ΤΡΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΪΒΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Από την άλλη, στις ελεύθερες περιοχές πολιτική ηγεσία, οργανωμένοι φορείς και πολίτες προχώρησαν στην καταδίκη της συνεχιζόμενης κατοχής και διαδήλωσαν την πρόθεσή τους για δίκαιη και δημοκρατική λύση του Κυπριακού, η οποία -όπως είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας- θα πρέπει να διαρκέσει για εκατό και πλέον χρόνια… Είκοσι τέσσερις ώρες αργότερα, στις 21 του μήνα, ο κύπριος Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας και ο έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκαν στη Λάρνακα και συμφώνησαν στην προώθηση του πακέτου που κατέθεσε ο κύπριος Πρόεδρος στις συνομιλίες για να επιταχυνθεί η διαδικασία και να εξευρεθεί λύση το συντομότερο δυνατόν.

«Όχι» στον Χριστόφια

Στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε μεγάλη στρατιωτική παρέλαση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων παρουσία του τούρκου υπουργού Προεδρίας Τζεμίλ Τσιτσέκ, ενώ στον πανηγυρικό του λόγο ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου έβαλε «ταφόπετρα» στο πακέτο προτάσεων του Προέδρου Χριστόφια, που περιλαμβάνει: α) Τη σύνδεση του περιουσιακού με τις εδαφικές αναπροσαρμογές και το θέμα των εποίκων. β) Την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου με το άνοιγμα τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων που διατηρούνται σήμερα παγωμένα από την Κυπριακή Δημοκρατία επειδή η Τουρκία αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, που περιλαμβάνουν την άρση του τουρκικού εμπάργκο εις βάρος των κυπριακών πλοίων και αεροσκαφών και την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την

Άγκυρα. Το λιμάνι της Αμμοχώστου θα μπορεί να λειτουργήσει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. γ) Τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για το θέμα των εγγυητικών και των επεμβατικών δικαιωμάτων και για άλλες διεθνείς πτυχές του Κυπριακού όταν οι εσωτερικές του πτυχές φθάσουν σε συγκλίσεις για λύση. Στη Διεθνή Διάσκεψη θα μπορούν να συμμετάσχουν η Ελλάδα, η Τουρκία και η Βρετανία ως εγγυήτριες δυνάμεις, οι δύο κοινότητες, η Κυπριακή Δημοκρατία και η ΕΕ. Η Διεθνής Διάσκεψη θα συγκληθεί από τα Ηνωμένα Έθνη. Ο κ. Έρογλου υποστήριξε ότι δεν θα αποδεχθεί τη σύνδεση ενός κεφαλαίου με άλλο, όπως και τη σύνδεση της επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου με το άνοιγμα τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων. Η τουρκική πλευρά συνδέει την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου με το άνοιγμα του λιμανιού της πόλης, με τη νομιμοποίηση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου και κατ’ επέκταση με το απευθείας εμπόριο και με την αναγνώριση του «ψευδοκράτους».

Λύση δυο κρατών

Στους πανηγυρισμούς συμμετείχαν τουρκικά μαχητικά

αεροσκάφη που παραβίασαν τον κυπριακό εναέριο χώρο, ενώ στο κατεχόμενο λιμάνι της Κερύνειας κατέπλευσαν τουρκικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια. Πάντως, ο κ. Τσιτσέκ υποστήριξε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί και δυο κράτη, που θα πρέπει να συνεταιριστούν.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας βρίσκεται σήμερα σε δύσκολη θέση διότι η διαδικασία επίλυσης, όπως παραδέχθηκε, χειροτερεύει (!) αντί να προοδεύει. Και την ίδια στιγμή ο Ντερβίς Έρογλου εκτοξεύει την απειλή ότι, εάν δεν προκύψει λύση ως το τέλος του έτους -λύση τουρκικών

όρων- το Κυπριακό θα μπει στο ράφι.

Το τετ α τετ Χριστόφια – Παπανδρέου

Υπό το βάρος αυτών των αρνητικών εξελίξεων, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στη Λάρνακα συνάντηση μεταξύ του κύπριου Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Η συνάντηση οργανώθηκε εξ αφορμής αφενός των εξελίξεων στο Κυπριακό, και ειδικότερα του πακέτου που έθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επίλυσης, και αφετέρου του ταξιδιού του έλληνα πρωθυπουργού στη Μέση Ανατολή, και πιο συγκεκριμένα στο Ισραήλ. Πέραν της πρότασης-πακέτου του Προέδρου Χριστόφια, συζητήθηκαν οι σχέσεις της Κύπρου και της Ελλάδας με το Ισραήλ και τον αραβικό κόσμο, ειδικά μετά την κρίση στις σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ, καθώς και οι εξελίξεις στο Κυπριακό το φθινόπωρο, που αναμένεται να είναι θερμές αφού θα ασκηθούν επί της Λευκωσίας πιέσεις από την ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη να προχωρήσει σε λύση αγγλικής και τουρκικής προέλευσης, υπό την απειλή ότι θα της καταλογιστούν ευθύνες μέσω της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν τον προσεχή Νοέμβριο. Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους προωθεί την έγκριση Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, στη θεσμική πρακτική της συναπόφασης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να θέσει περί το τέλος του έτους τον εξής εκβιασμό: Ή θα αποδεχθείτε την οποιαδήποτε λύση ή θα εγκριθεί ο Κανονισμός για το

απευθείας εμπόριο και η Κύπρος θα ταϊβανοποιηθεί!

Προώθηση του πακέτου Χριστόφια

Ο έλληνας πρωθυπουργός έδωσε δημόσια τη στήριξή του προς το πακέτο του Προέδρου Χριστόφια και πρόσθεσε ότι ο Δ. Χριστόφιας είναι ένα βήμα μπροστά. Σύμφωνα με τον έλληνα πρωθυπουργό, το Κυπριακό είτε θα ενώνει είτε θα διχάζει τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, θα στηρίξει τον Πρόεδρο Χριστόφια για μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα στηρίζεται επί των αρχών και των αξιών της ΕΕ. Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ευχή η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι να μελετήσουν το πακέτο του κυπρίου Προέδρου. Όμως Άγκυρα και Τουρκοκύπριοι είχαν απορρίψει το πακέτο 24 ώρες νωρίτερα. Ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα στο πλευρό της Κύπρου για λύση χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία.

Όπως είναι προφανές, ο κύριος στόχος της συνάντησης είναι η προώθηση του πακέτου του Προέδρου Χριστόφια διεθνώς και ειδικότερα στην ΕΕ.


Σχολιάστε εδώ