Φως στο τούνελ

Κάτι κινείται στον χώρο της οικονομίας και δημιουργούνται βάσιμες προσδοκίες ότι η χώρα θα ξεφύγει από τη μέγκενη της κρίσης δανεισμού και της πιστωτικής ασφυξίας. Μέχρι χθες ούτε το κράτος ούτε οι εγχώριες τράπεζες μπορούσαν να δανειστούν από τις περιβόητες αγορές. Τώρα το κράτος ανακτά σιγά σιγά αξιοπιστία, έχοντας περάσει για δεύτερη φορά ένα επιτυχές τεστ δανεισμού μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων, ενώ οι τράπεζες μπορούν να αντλούν ρευστότητα μέσω της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας. Επίσης, η μεγάλη μείωση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού κατά 45,4% το πρώτο εξάμηνο του 2010, το πλεόνασμα των 250 εκατ. ευρώ του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Μάιο, καθώς και η μικρή ανάκαμψη του βιομηχανικού τζίρου, είναι καθαρά σημάδια αισιοδοξίας που δείχνουν ότι οι θυσίες του λαϊκού παράγοντα μπορεί να πιάσουν τόπο και να βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα στη χώρα.
•Βέβαια η ελληνική οικονομία για να επανασυνδεθεί με τις αγορές, πρέπει να κάνει πολλά βήματα μπροστά, να διορθώσει τα κακώς κείμενα, τις σπατάλες στον χώρο των ΟΤΑ και των νοσοκομείων, να περιορίσει τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ, τις άχρηστες δαπάνες του Δημοσίου και την τεράστια φοροδιαφυγή. Ασφαλώς, προσπάθεια γίνεται από την κρατούσα κατάσταση σε όλους αυτούς τους τομείς, όμως η προσπάθεια πρέπει να ενταθεί και όλα τα υπουργεία να παρουσιάσουν αποτελέσματα. Και το σημειώνουμε αυτό, καθότι φαίνεται ότι ορισμένα κυβερνητικά στελέχη δεν τραβάνε κουπί, δεν αντιλαμβάνονται πλήρως την κρισιμότητα των στιγμών.
•Ενδεχομένως να ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να διορθώσει ο πρωθυπουργός το κυβερνητικό σχήμα. Γενικευμένο ανασχηματισμό η κυβέρνηση δεν χρειάζεται, είναι όμως φανερό ότι μερικοί υπουργοί δεν τραβάνε, ίσως όχι επειδή δεν θέλουν, αλλά επειδή δεν μπορούν. Άλλωστε στο κυβερνητικό σχήμα μετέχουν στελέχη με έλλειμμα εμπειρίας διακυβέρνησης, και αυτό το έλλειμμα αποτυπώνεται στη δράση τους. Οι καιροί απαιτούν ό,τι ικανότερο και ό,τι εμπειρότερο πολιτικό προσωπικό διαθέτει το ΠΑΣΟΚ, να κατανεμηθεί σε θέσεις ευθύνης, για να επιταχυνθούν οι ρυθμοί της κυβέρνησης, καθώς και η αποτελεσματικότητά της.


Σχολιάστε εδώ