Οι νεολαίες δουλεύουν καλοκαιριάτικα

Προσπαθούν λοιπόν, κυρίως μέσω διαδικτύου, να κρατήσουν τον κόσμο τους ενεργό, αλλά και να παρακολουθούν την επικαιρότητα. Οι ηγεσίες άλλωστε βλέπουν ξεκάθαρα ότι θα έχουν πρόβλημα, κυρίως στο φοιτητικό τους κομμάτι, τον Σεπτέμβρη, αν δεν βελτιώσουν την εικόνα τους.

Μπαράζ από ΟΝΝΕΔ
Η ΟΝΝΕΔ προχώρησε σε μπαράζ πολιτικών ανακοινώσεων μέσα στην εβδομάδα. Σε αντίθεση με άλλες χρονιές, σχολίασε την επέτειο της εισβολής του «Αττίλα», αλλά και την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, με αναφορές φυσικά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ιδιαίτερα θετική εντύπωση προκάλεσε σε όλους η άμεση αντίδραση της ΟΝΝΕΔ στη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια. Η ανακοίνωση της γαλάζιας νεολαίας εκδόθηκε μέσα σε πέντε ώρες από το συμβάν. Είχαν μάλιστα το πολιτικό αισθητήριο να εστιάσουν στα θέματα ελευθερίας του Τύπου αντί στην ίδια τη δολοφονία και να μην μπουν σε αναφορές περί τρομοκρατίας ή οργανωμένου εγκλήματος. Εκτός αυτών, εξέδωσε δελτίο Τύπου για τις περιοδείες που άρχισε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, με πρώτο σταθμό τα Ιωάννινα, όπως έκανε και το κόμμα με τον Αντώνη Σαμαρά. Οι περιοδείες αυτές έχουν καθαρά οργανωτικό χαρακτήρα, καθώς αποτελούν πρόβα συγκρότησης του Περιφερειακού Οργάνου της ΟΝΝΕΔ (Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, στη συγκεκριμένη περίπτωση) και δεν προσφέρονται ιδιαίτερα για ειδήσεις. Ωστόσο, μέσα από τις περιοδείες (ακολουθούν Πιερία για Βόρεια Ελλάδα και Πάτρα για Νότια), φαίνεται να επιβεβαιώνεται η στήλη για τη σημασία που δίνει η ΟΝΝΕΔ στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στην προώθηση ΟΝΝΕΔιτών στα ψηφοδέλτια. Γι’ αυτόν τον λόγο ο πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ συνοδεύεται και από άλλα στελέχη της κεντρικής διοίκησης, όπως ο αντιπρόεδρος, ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού κ.λπ.

Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ
Από την άλλη πλευρά, και η Νεολαία ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοινώσεις τόσο για τη δολοφονία Γκιόλια όσο και για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Για τη δολοφονική επίθεση η ανακοίνωση ήρθε ολίγον καθυστερημένα σε σχέση με τους γαλάζιους και ήταν αρκετά λιτή. Ορισμένοι σύντροφοι μάλιστα θεωρούν ότι οι αναφορές σε δολοφονία α λα «ιταλική μαφία» και στο ότι «αν στοχεύουν στη φίμωση του Τύπου θα αποτύχουν» ήταν πρόχειρες και ατυχείς. Όσον αφορά την ανακοίνωση για την επέτειο του «Αττίλα», η Νεολαία ΠΑΣΟΚ κάνει τις παραδοσιακές της αναφορές στο Κυπριακό, στους αγώνες των Κυπρίων, αλλά και στη λύση που επιθυμεί για το νησί. Φυσικά, όπως είναι η πάγια θέση της, συσχετίζει το Κυπριακό με τα άλλα εθνικά μας θέματα, και κυρίως με τις επιδιώξεις της Τουρκίας, και προσπαθεί να περάσει μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας. Ταυτόχρονα, όπως θα δείτε και στο άρθρο του γραμματέα Κώστα Πανταζή που δημοσιεύουμε, προωθεί την πολιτική της ανάλυση για την κρίση ως βάση επιχειρηματολογίας για το μέλλον της χώρας.

