Μικρά και… ενοχλητικά

Μια από τα ίδια
Για ακόμη μια φορά δυστυχώς διέψευσαν τις προσδοκίες μας εκεί στην Αρχιεπισκοπή. Περιμέναμε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τους συνεργάτες του να καταθέσουν περισσότερο ριζοσπαστικές και άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις κατά τη σύσκεψη των θρησκευτικών ηγετών που διοργάνωσε στις Βρυξέλλες ο κ. Μπαρόζο. Όμως το κείμενο που παρέδωσε στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο κ. Ιερώνυμος περιείχε τις γνωστές εξαγγελίες και τα ίδια οράματα που ακούμε και ξανακούμε τα τελευταία δύο χρόνια. Αλλά μέχρι στιγμής κανένα από αυτά δεν έχουμε δει. Κρίμα. Άλλωστε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι «η Εκκλησία έχει μεγάλη δύναμη και μπορεί να βοηθήσει το κράτος». Μήπως ήρθε η ώρα να την αξιοποιήσετε προς όφελος του ελληνικού λαού, Μακαριώτατε;
Ο Αρχιεπίσκοπος για το μόνο πάντως που ενδιαφέρθηκε, όπως μου είπαν, ήταν για τη ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής «Αποστολή». Πέρα από το αναπάντητο ερώτημα γιατί διέλυσαν την «Αλληλεγγύη» και δεν διόρθωσαν ό,τι κατά τη γνώμη τους ήταν στραβό αλλά πάνε να φτιάξουν εξ αρχής μια νέα ΜΚΟ, αυτό που προβληματίζει είναι για ποιον λόγο η «Αποστολή» θα υπάγεται. Μακαριώτατε, στην Αρχιεπισκοπή; Μήπως για να είναι ανεξέλεγκτη; διερωτώνται πολλοί συνάδελφοί σας Ιεράρχες.

Παραμύθια Βρυξελλών
Εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα όσοι στο περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου προσπάθησαν να «περάσουν» προς τα ΜΜΕ ότι κάτι σπουδαίο είχαν προετοιμάσει κατά τη συνάντηση του κ. Ιερωνύμου με τον Πρόεδρο Μπαρόζο. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε μια συνομιλία «στο πόδι» με τον Αρχιεπίσκοπο, όπως και με τους υπόλοιπους εκπροσώπους των μεγάλων και λιγότερο μεγάλων θρησκειών και δογμάτων. Τα άλλα που γράφτηκαν και ειπώθηκαν είναι με λίγα λόγια παραμύθια… Βρυξελλών. Τόσο δύσκολο ήταν να φροντίσει η κουστωδία που ακολούθησε τον Αρχιεπίσκοπο μια ολιγόλεπτη συνάντηση του κ. Ιερωνύμου με τον Πρόεδρο της ΕΕ; Όταν όμως το γραφείο της Εκκλησίας στις Βρυξέλλες το κρατούν υποβαθμισμένο, ας μην περιμένουν μετά και κάτι περισσότερο από το φιάσκο που τους έλαχε.

Στα γερμανικά πρότυπα
Επίσκεψη σε διάφορα ιδρύματα της Γερμανίας πραγματοποίησε ο Αρχιεπίσκοπος για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τη δουλειά που κάνει εκεί η τοπική εκκλησία στον τομέα της φιλανθρωπίας και της κοινωνικής πρόνοιας. Μακάρι να μπορέσουν να γίνουν επιτέλους αυτά τα έργα που σχεδιάζει ο κ. Ιερώνυμος και ας είναι και του… μισού επιπέδου από τα γερμανικά που κάνουν την ίδια δουλειά. Τον κ. Ιερώνυμο συνοδεύει στα παλιά του λημέρια, όπου έκανε μέρος των σπουδών του, ο γερμανοτραφής αρχιμανδρίτης Μάξιμος Παπαγιάννης. (Ένας παπάς που στην ενορία του δεν είναι τόσο γνωστός για το έργο του όσο για το βαρύ του χέρι…)

Καυτή απολογία…
Απαντήσεις που «καίνε» φημολογείται πως έδωσε ο νεαρός συνεργάτης της Ιεράς Συνόδου που κατηγορείται από τις αρχές πως πλαστογράφησε την υπογραφή του Αρχιεπισκόπου και έκανε ανάληψη χρημάτων από τραπεζικό λογαριασμό της Εκκλησίας. Σύμφωνα με όσα ακούγονται στους διαδρόμους της Συνόδου, ο υπάλληλος της Συνόδου έδωσε τη δική του ερμηνεία και «μοίρασε» την ευθύνη και σε άλλα πρόσωπα, λέγοντας πως γνώριζαν με κάθε λεπτομέρεια τις κινήσεις του. Μένει να δούμε αν λέει αλήθεια ή απλώς προσπαθεί να ελαφρύνει τη θέση του.


Σχολιάστε εδώ