Μια… τρύπα στο νερό έκαναν…

Από τους ελέγχους σε 91 ευρωπαϊκές τράπεζες, μόνον επτά πέρασαν κάτω από τον πήχυ (πέντε ισπανικά περιφερειακά ταμιευτήρια, η γνωστή γερμανική προβληματική Hypo Real Estate και η ΑΤΕ), καθώς οι προδιαγραφές των ελέγχων ήταν τόσο χαλαρές, που επέτρεψαν στις περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες να εμφανισθούν «ισχυρές».
Στην πραγματικότητα, όμως, όπως επισημαίνουν αναλυτές, οι αρχές δεν «μέτρησαν» τον μεγαλύτερο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ευρωπαϊκές τράπεζες, ο οποίος προέρχεται από τα κρατικά ομόλογα των ασθενέστερων οικονομιών της Ευρωζώνης, με πρώτη την Ελλάδα. «Το αποτέλεσμα των ελέγχων κινδυνεύει να υπονομεύσει την αξιοπιστία της άσκησης, που είχε σχεδιασθεί για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης», σχολίασε ο αρχισυντάκτης τραπεζικών θεμάτων των «Financial Times».
Με τη χαλαρότητα των ελέγχων, οι ευρωπαϊκές αρχές επικρίνονται ότι βάζουν «κάτω από το χαλί» το πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος, δηλαδή την ασθενή κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, που είναι πολύ αμφίβολο αν μπορούν πραγματικά να αντέξουν σε μια δυσάρεστη συνέχεια της κρίσης υπερχρέωσης των ευρωπαϊκών κρατών.
Αντί να υπολογισθούν με θάρρος οι πραγματικοί κίνδυνοι και να βρεθεί μια διαδικασία ενίσχυσης των τραπεζών από τα κράτη, λένε οι επικριτές των ευρωπαϊκών αρχών, τεχνητά εμφανίσθηκε ότι οι τράπεζες έχουν ελάχιστες ανάγκες ενίσχυσης με νέα κεφάλαια. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο να παραταθεί η κρίση εμπιστοσύνης, που σήμερα ουσιαστικά κρατά σε καθεστώς υπολειτουργίας τη διατραπεζική αγορά, καθώς η μια τράπεζα αρνείται να δανείσει την άλλη, με τον φόβο των κρυμμένων ζημιών που μπορεί να έχει.
Συνέπεια αυτής της κρίσης εμπιστοσύνης είναι να ανεβαίνει συνεχώς τους τελευταίους μήνες το βασικό επιτόκιο της διατραπεζικής αγοράς, φθάνοντας στα επίπεδα όπου βρισκόταν τον Αύγουστο του 2009 (στο 0,80%), δηλαδή πολύ πριν αρχίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον τελευταίο κύκλο αποφασιστικών ενέσεων ρευστότητας στο σύστημα.
Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες, όπως και όλες οι άλλες τράπεζες που η αγορά αντιμετώπιζε πριν από τους ελέγχους με «καχυποψία», εκτιμάται ότι και μετά τους ελέγχους θα παραμείνουν αποκλεισμένες από τη διατραπεζική αγορά και εξαρτημένες από την ΕΚΤ.


Σχολιάστε εδώ