Stress test των τραπεζών και το 2008…

Αλλά για να είμαστε δίκαιοι πρέπει ν’ ανατρέξουμε λίγο στο παρελθόν. Πρέπει να πάμε στον Νοέμβριο του 2008. Τότε, σε μια κρισιμότατη για την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές τράπεζες συγκυρία, η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή πήρε, σε συνεννόηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Προβόπουλο, την απόφαση για την κατάρτιση Προγράμματος Ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών με 28 δισ. ευρώ (5 δισ. ευρώ σε όσες τράπεζες το χρειάζονταν και 23 δισ. ευρώ για εγγυήσεις, ομόλογα και άλλους τρόπους ενίσχυσης της ρευστότητας).
Τότε συνέβησαν δύο πράγματα: Πρώτον, σώθηκαν οι ελληνικές τράπεζες και πέρασαν το κρισιμότερο test, συμπεριλαμβανομένης της Αγροτικής Τράπεζας που σήμερα παραμένει «μετεξεταστέα». Δεύτερον, τότε το ΠΑΣΟΚ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγόρησε, εντός και εκτός Βουλής, την κυβέρνηση Κ. Καραμανλή για «χαριστικές πρακτικές» υπέρ των τραπεζών. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο τότε πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μίλαγε για υπόγεια συμφωνία κυβέρνησης – τραπεζών κατά παρέκκλιση των αποφάσεων του Συμβουλίου Κορυφής. Και χαρακτήρισε αδιαφανές το Πρόγραμμα Στήριξης, ζητώντας την κατάργησή του!
Σε όλο εκείνο το πρόγραμμα που διέσωσε τότε τις ελληνικές τράπεζες χρησιμοποιήθηκαν 11 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 17 δισ. τα χρησιμοποίησε το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση πλέον, ανακρούοντας πλήρως πρύμναν και αναγνωρίζοντας ότι η τότε στάση της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή έσωσε την παρτίδα.
Μήπως λοιπόν τώρα που ο Γιώργος Παπανδρέου και το οικονομικό επιτελείο του χαίρονται για το stress test των ελληνικών τραπεζών, πρέπει να τους υπενθυμίσει κάποιος ότι αν δεν είχε γίνει το 2008 αυτό που τότε κατηγορούσαν ως «δαιμονικό», σήμερα δεν θα «πουλούσαν» στον ελληνικό λαό φύκια για μεταξωτές κορδέλες;


Σχολιάστε εδώ