Η ΚΝΕ συνεχίζει
Αντίθετα με τις άλλες νεολαίες, η ΚΝΕ ακολουθεί τόσο μορφές δράσης μέσα στο καλοκαίρι όσο και ιδεολογική-πολιτική διαφώτιση. Για παράδειγμα, μέλη της ΚΝΕ κατέλαβαν τα γραφεία του Οργανισμού Εργατικής Εστίας στον Βόλο, διαμαρτυρόμενα για τις περικοπές στα κοινωνικά προγράμματα. Επίσης, στη Χαλκιδική μέλη και στελέχη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών έκαναν αγωνιστικές παρεμβάσεις (αποκλεισμούς και καταλήψεις, αγωνιστικές συνελεύσεις κ.λπ.) στις κατασκηνώσεις του ΑΠΘ, διαμαρτυρόμενα για την πολιτική του Πανεπιστημίου στο θέμα των παροχών. Αξίζει ωστόσο να αναφέρουμε τη σημασία που έδωσε η ΚΝΕ μέσα στην εβδομάδα στην ανάδειξη ενός «σύγχρονου παραδείγματος αγωνίστριας», προκειμένου να ιδεολογικοποιήσει περισσότερο τους αγώνες, να δώσει παραδείγματα προς μίμηση και να διαφωτίσει τα νεαρότερα μέλη της ΚΝΕ. Επέλεξε λοιπόν την ανάδειξη του παραδείγματος της αγωνίστριας της ΚΝΕ Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, η οποία έχασε τη ζωή της μοιράζοντας κομμουνιστικές προκηρύξεις έξω από εργοστάσιο το 1980. Η ΚΝΕ λοιπόν ανέδειξε την επέτειο των 30 χρόνων από τον θάνατο της φοιτήτριας Βασιλακοπούλου και δηλώνει ότι συνεχίζει τον ίδιο αγώνα ακόμη και σήμερα.

***

Κάμπινγκ νεολαίας
Το 2ο εναλλακτικό κάμπινγκ του περιοδικού «Άρδην» και της εφημερίδας «Ρήξη» διοργανώνεται στις 22 με 25 Ιουλίου στην Άνω Γατζέα Πηλίου. Είναι μια ευκαιρία να δουν οι ανησυχούντες νέοι από κοινού τι συμβαίνει στη χώρα μας, πώς μπορούν να αντισταθούν στη νέα πραγματικότητα και ποια μπορεί να είναι η οραματική έξοδος μπροστά σε αυτήν την τριπλή κρίση. Οι διοργανωτές περιμένουν τους νέους και τις νέες σ’ ένα εναλλακτικό και αυτοδιαχειριζόμενο κάμπινγκ, διότι «μόνο μέσα από τη συμμετοχική πλουραλιστική συζήτηση και τη δράση είναι δυνατόν να βρεθούν οι άξονες μιας εναλλακτικής πολιτικής στρατηγικής». Το γέλιο, το κέφι και η ζωντάνια είναι ο μόνιμος κοινός παρονομαστής των καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως απέδειξε και η περσινή πρώτη διοργάνωση. Αξίζει να προσέξετε τρεις ενδιαφέρουσες συζητήσεις που θα λάβουν χώρα στο κάμπινγκ. Η πρώτη, με τίτλο «Ζώντας σε μια χώρα που καταρρέει», θα ασχοληθεί με την οικονομική κατάρρευση της χώρας, τα αδιέξοδα των νέων στην εργασία, την εκπαίδευση και τη ζωή. Στη δεύτερη, με τίτλο «Λάιφ στάιλ αμφισβήτηση και εθνική ταυτότητα», θα γίνει κριτική στον κυρίαρχο λάιφ στάιλ ριζοσπαστισμό και θα αναλυθεί ο πολιτικός και πολιτισμικός ρόλος της γενιάς των Λαμπράκηδων και το πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα εναλλακτικό κίνημα νεολαίας. Τέλος, στη συζήτηση με τίτλο «Αναζητώντας όραμα για την Ελλάδα», ομιλητές θα είναι ο Γιώργος Καραμπελιάς, ο Νίκος Ντάσιος και ο Θανάσης Τζιούμπας, ενώ θα συζητηθούν εναλλακτικά οικονομικά μοντέλα, η γεωπολιτική της περιοχής και ένα συνθετικό όραμα για την έξοδο από την κρίση.

