«Crash test» για Σαμαρά και Μνημόνιο οι εκλογές του Νοεμβρίου
Άλλωστε, διαχρονικά τα αποτελέσματα των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση προσφέρονται για πολιτικά συμπεράσματα και «αξιοποιούνται» αναλόγως από τα μεγάλα –κυρίως– κόμματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η «μάχη των εντυπώσεων» θα δοθεί στο πεδίο των περιφερειαρχών αλλά και των δημάρχων, ειδικά στους τρεις μεγάλους δήμους (Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη). Στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι στην τελική επιλογή των ψηφοφόρων κυρίαρχο ρόλο θα διαδραματίσουν, πέρα από τις τοπικές ιδιομορφίες, τα χαρακτηριστικά και η προσωπικότητα των υποψηφίων. Θεωρούν ωστόσο ότι οι πολίτες λίγο πριν φθάσουν στις κάλπες θα λάβουν σοβαρά υπόψη τους και την ευρύτερη πολιτική κατάσταση, τις επιλογές της κυβέρνησης, αλλά και τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε κρίσιμα ζητήματα για τον τόπο. Για τον λόγο αυτό κατά την προεκλογική περίοδο ο αγώνας της Νέας Δημοκρατίας θα είναι διμέτωπος: Σε τοπικό επίπεδο οι υποψήφιοι του κόμματος θα καταθέσουν συγκεκριμένο πρόγραμμα για τις περιφέρειες και τους δήμους, ενώ σε κεντρικό επίπεδο η ηγεσία και τα στελέχη θα προσπαθήσουν να υπογραμμίσουν τις λανθασμένες επιλογές της κυβέρνησης σε θέματα όπως η οικονομία, η δημόσια διοίκηση, το μεταναστευτικό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Παράγοντες του κόμματος σημειώνουν ότι οι εκλογές του Νοεμβρίου θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους πολίτες να εκφράσουν τον θυμό τους για τις περικοπές μισθών και τις επώδυνες αλλαγές σε Ασφαλιστικό-Εργασιακό που υλοποιεί η κυβέρνηση.
Διατυπώνουν ωστόσο το ερώτημα αν ο θυμός θα κατευθύνει την ψήφο τους προς τους υποψηφίους της ΝΔ ή άλλων, μικρότερων κομμάτων, ενώ οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλα ποσοστά αποχής. Στη Ρηγίλλης δύο είναι κυρίως τα στοιχεία που τους προβληματίζουν αυτήν τη στιγμή. Πρώτον, το κλίμα γενικής απαξίωσης που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία για τους πολιτικούς και τα κόμματα και, δεύτερον, η «βιομηχανία Εξεταστικών» που έχει στήσει το ΠΑΣΟΚ, σε μια μεθοδευμένη προσπάθεια να κρατήσει τη ΝΔ εγκλωβισμένη σε μια ατμόσφαιρα σκανδαλολογίας.
Στο μέτωπο των υποψηφιοτήτων τώρα, σταδιακά, αν και με αργούς σχετικά ρυθμούς, η ηγεσία του κόμματος συμπληρώνει το παζλ. Μετά τον Ν. Κακλαμάνη στην Αθήνα, στις αρχές της εβδομάδας ο Κ. Γκιουλέκας ανακοίνωσε την απόφασή του να διεκδικήσει τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ ο ίδιος ο κ. Σαμαράς κατά την επίσκεψή του στα Ιωάννινα ανακοίνωσε τη στήριξη της ΝΔ για την Περιφέρεια Ηπείρου στο πρόσωπο του Αλ. Καχριμάνη, σημερινού νομάρχη Ιωαννίνων. Όπως είχαμε γράψει, πρόθεση της ηγεσίας είναι για τις θέσεις των περιφερειαρχών να υποδείξει στελέχη προερχόμενα από τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό, υποψήφιος για την Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι ο Δ. Δράκος, νυν νομάρχης Μεσσηνίας, ενώ για τη Στερεά Ελλάδα επικρατέστερος για το χρίσμα φέρεται ο σημερινός νομάρχης Φθιώτιδας Αθ. Χειμάρας, χρίσμα το οποίο διεκδικεί και ο βουλευτής Αθ. Γιαννόπουλος, ενώ τα τελευταία 24ωρα ακούστηκε και το όνομα του έτερου βουλευτή, Σ. Κεδίκογλου. Εξάλλου τις επόμενες ημέρες ο κ. Σαμαράς θα επισκεφθεί τη Μυτιλήνη, όπου αναμένεται να ανακοινώσει τον υποψήφιο του κόμματος για την Περιφέρεια Βορ. Αιγαίου, που θα είναι πιθανότατα ο νομάρχης Π. Βογιατζής.
