ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΤΕΣΤ «ΠΑΓΩΣΑΝ» ΤΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ!

Ακόμη και η Αγροτική Τράπεζα, που «κόπηκε» στο τεστ, θα χρειασθεί στη χειρότερη περίπτωση μια μικρή κεφαλαιακή ενίσχυση, ύψους 242 εκατ. ευρώ, που το Δημόσιο είναι έτοιμο να προσφέρει, χωρίς να πιέζεται να λάβει άμεσα στρατηγικές αποφάσεις για το μέλλον της τράπεζας.

Οι εξελίξεις την Παρασκευή ήταν καταιγιστικές για το τραπεζικό σύστημα, αλλά, όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, παραδόξως οδηγούν σε… στασιμότητα, αφού περιορίζουν την πίεση στους τραπεζίτες να προχωρήσουν σε δύσκολες συμφωνίες συγχωνεύσεων μέσα στην κρίση, ενώ επιτρέπουν στην κυβέρνηση να εξετάσει πώς θα διαχειριστεί τις συμμετοχές του Δημοσίου στην ΑΤΕ και το Ταμιευτήριο με άνεση χρόνου, που δεν θα υπήρχε αν τα τεστ έδειχναν ότι η Αγροτική χρειάζεται μια τεράστια «ένεση» κεφαλαίων -είχαν ακουσθεί ποσά 1 – 1,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», στην κυβέρνηση οριστικοποιήθηκαν την Παρασκευή οι αποφάσεις για τα επόμενα βήματα του Δημοσίου στην τραπεζική σκακιέρα και πρέπει να θεωρείται ότι απορρίπτεται η πρόταση Σάλλα για διπλή εξαγορά της ΑΤΕ και του Ταμιευτηρίου από την Τράπεζα Πειραιώς, παρότι η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων είχε αποφασίσει πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των τεστ κόπωσης να επιλεγούν την επόμενη εβδομάδα ειδικοί σύμβουλοι (δύο ή τρεις τράπεζες από τη διεθνή αγορά), οι οποίοι θα έχουν την εντολή να εξετάσουν όλα τα σενάρια για το μέλλον.

Όπως ανακοίνωσε μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού ελέγχου το υπουργείο Οικονομικών, η διοίκηση της ΑΤΕ θα παρουσιάσει αμέσως σχέδιο ενίσχυσης της κεφαλαιακής της βάσης και θα το υλοποιήσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Το Δημόσιο, κατόπιν σχετικής έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με το δίκαιο περί κρατικών ενισχύσεων, θα καλύψει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Η αύξηση αυτή δεν θα χρειασθεί να καλυφθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αφού το υπουργείο Οικονομικών έχει «περίσσευμα» 1,2 δισ. ευρώ από το «πακέτο» των 28 δισ. ευρώ της εποχής Αλογοσκούφη και μπορεί να το διαθέσει στην ΑΤΕ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010, σύμφωνα με τη σχετική προέγκριση που έχει δοθεί από την Κομισιόν.

Με αυτά τα δεδομένα, και καθώς το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αναδείχθηκε «πρωταθλητής» στους ελέγχους, με κεφαλαιακή επάρκεια πάνω από 15% ακόμη και με το χειρότερο σενάριο των ελέγχων, κυβερνητικά στελέχη τονίζουν στο «Π» ότι δεν συντρέχει λόγος να πουληθούν οι δύο σημαντικότερες κρατικές τράπεζες, σε μια συγκυρία όπου εκ των πραγμάτων το Δημόσιο δεν έχει ελπίδα να αποσπάσει ένα στοιχειωδώς ικανοποιητικό τίμημα και η κυβέρνηση θα βρεθεί απέναντι σε κατηγορίες για «ξεπούλημα». Έτσι, το ενδιαφέρον πλέον μετατοπίζεται κατά κύριο λόγο στην Εθνική Τράπεζα, η διοίκηση της οποίας έσπευσε την Παρασκευή να ενισχύσει την επάρκεια κεφαλαίων κατά 450 εκατ. ευρώ, με ένα νέο ομόλογο υψηλού επιτοκίου. Προς το παρόν η διοίκηση Ράπανου – Ταμβακάκη διαψεύδει όλα τα σενάρια «γάμων» που έχουν κυκλοφορήσει (με την Alpha, τη Eurobank, την Πειραιώς ή με το Ταμιευτήριο), αλλά εκτιμάται ότι μέσα στο 2011 θα προχωρήσει σε κάποια μεγάλη κίνηση.


Σχολιάστε εδώ