Και η ΝΕΟΣ στην ύπαιθρο
Για τέταρτη φορά οι αγωνιστές της Νεολαίας Ορθόδοξου Συναγερμού πήραν τα βουνά! Η 4η Κατασκήνωση της ΝΕΟΣ διεξάγεται φέτος κάτω από τον Όλυμπο, στην παραλία της Πλάκας Λιτοχώρου, από την Τρίτη έως σήμερα. «Στην ιερή Γη της Μακεδονίας μας», όπως λένε, έχουν προγραμματίσει να ασχοληθούν με εκδηλώσεις, πάρτι, δράσεις, αγώνες κωπηλασίας, μπιτς βόλεϊ, σκάκι, με βραβεύσεις και δώρα. Θα γίνουν επίσης σεμινάρια Πρακτικής Αυτοάμυνας (!), ναυαγοσωστικής, πρώτων βοηθειών, από εξιδανικευμένους εκπαιδευτές, και μάλιστα θα χορηγηθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης! Επίσης, για χθες Σάββατο είχε προγραμματιστεί κεντρική εκδήλωση (συζήτηση) με εισηγητές βουλευτές του ΛΑΟΣ (Θάνος Πλεύρης, Μάκης Βορίδης, Ηλίας Πολατίδης, Άγγελος Κολοκοτρώνης, Αστέριος Ροντούλης) και θέμα «10 χρόνια ΛΑΟΣ: Τι καταφέραμε;». Ενδιαφέρον το θέμα, ειδικά για να μάθουμε την άποψη των νέων της ΝΕΟΣ, αλλά μάλλον οι συμμετέχοντες θα δώσουν μεγαλύτερη σημασία στη θάλασσα, τον χορό και τη διασκέδαση! Έχουν και αγώνες paintball μαθαίνουμε, καθώς επαίρονται μεταξύ τους ότι είναι κυριολεκτικώς μάχιμοι…

Κόντρα στον Κάμπο
Η ΟΝΝΕΔ Μαγνησίας θέλησε να κάνει εκδήλωση για την οικονομική κρίση και κάλεσε ως ομιλητή τον πρώην βουλευτή Λάρισας και (σύμφωνα με πληροφορίες) υποψήφιο περιφερειάρχη με τη ΝΔ Κώστα Αγοραστό. Όντως η ομιλία είχε θέμα την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τις επιπτώσεις της στους νέους. Όμως, όπως ήταν αναμενόμενο, ο κ. Αγοραστός επεκτάθηκε σε θέματα αυτοδιοίκησης, εκλογών σε επίπεδο περιφέρειας κ.λπ. Μετά την εκδήλωση σηκώθηκε κύμα διαμαρτυρίας από στελέχη της ΝΔ που δεν επιθυμούν να είναι ο κ. Αγοραστός υποψήφιος του κόμματός τους στη Θεσσαλία και οι οποίοι εξέφρασαν μεγάλη δυσαρέσκεια προς τη Νομαρχιακή. Η ΟΝΝΕΔ απάντησε ότι το θέμα ήταν η οικονομία, ο κ. Αγοραστός είναι οικονομολόγος και, εντέχνως, ότι η γαλάζια νεολαία δεν ζητάει την άδεια στελεχών για να καλέσει ομιλητές. Το θέμα πήρε διαστάσεις στον Τύπο της Θεσσαλίας, αλλά και σε ορισμένα τοπικά πολιτικά ιστολόγια. Τελικά, όταν θέλουν να κάνουν ντόρο ή να τσακωθούν τα περιφερειακά στελέχη της ΟΝΝΕΔ και της ΝΔ, βρίσκουν απίθανες αφορμές. Θα δούμε διάφορα μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου…

Την πλήρωσαν νέοι και παιδιά!
Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού διοργανώνει κάθε χρόνο, εδώ και δεκαετίες, ένα πρόγραμμα φιλοξενίας νέων ομογενών, παιδικής και νεαρής ηλικίας, στη χώρα. Στη διάρκεια της διαμονής τους έχουν κάθε φορά την ευκαιρία να γνωρίσουν τον ελληνικό τρόπο ζωής, τους θεσμούς, την ελληνική ύπαιθρο αλλά και τις πόλεις, να έρθουν σε επαφή με την κοιτίδα του ελληνικού πολιτισμού και να αποκτήσουν μια καλή εικόνα της σημερινής κατάστασης της μητέρας πατρίδας. Φέτος λοιπόν, με δικαιολογία «τους αυστηρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς» και «το αυξημένο κόστος αεροπορικής μεταφοράς», η αρμόδια Γενική Γραμματεία, με μια ξερή ανακοίνωση λίγων αράδων, ματαίωσε το πρόγραμμα. Αυτή είναι η σπατάλη, κύριοι της κυβέρνησης; Τα νέα ελληνόπουλα της διασποράς αυξάνουν το χρέος και το έλλειμμα της χώρας; Σαν δεν ντρέπεστε… Δεν έχουν δει ποτέ οι γραφειοκράτες και οι ελεγκτές της «τρόικας» τη λάμψη στα μάτια ενός παιδιού ελληνικής καταγωγής όταν βλέπει την πατρίδα, γι’ αυτό δεν καταλαβαίνουν…

