Έφυγε νωρίς…

Η διοίκηση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, με τους 5.000 υπαλλήλους και το ανταποδοτικό τέλος των 302 εκατ. ευρώ ετησίως, δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς η ΕΡΤ είναι υποχρεωμένη να δίνει λογαριασμό για τα χρήματα που λαμβάνει, να παράγει ποιοτικά προγράμματα και, το κυριότερο, να… υποχρεώσει τον «στρατό» της να εργαστεί. Η απουσία των συμβασιούχων είναι ορατή και ο «ξαφνικός θάνατος» των 1.000 και πλέον συμβασιούχων «βαρύνει» όλο το ΔΣ και τον απερχόμενο πρόεδρο – διευθύνοντα σύμβουλο. Η διαδικασία επιλογής του Γ. Γαμπρίτσου, με εταιρεία συμβούλων, μάλλον δεν έφερε αποτέλεσμα και το ερώτημα είναι αν θα επαναληφθεί η ίδια διαδικασία.
Ο ήπιων τόνων Γ. Γαμπρίτσος ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του στις 23 Φεβρουαρίου 2010 και σύντομα βρέθηκε σε ένα περιβάλλον που ήταν πολύ διαφορετικό από αυτό που υπήρχε στη SYNED αλλά και από αυτά που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση. Η διάθεση για φυγή του Γ. Γαμπρίτσου κατεγράφη προς τις αρχές Ιουνίου. Φαίνεται ότι εκείνος και ο Παύλος Γερουλάνος είχαν διαφορετικά πράγματα στο μυαλό τους. Έτσι, το τρίτο συμβόλαιο, με τη χαμηλή για επίπεδο προέδρου – διευθύνοντος συμβούλου αμοιβή των 7.000 ευρώ μεικτά, που παρουσίασε η κυβέρνηση στον Γ. Γαμπρίτσο δεν έγινε δεκτό, ενώ είχε προηγηθεί η άρνηση Παπακωνσταντίνου για αποδοχές ύψους 12.000 ευρώ μεικτά, που προέβλεπε υπουργική απόφαση, εξαιρώντας από το πλαφόν ορισμένες ΔΕΚΟ, μεταξύ των οποίων και την ΕΡΤ. Θυμίζουμε ότι αρχικά στη Βουλή είχε ακουστεί ότι η αμοιβή του θα έφτανε στα 20.000 ευρώ μεικτά. Ταυτόχρονα, και το υπουργείο Πολιτισμού δεν ήταν ικανοποιημένο, κυρίως διότι οι αλλαγές που είχε ζητήσει ο Π. Γερουλάνος στον τρόπο διοίκησης και στην εικόνα της ΕΡΤ δεν είχαν προχωρήσει. Ο υπουργός πάντως αναγνώρισε την προσφορά του και στην ευχαριστήρια επιστολή του προς τον Γ. Γαμπρίτσο ανέφερε ότι «σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας» εργάσθηκε «σκληρά» και κατάφερε «σε συνεργασία με το ΔΣ» να δώσει «τα πρώτα σημάδια εξορθολογισμού και εξυγίανσης της ΕΡΤ». Το τρίτο πρόβλημα κατά σειρά ήταν, σύμφωνα με την πλευρά της Αγίας Παρασκευής, ότι το υπουργείο
Εσωτερικών έθετε εμπόδια στην προώθηση της υπόθεσης των συμβασιούχων, «κόβοντας» ειδικότητες.
Τα βασικά σημεία της επιστολής παραίτησης Γαμπρίτσου έχουν ως εξής:
– «Τέθηκαν οι βάσεις για την οικονομική εξυγίανση της ΕΡΤ: Σύμφωνα με τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2010, η ΕΡΤ για πρώτη φορά αναμένεται να εμφανίσει ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα πλέον των 30.000.000 ευρώ».
– «Διαχειριστήκαμε με σύνεση και νηφαλιότητα το ακανθώδες θέμα της αναγκαστικής αποχώρησης 1.047 συμβασιούχων (το 25% του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΡΤ!), κάτω από ομολογουμένως δύσκολες συνθήκες».
– «Προχωρήσαμε σε σημαντικές διοικητικές αλλαγές, αξιοποιώντας στελέχη από το τακτικό προσωπικό της ΕΡΤ σε καίριες διευθυντικές θέσεις στο πρόγραμμα, στην ενημέρωση και στον αθλητικό τομέα».
