ΣΤΕΓΝΩΣΑΝ ΑΠΟ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Αυτήν τη στιγμή, όπως επισημαίνουν σοβαρότατοι οικονομολόγοι αλλά και χρηματιστές, το καυτό πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος είναι ότι δεν έχουν οι τράπεζες καθόλου ρευστότητα. Κι αν δεν βρεθεί τρόπος να ενισχυθεί, τότε επιχειρήσεις σημαντικές και ακμαίες μέχρι τώρα θα οδηγηθούν σε κατάρρευση.

Και οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές, ουρές ανέργων, πάγωμα της αγοράς, στάση πληρωμών, και στο μηδέν τα έσοδα για το κράτος, αφού δεν θα έχει να εισπράξει ΦΠΑ και φόρους…

Όλα αυτά δεν φαίνεται να ανησυχούν την κυβέρνηση και ιδίως τον «τσάρο» της Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και το Μαξίμου. Και η εξήγηση που δίνεται είναι ότι έχουν ΑΓΝΟΙΑ του κινδύνου, δεν έχουν καμία επαφή με το τι συμβαίνει στην αγορά, το τι σημαίνει η έλλειψη ρευστότητας των τραπεζών, που κλείνει τη στρόφιγγα οξυγόνου, τη ροή αίματος την απαραίτητη για να κρατηθούν στη ζωή επιχειρήσεις μικρομεσαίες και μεγαλύτερες… Συνεχίζει να βλέπει ο κ. Παπακωνσταντίνου την αγορά σαν… αγελάδα για άρμεγμα, μόνο που για να αρμέξει… γάλα, προϋπόθεση είναι να υπάρχει τροφή για την αγελάδα…

Ευθέως λένε παράγοντες της αγοράς ότι τα σημάδια της έκρηξης θα αρχίσουν να εκδηλώνονται μετά τον Σεπτέμβριο και μέσα στο 2011 θα έχει επέλθει η συντέλεια των επιχειρήσεων…

Μπορεί όμως, με τις κατάλληλες και βέβαια άμεσες, ταχύτατες, αποφάσεις και πιέσεις για αλλαγές τώρα στις τράπεζες, να μη σκάσει η βόμβα. Από τη στιγμή που θα έχουν αποκτήσει ρευστό οι τράπεζες, μπορούν να δανειοδοτήσουν τις επιχειρήσεις.

Η αιφνιδιαστική πρωτοβουλία του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα είχε τη μεγάλη θετική προσφορά ότι ξύπνησε από τον λήθαργο το οικονομικό επιτελείο και ταρακούνησε το Μαξίμου και το

ΠΑΣΟΚ και τους έφερε κατάματα με το πρόβλημα.

Αυτό που προέχει είναι να επανακτήσει το τραπεζικό σύστημα αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών, αλλά και των ξένων επενδυτών, ώστε να δανείσουν τις ελληνικές τράπεζες, ή βάζοντας λεφτά σε μια αύξηση κεφαλαίου, να πάρουν ένα μεγάλο ποσοστό. Η Εθνική Τράπεζα θα μπορούσε, με το καλό όνομα που έχει στο εξωτερικό, να μπει επικεφαλής, να μπουν κάτω από την ομπρέλα της μικρές τράπεζες, να γίνει το «μακρύ» χέρι, ο δημόσιος πυλώνας και να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, αντλώντας «μετρητά». Ο διοικητής της Εθνικής Απ. Ταμβακάκης θα πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες.

Και η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από το να δώσει το «πράσινο φως», αν δεν θέλει να αποτελέσει το τραπεζικό σύστημα θρυαλλίδα για μια κοινωνική έκρηξη που δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο…

Κορυφαίοι υπουργοί συμφωνούν ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας και πρέπει πάση θυσία να βρεθεί λύση, αλλιώς θα κλείσουν οι περισσότερες επιχειρήσεις.

Λαϊκή Τράπεζα

Στην κυβέρνηση πάντως συζητούν κάποια εναλλακτικά σενάρια, χωρίς να έχουν απορρίψει την προσφορά του Σάλλα, που έχει το πλεονέκτημα ότι τους δίνει λύση για την προβληματική ΑΤΕ. Που δύσκολα θα τη διεκδικήσει κάποια άλλη τράπεζα και αυτό δείχνει να επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι μέχρι στιγμής από καμιά άλλη, π.χ. τη Eurobank, την Alpha ή τον Βγενόπουλο, δεν υπήρξε αντιπροσφορά. Και εδώ, όπως λένε, θα πρέπει η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τι ρόλο θέλει να παίξει η ΑΤΕ.

Στο στενό κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει η σκέψη για τη δημιουργία μιας Λαϊκής Τράπεζας, κάτι παρόμοιο με την ΕΤΒΑ, με βάση το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που έχει καταστήματα σε όλη τη χώρα, και θα μπει και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Η τράπεζα αυτή θα είναι για τους μικρομεσαίους, αλλά και για τον «Καλλικράτη» και θα μπορούν οι δήμοι να προσφεύγουν για να βγάζουν ομόλογα.

Την πρόταση αυτή στηρίζει η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη.

Δεν περπατάει

Στο μεταξύ, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η πρόταση του διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας Θόδωρου Πανταλάκη για τη δημιουργία μιας νέας «Εθνικής», με τη συμμετοχή ΑΤΕ, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Τράπεζας Αττικής και Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, δεν φαίνεται να έχει τύχη…


Σχολιάστε εδώ