***

Μνήμη
Την Τετάρτη 28 Ιουλίου στις 7.30 μ.μ. η Επιτροπή Μνήμης Ίωνος Δραγούμη και η Νεολαία ΛΑΟΣ τιμούν, για άλλη μία χρονιά, τον προφήτη των ιδεών του νέου Ελληνικού Εθνικισμού Ίωνα Δραγούμη, μπροστά από τη λευκή στήλη (Βασ. Σοφίας, απέναντι από το Χίλτον), στο σημείο όπου βρήκε τον θάνατο από τις σφαίρες του εθνικού διχασμού. H εκδήλωση πραγματοποιείται από το 1983 με συνέπεια. Στη φετινή επέτειο, την οποία θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κεντρικός ομιλητής θα είναι ο συγγραφέας Μάνος Χατζηδάκης, άλλοι συγγραφείς και ιστορικοί.

***

Η πολιτική συγκυρία
και η Νεολαία ΠΑΣΟΚ

Του
ΚΩΣΤΑ ΠΑΝΤΑΖΗ
Γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, μέλους Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ

Τους τελευταίους μήνες γίνεται ένας επίπονος δημόσιος διάλογος για την κρίση και τα μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση εξαιτίας του Μνημονίου συνεργασίας με ΔΝΤ και ΕΕ, που επικύρωσε τον Μάιο η ελληνική Βουλή. Διατυπώνονται αντιδράσεις και αρνήσεις. Εκφράζονται αγωνίες και προβληματισμοί. Και όλα αυτά είναι λογικά και εύλογα.
Μας προκαλεί βαθύ προβληματισμό ότι στη δική μας παράταξη έλαχε ο ιστορικός κλήρος να αφαιρέσει, ελπίζουμε και πιστεύουμε προσωρινά, δικαιώματα από τους έλληνες πολίτες. Δικαιώματα που η ίδια κατοχύρωσε για τον ελληνικό λαό. Αυτό όμως δεν μας παροπλίζει, δεν μας αφοπλίζει. Για τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ, τους νέους σοσιαλιστές, τώρα είναι το ξεκίνημα μιας νέας πορείας, δίπλα στον λαό, για την αναγέννηση της Ελλάδας, για να πάρουμε την Ελλάδα πίσω.
Τραγικά λάθη όσων για δεκαετίες κυβέρνησαν τη χώρα, και κυρίως την περίοδο 2004-2009, καθώς και η πολιτική ανεπάρκεια των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οδήγησαν στην ανακοίνωση της σκληρότερης δέσμης μέτρων που έχει ανακοινωθεί στη μεταπολιτευτική ιστορία της πατρίδας μας. Αυτή όμως η στιγμή είναι η ώρα της αλήθειας, χωρίς ωραιοποιήσεις. Είναι η ώρα της ευθύνης όλων μας, ώστε η χώρα στο τέλος της τριετίας να μην οδηγηθεί στην πτώχευση αλλά στην αναγέννηση.
Είναι καθήκον όλων μας, και ιδίως της νέας γενιάς, αλλά και των πολιτικών νεολαιών, που κινούνται θεωρητικά στον χώρο εκπροσώπησής της, να ανατρέψουμε αυτήν την πορεία. Είναι η ώρα να καταλάβουμε όλοι οι Έλληνες ότι πρέπει να αλλάξουμε την πορεία της πατρίδας μας με τις δικές μας δυνάμεις. Για να πετύχουμε είναι αναγκαιότητα να αλλάξουμε νοοτροπία, να αποκτήσουμε συλλογική και ατομική αυτογνωσία.
