και μάλιστα με τη στήριξη άλλων κέντρων, με πρώτο το Λονδίνο, που πρωτοστατεί στις πρωτοβουλίες υπέρ της Άγκυρας, όπως φάνηκε και από τις θέσεις που διατύπωσε ο βρετανός πρωθυπουργός κατά τις επαφές του στην τουρκική πρωτεύουσα.

Τουρκοβρετανική σύμπραξη

Ο Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε τον άγγλο στρατηγικό εταίρο του ότι και πάλι η χώρα του «θα βρεθεί ένα βήμα μπροστά» από την ελληνική πλευρά για το Κυπριακό, διαβιβάζοντας ταυτόχρονα νέες και αυστηρές οδηγίες προς τον κατοχικό ηγέτη στη Λευκωσία –για λόγους τακτικής– να αποφεύγει ακραίες τοποθετήσεις και αντιθέτως να ευθυγραμμισθεί απολύτως με τη γραμμή του προκατόχου του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Η Άγκυρα «θα προχωρήσει σε μείζονα ελιγμό», όπως αφήνουν να διαρρεύσει κύκλοι της ίδιας και φιλικών προς αυτή δυνάμεων, χωρίς όμως να διευκρινίζουν ποια θα είναι η μορφή του. Ταυτόχρονα, από την τουρκική πλευρά αφήνουν να διαρρεύσει μέσω του Τύπου στην

Άγκυρα και στα κατεχόμενα ότι:

1. Δεν μπορεί και δεν πρόκειται η Τουρκία να ανεχθεί νέο αδιέξοδο και παράταση των διαδικασιών πέραν του τέλους του έτους, ώστε να μη συναντήσει και πάλι το πρόβλημα στον δρόμο της.

2. Θα προχωρήσει αποφασιστικά σε κάποιες ενέργειες οριστικής αυτονόμησης των κατεχομένων, με την έννοια της «ταϊβανοποίησης», με ταυτόχρονα μέτρα οικονομικής στήριξης του «ψευδοκράτους», σε συνδυασμό με βήματα αναγνώρισής του από συγκεκριμένες χώρες (Πακιστάν, Αζερμπαϊτζάν κ.ά.). Πρόκειται για νέους εκβιαστικούς σχεδιασμούς, για τους οποίους είναι απολύτως ενήμερη και η Αθήνα, έχουν δε συζητηθεί τόσο μεταξύ του πρωθυπουργού και του Δ. Χριστόφια κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο αεροδρόμιο της Λάρνακας όσο και μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο αδελφών κρατών (Κυπριανού – Δρούτσα). Κατά τις επαφές αυτές δε τέθηκαν επί τάπητος κρίσιμες πληροφορίες από την Ουάσινγκτον (που τις διεβίβασαν κυρίως ομογενειακοί παράγοντες) σύμφωνα με τις οποίες ενδέχεται να υπάρξουν κινήσεις για νέα πολιτικά τετελεσμένα εφόσον επισημοποιηθεί το αδιέξοδο.

Κι αυτό ενώ από πλευράς Ερντογάν επιταχύνονται τα σχέδια μεταφοράς νερού και ηλεκτρικής ενέργειας προς τα κατεχόμενα διά συστήματος υποθαλάσσιων αγωγών έναντι «εγκεκριμένων ήδη κονδυλίων», όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ και ανακοίνωσε ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.

Συγκρότηση Διεθνούς Διασκέψεως

Το παιχνίδι που παίζεται τώρα αφορά τη συγκρότηση Διεθνούς Διάσκεψης όπου η Άγκυρα θέλει τον αποκλεισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας (με συμμετοχή δηλαδή των δύο κοινοτήτων) και η Λευκωσία ζητά εμπλοκή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας πέραν των εγγυητριών δυνάμεων, έχοντας προς αυτήν την κατεύθυνση τη στήριξη της Μόσχας. Κάτι που οι Άγγλοι δεν βλέπουν με καλό μάτι και δεν πρόκειται να το αποδεχθούν χωρίς συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Υπό το φως αυτών των πληροφοριών –που είναι απολύτως επιβεβαιωμένες– το επόμενο δίμηνο θα είναι περίοδος έντονου παρασκηνίου για το Κυπριακό, με εμπλοκή και της Ουάσινγκτον, που φαίνεται να στηρίζει τις θέσεις του Μπαν Κι Μουν για πιο αυστηρά χρονοδιαγράμματα και άτυπη έστω επιδιαιτησία. Το ενδεχόμενο αυτό ανησυχεί τη Λευκωσία, η οποία, με τη συνδρομή και της Αθήνας, προσπαθεί να αποφύγει βραχυκύκλωση των δικών της προσπαθειών και θέσεων.


Σχολιάστε εδώ