– «Προχωρήσαμε σε καταγραφή του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού της ΕΡΤ ανά ειδικότητα, τομέα εργασίας και έργο που επιτελεί. Παράλληλα, ολοκληρώνουμε την προμήθεια ειδικού λογισμικού ώστε από 1.1.2011 να αξιολογείται σε μόνιμη πλέον βάση όλο το προσωπικό της ΕΡΤ με κανόνες και διαφάνεια».
– «Εισήγαμε νέο ύφος και ήθος στη διοίκηση, επιλέγοντας λιτότητα, συλλογικότητα, χρηστή διαχείριση και σεβασμό στον εργαζόμενο» κ.ά. (Τα πλήρη κείμενα των επιστολών των δύο προσώπων δημοσιεύονται στο www.typologies.gr)
Το πλεόνασμα των 34 εκατ. ευρώ
Η εξάμηνη διοίκηση του Γιώργου Γαμπρίτσου, με τον ίδιο οικονομικό διευθυντή, τον Γ. Υφαντή, είχε –όπως αποκαλύψαμε την περασμένη Κυριακή– ταμειακό αποτέλεσμα 34.568.800 ευρώ, με «καθαρά κέρδη» ύψους περίπου 23 εκατ. ευρώ. Η αναμόρφωση αυτή έγινε μετά τις απολύσεις των συμβασιούχων και τη δεύτερη κατά σειρά μείωση αποδοχών και λειτουργικών εξόδων κατά 10% τον περασμένο Ιούνιο. Από τα στοιχεία που έδωσε μαζί με την παραίτησή του ο Γιώργος Γαμπρίτσος για τα βασικά στατιστικά του προσωπικού της ΕΡΤ, εκτός από το πλεόνασμα των 34 εκατ. ευρώ προκύπτει ότι μεγάλη μείωση υπήρξε από την κατάργηση των εντεταλμένων συμβούλων, τη μείωση των ειδικών συμβούλων και την καθιέρωση ορίου αποδοχών 5.856,08 ευρώ. Αναλυτικά:
– Εντεταλμένοι σύμβουλοι: Οι δύο σύμβουλοι, Κώστας Κέκης και Πάνος Λουκάκος, τον Ιούλιο του 2009 στοίχιζαν στην ΕΡΤ 29.456,16 ευρώ (17.000 ευρώ καθαρά) τον μήνα. Έναν χρόνο αργότερα το κόστος αυτό εξαφανίστηκε.
– Ειδικοί σύμβουλοι: Τον περασμένο Ιούλιο «απασχολούνταν» 12 σύμβουλοι, με κόστος για την ΕΡΤ 89.080,79 ευρώ (55.913,51 ευρώ καθαρά). Το κόστος για την ΕΡΤ έναν χρόνο αργότερα ήταν 8.362,65 ευρώ μεικτά (5.584,92 ευρώ καθαρά) για δύο άτομα, τα οποία δεν κατονομάζονται.
– Αποδοχές άνω των 5.856,08 ευρώ: Τον προηγούμενο Ιούλιο 42 άτομα λάμβαναν περισσότερα από 5.856,08 ευρώ, έναν χρόνο αργότερα κανένα.
– Προσωπικό ΠΟΣΠΕΡΤ – ΕΣΗΕΑ: Οι μεικτές αποδοχές του προσωπικού με βάση τις συμβάσεις της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΣΠΕΡΤ ανέρχονται σε 2.126,17 ευρώ (1.595,51 ευρώ καθαρά). Οι γενικοί διευθυντές λαμβάνουν 5.856,08 ευρώ (3.826,58 ευρώ καθαρά) και οι διευθυντές 3.903,38 ευρώ μεικτά (2.795,81 ευρώ καθαρά). Το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού (1.092 άτομα) έχει καθαρή αμοιβή 1.600 με 2.000 ευρώ, 31 στελέχη περισσότερα από 3.000 ευρώ και 244 εργαζόμενοι κάτω από 1.000 ευρώ.
3 Να σημειώσουμε ότι κατόπιν αιτήματος του τέως προέδρου της Βουλής Δημ. Σιούφα που έγινε ομόφωνα δεκτό, ο Γ. Γαμπρίτσος θα κληθεί στο Β΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους της ξαφνικής αποχώρησής του από την ΕΡΤ, καθώς είχε λάβει από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής θετική γνωμοδότηση.


Σχολιάστε εδώ