Ξέρουμε όλοι ποιοι φταίνε. Ποιοι υπερχρέωσαν την Ελλάδα. Ποιοι δεν έκαναν ποτέ πραγματικό εκσυγχρονισμό. Ποιοι σπατάλησαν τους πόρους της χώρας και μας οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού. Ας μην τους επιτρέψουμε να υπονομεύσουν την τελευταία ελπίδα εθνικής ανάτασης. Είναι η ώρα να κοιτάξουμε στο μέλλον, που πρέπει να το οικοδομήσουμε εμείς και οι γενιές που έρχονται. Είναι επιτέλους η ώρα να καταστρώσουμε ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της πατρίδας μας, διότι με πολιτικές που στερούνται αναπτυξιακής διάστασης και δυναμικής δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση. Να καταστρωθεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, με δίκαιο επιμερισμό τόσο των βαρών όσο και των οφελών. Το σχέδιο ανασυγκρότησης της πατρίδας μας πρέπει να συμφωνηθεί ως προς τις βασικές του αρχές και στοχεύσεις από το σύνολο των προοδευτικών πολιτικών και παραγωγικών δυνάμεων της πατρίδας μας. Με παλινωδίες και υπαναχωρήσεις δεν θα σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της υπανάπτυξης και της παρακμής.
Είναι η ώρα και ο λαός να αφυπνιστεί. Να απαιτήσει αφενός την ύπαρξη συγκεκριμένου σχεδίου για την έξοδο από την κρίση. Αφετέρου όμως να βρεθεί στους δρόμους, ώστε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στο διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι με μονεταριστικές πολιτικές, που στραγγαλίζουν τα λαϊκά εισοδήματα, δεν υπάρχει διέξοδος από την κρίση για την Ευρώπη συνολικά. Γι’ αυτό, σαφής στόχος μας είναι η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και η αντικατάστασή του από ένα Σύμφωνο Ανάπτυξης και Κοινωνικής Συνοχής. Είναι χρέος, σε μια κατάσταση επώδυνων αλλαγών και υποβάθμισης της ζωής του καθενός, να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε πολιτικές και μέτρα που θα διασφαλίσουν την κοινωνική συνοχή και θα αμβλύνουν, κατά το δυνατόν, τις θυσίες του ελληνικού λαού. Από την κρίση δεν θα βγούμε με παρατεταμένες πολιτικές ύφεσης αλλά αξιοποιώντας τις δυνάμεις της Ελλάδας και με την υλοποίηση πολιτικών ανάπτυξης. Πολιτικών που θα παραγάγουν πλούτο, πλούτο που θα μοιραστεί δίκαια στον λαό.
Εμείς βλέπουμε την κρίση σαν ευκαιρία. Θα αγωνιστούμε, θα παλέψουμε και θα πετύχουμε να βγούμε από την κρίση πιο ισχυροί, πιο δυνατοί.
Θα νικήσουμε και θα πάρουμε την Ελλάδα πίσω.