Στην Αττική το τοπίο παραμένει θολό, διακινούνται φήμες και πληροφορίες, ωστόσο η Ρηγίλλης αποφεύγει να δώσει το παραμικρό στίγμα των προθέσεών της. Μέχρι πρότινος οι πληροφορίες μιλούσαν για πρόσωπο-έκπληξη που θα προέρχεται από τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, όχι αναγκαστικά στέλεχος της ΝΔ. Τις προηγούμενες ημέρες άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο κ. Σαμαράς προσανατολίζεται να προτείνει βουλευτή που συγκεντρώνει υπερκομματικά χαρακτηριστικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στελέχη έχουν εισηγηθεί να στηριχθεί ο Γ. Σγουρός (!), ο οποίος φέρεται να κατεβαίνει υποψήφιος κόντρα στον επίσημο υποψήφιο του κόμματός του, του ΠΑΣΟΚ. «Αν δεν μπορούμε να κερδίσουμε εμείς την περιφέρεια, ας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην την κερδίσει ούτε το ΠΑΣΟΚ» είναι το σκεπτικό των συγκεκριμένων στελεχών της ΝΔ.
Στην Κρήτη τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα, καθώς από τα εν ενεργεία πολιτικά πρόσωπα κανένα δεν θέλει να θέσει υποψηφιότητα, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα χάσει. Επιπλέον πρόβλημα για τη Ρηγίλλης αποτελεί η μεγάλη επιρροή που έχει στην περιοχή η οικογένεια Μητσοτάκη, η οποία έχει τη δύναμη να κατευθύνει μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων σε υποψήφιο που θα υποδείξει. Εν κατακλείδι, αναζητείται νέο πρόσωπο που θα δεχτεί να πάρει το «βάπτισμα του πυρός» με την προοπτική μετά τις εκλογές να αξιοποιηθεί στο κόμμα. Στη Δυτ. Ελλάδα, από τις «χειρότερες» για τη ΝΔ περιφέρειες, στο τραπέζι έχουν πέσει τα ονόματα δύο νυν βουλευτών (Ν. Νικολόπουλου, Γ. Κοντογιάννη) και ενός πρώην (Σπ. Λιβανού), ενώ για την Περιφέρεια Ιονίου ακούγεται έντονα το όνομα του πρώην βουλευτή Σπ. Σπύρου.
Σε επίπεδο δήμων τώρα, αξεπέραστο δείχνει να είναι το πρόβλημα στον Πειραιά, λόγω του ότι το κόμμα δεν διαθέτει κανένα προβεβλημένο στέλεχος, ενώ «αγκάθι» αποτελεί και η περίπτωση του Π. Μαντούβαλου, ο οποίος επιμένει να κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος, που σημαίνει ότι στον πρώτο γύρο τουλάχιστον θα στερήσει μεγάλο αριθμό ψήφων από τον υποψήφιο της ΝΔ. Τα προηγούμενα 24ωρα επανήλθε στο προσκήνιο το όνομα του Α. Ανδριανόπουλου, ο οποίος δεν έχει πλέον την ίδια επιρροή που είχε κάποτε στον Πειραιά, ενώ με τη συμπεριφορά του στο παρελθόν προκάλεσε τη δυσφορία των ψηφοφόρων της παράταξης. Ακούστηκε παράλληλα και το όνομα του καθηγητή κ. Γεννηματά, που μπορεί να μην είναι υποψηφιότητα «μεγάλου βεληνεκούς», ωστόσο πρόκειται για σοβαρό άνθρωπο και επιστήμονα που ουδέποτε ενεπλάκη στα γρανάζια της πολιτικής και κατʼ αυτήν την έννοια είναι άφθαρτος. Υποψήφιος του κόμματος στον Δήμο Ιωαννίνων θα είναι ο Ν. Γκόντας και στη Λάρισα ο Κ. Τζανακούλης, αν και στην περίπτωση αυτή υπάρχει το ενδεχόμενο «αντάρτικης» υποψηφιότητας από τον Ντ. Διαμάντο.