***

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Κάτω από το αυλάκι
Αληθεύει ότι ορισμένοι γαλάζιοι και πράσινοι νεολαίοι, αλλά και νέοι επιχειρηματίες, μιλάνε με τον Πέτρο Τατούλη και τους συνεργάτες του για την Πελοπόννησο, εν όψει των εκλογών του Νοέμβρη; Οι άλλοι φίλοι τους, κατά Ισθμό μεριά, που ήθελαν Δασκαλάκη για περιφερειάρχη, τι λένε;
Χαρακτηρισμοί
Γνωστό γαλάζιο νεαρό στέλεχος έλεγε ότι στη νέα Λυκούργου πρέπει να είναι «ή μισογύνηδες ή φαλλοκράτες». Δεν εξηγείται αλλιώς γιατί δεν υπάρχει ούτε μία γυναίκα στο νέο Εκτελεστικό Γραφείο της ΟΝΝΕΔ. Και συμπληρώνει ότι «η οργάνωση έχει σοβαρές και αξιόπιστες αγωνίστριες»…
Δικαίωση
Δικαιωμένοι νιώθουν οι ΟΝΝΕΔίτες με την επιλογή του Θανάση Σκορδά ως γενικού διευθυντή της ΝΔ από τον Αντώνη Σαμαρά.
«Ο Θανάσης είναι σπλάχνο της οργάνωσης», λένε οι γαλάζιοι νεολαίοι και χαμογελούν!
Ερώτημα
Αληθεύει ότι ορισμένοι γαλάζιοι νεολαίοι «τα έπιναν» σε κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων (το αγαπημένο της ΔΑΠ…), παρέα με… αρχηγό άλλου κόμματος;
Απορία Ι
Ο υπεύθυνος τοπικής αυτοδιοίκησης της ΟΝΝΕΔ έγραψε ένα άρθρο στο ιστολόγιό του για τις εκλογές στους ΟΤΑ και τον ρόλο της ΟΝΝΕΔ. Το δημοσίευσε μία ημέρα πριν τον διορίσει ο Παπαμιμίκος. Γιατί άραγε την επομένη το άρθρο «κατέβηκε»;
Απουσίες
Παρά τις τελευταίες εξελίξεις πέριξ της πολιτικής αλλά και των ιστολογίων, έχουμε χάσει για περίπου έναν μήνα τη γνωστή στους γαλάζιους νεολαίους διαδικτυακή περσόνα του «Μίλτου Παπαρόπουλου». Γιατί άραγε;
Αντιφάσεις
Κατηγορούν ορισμένοι (πρώην…) γαλάζιοι νεολαίοι ότι ο ΓΑΠ κυβερνά τη χώρα σαν ΜΚΟ. Από την άλλη υποστηρίζουν το φόρουμ της Ντόρας και λένε ότι από εκεί θα έρθουν προτάσεις για το μέλλον. Το φόρουμ δεν είναι μορφή ΜΚΟ;
Ετεροχρονισμός
Όψιμο θεωρούν ορισμένοι φίλοι της στήλης (γαλάζιοι και πράσινοι και άλλοι…) το ενδιαφέρον ορισμένων δημοσιογράφων αλλά και της Ντόρας Μπακογιάννη για το ότι το indymedia χρησιμοποιεί το δίκτυο και τους servers του ΕΜΠ. «Τώρα το θυμήθηκαν, λόγω της δολοφονίας Γκιόλια;», μας λένε. Και θυμίζουν ότι κάποιοι έπαιζαν ξύλο γι’ αυτά τα θέματα στου Ζωγράφου, είτε από τη μια είτε από την άλλη πλευρά…
Φήμες Ι
Κυκλοφορούν κάποιες φήμες ότι ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και… μακροβιότερος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γιώργος Παπανικολάου θα δημιουργήσει όμιλο προβληματισμού με πρώην στελέχη της ΟΝΝΕΔ. Θα είναι κίνηση με δυνάμει οργανωτικά χαρακτηριστικά; Ρωτάμε, διότι τα φόρουμ φαίνονται της μόδας…
Κόντρες
Ως γνωστόν, για τους αναγνώστες της στήλης, η ΟΝΝΕΔ ετοιμάζει Πολιτική Ακαδημία που φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε κέντρο πολιτικού προβληματισμού και παραγωγής πολιτικής για τη γαλάζια νεολαία. Λέτε να δούμε την «κόντρα» με νέα μορφή και σε άλλα επίπεδα; Και ποιος μιμείται ποιον; Ο παλιός τον νέο ή το αντίστροφο;
Διλήμματα
Αν, λέμε αν, ικανοποιηθούν οι ευσεβείς πόθοι του Γιώργου Βουλγαράκη να είναι υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, χωρίς τη στήριξη της ΝΔ αλλά πιθανόν άλλου κόμματος, τι θα κάνουν οι φίλοι του στην ΟΝΝΕΔ και ο μηχανισμός τους;
Σουξέ
Πέραση ακούμε ότι έχει σε νεαρούς γαλάζιους, σε μεγαλύτερους δεξιούς και ακόμη πιο πέρα η, ανεξάρτητη μέχρι στιγμής, υποψηφιότητα Κάρναβου στον Δήμο Καλλιθέας. Φαίνεται ότι οι παλαιοί δεσμοί και οι αγώνες σφυρηλατούν μακρόχρονες σχέσεις, καθώς ο σαραντάρης υποψήφιος έχει περάσει από όλη την ιεραρχία της
ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ.
Φήμες ΙΙ
Έχουν βάση οι φήμες ότι ετοιμάζεται αλλαγή ηγεσίας στη ΝΕΟΣ; Θα έλθει όντως από την επαρχία ο νέος επικεφαλής;
Ομοιότητες και διαφορές
Η ανάλυση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ για την κρίση και τα μέτρα μοιάζει πολύ (σχεδόν στα μισά…) με την
ανάλυση και τις προτάσεις της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά. Ακούμε ότι ο ΓΑΠ συμφώνησε με την άποψη της νεολαίας του ότι ο Σαμαράς και η ΝΔ δεν δικαιούνται να τα λένε αυτά και ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βγει μπροστά.
Μπροστάρης
Οι πράσινοι νεολαίοι υποστηρίζουν με θέρμη ότι ο πρωθυπουργός είναι ριζοσπαστικότερος των υπουργών του, που έχουν περιοριστεί σε διαχείριση του Μνημονίου…
Ικανοποίηση
Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ ασχολείται συνεχώς με το Μεσανατολικό και την Παλαιστίνη. Είδαν λοιπόν με ικανοποίηση την επίσκεψη ΓΑΠ σε Ισραήλ και Ραμάλα. Θα ήθελαν να είναι μαζί του, αλλά το προγραμματίζουν για αργότερα…
Στους μπαξέδες
Δεν προβλέπεται ούτε φέτος να έχει τον πρώτο λόγο η Νεολαία ΠΑΣΟΚ στον εορτασμό της επετείου της ίδρυσης του Κινήματος. Θα ενταχθεί πλήρως στον σχεδιασμό του κόμματος. Ούτε στη Θεσσαλονίκη θα κάνει ξεχωριστή εκδήλωση εν όψει ΔΕΘ (11 Σεπτέμβρη ακούμε…). Θα κάνουν όμως το καθιερωμένο τους πάρτι. Άντε να δούμε πάλι φωτογραφίες…
Αγωνιστές
Τα πρωτεία του… αγώνα στο φεστιβάλ της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ ακούμε ότι ανήκουν στην οργάνωση και την ΠΑΣΠ του Ρεθύμνου. Είχαν πολυάριθμη και εντυπωσιακή… παρουσία! Μας λένε μάλιστα ότι κατάφεραν και πήγαν μόνο
οι μισοί!
Καημός
Αληθεύει ότι ο βασικός καημός των νέων που συμπαρατάσσονται με τη Δημοκρατική Αριστερά είναι η κατάργηση της στρατιωτικής
θητείας;
Καινοτομίες
Οι Πρόσκοποι, στο πλαίσιο των 100 χρόνων του Προσκοπισμού, διοργανώνουν μια μεγάλη δράση στα τέλη Αυγούστου στα Καμένα Βούρλα, όπου θα φιλοξενήσουν πάνω από 2.500 νέους. Ετοιμάζουν μάλιστα και διαδικτυακό ραδιόφωνο, το JAMBOradio, που λειτουργεί ήδη πειραματικά τα καθημερινά απογεύματα. Πειραματίζονται συχνά με το διαδίκτυο οι Πρόσκοποι και το απολαμβάνουν…
Επιτυχίες
Μια Ελληνίδα εκλέχθηκε στο ανώτερο Ευρωπαϊκό Όργανο του Παγκόσμιου Οδηγισμού. Πρόκειται για την Έρη Παπαδοπούλου, η οποία μετέχει και στη διοίκηση του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας. Ευχόμαστε καλή δουλειά και επιτυχίες στους νέους Έλληνες στα ευρωπαϊκά όργανα.
Απορία ΙΙ
Σας γράψαμε την περασμένη εβδομάδα ότι η ΓΓΝΓ φτιάχνει επιτροπή για τον εθελοντισμό. Υποτίθεται ότι οι ενδιαφερόμενοι δήλωναν συμμετοχή μέχρι 30 Ιουνίου. Ακούμε μάλιστα ότι έγινε και η πρώτη συνάντηση της επιτροπής μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα. Στην ιστοσελίδα όμως της ΓΓΝΓ δεν έχει αναρτηθεί ακόμη η σύνθεση της επιτροπής, ούτε υπάρχει κάποιο νεώτερο. Γιατί τέτοια μυστικοπάθεια;
Συμβαίνει κάτι περίεργο; Διαύγεια είπατε; Ας γελάσω…
Παράπονα
Το νομοσχέδιο για τη Διά Βίου Μάθηση έχει ξεσηκώσει πολλά παράπονα και διαφωνίες. Από την Αριστερά γίνεται λόγος για εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης, για αναγνώριση των κολεγίων και παράκαμψη του άρθρου 16. Από πλευράς διαφόρων οργανώσεων ακούμε κατηγορίες για παραχώρηση της κατάρτισης στις επιχειρήσεις και για πλήρη αποκλεισμό της κοινωνίας των πολιτών που παρέχουν άτυπη μάθηση, την οποία υποτίθεται ότι για πρώτη φορά ρυθμίζει το νομοσχέδιο.


Σχολιάστε εδώ