Λούκα: Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα

Το εξωφρενικό περιστατικό αφηγήθηκε σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα κορυφαίο συνδικαλιστικό στέλεχος του εμπορικού κλάδου, στο περιθώριο, κατά τραγική ειρωνεία, της υπογραφής του συμβολαίου στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, της κ. Λούκας Κατσέλη.
Κρίση ρευστότητας, επεισόδιο 2: Άλλος μικρομεσαίος επιχειρηματίας, του μεταποιητικού τομέα αυτήν τη φορά, προσκομίζει σε τράπεζα -η οποία δεν του επιτρέπει να ανοίξει τρεχούμενο λογαριασμό, λόγω μιας προ αμνημονεύτων χρόνων εγγραφής του στον Τειρεσία- μια επιταγή 6.000 ευρώ από γνωστό σούπερ μάρκετ, το οποίο δεν αντιμετωπίζει το παραμικρό οικονομικό πρόβλημα. Ζητεί να την προεξοφλήσει η τράπεζα και η απάντηση τον σοκάρει: Να σας την προεξοφλήσουμε, αλλά πάνω από 1.500 ευρώ δεν μπορούμε να δώσουμε! Στην απορία του μικρομεσαίου προς τι το «κούρεμα» 75%, όταν είναι γνωστό ότι ο εκδότης της επιταγής έχει άριστη αξιολόγηση, η απάντηση του τραπεζικού στελέχους ήταν η εξής: Μας «κουρεύει» η κεντρική τράπεζα την αξία των ομολόγων του Δημοσίου που καταθέτουμε για χρηματοδότηση, εσείς περιμένετε να μην «κουρέψουμε» την αξία μιας επιταγής;
Και οι δύο επιχειρηματίες των δύο πραγματικών ιστοριών είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούν πολύ σύντομα σε λουκέτα, απολύοντας αρκετούς εργαζομένους. Ο έμπορος, γιατί δεν του έδωσαν οι τράπεζες πρόσβαση σε ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα με κρατική εγγύηση, με το οποίο θα εξοφλούσε τις υποχρεώσεις του σε προμηθευτές. Ο μικρομεσαίος της μεταποίησης γιατί διαπιστώνει ότι η λειτουργία τού δημιουργεί τεράστια ανοίγματα: Πληρώνεται με επιταγές εξαμήνου από σούπερ μάρκετ, τις οποίες όμως δεν έχει τρόπο να προεξοφλήσει (χωρίς να… τον γδάρει η τράπεζα), για να εκπληρώσει με συνέπεια τις υποχρεώσεις του.
Η υπουργός Οικονομίας, κ. Λούκα Κατσέλη, τόνισε πρόσφατα, μιλώντας στη διεθνή συνάντηση στον Πόρο, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της πραγματικής οικονομίας αυτήν τη στιγμή είναι η έλλειψη ρευστότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας παρουσίασε στις προσωπικότητες από τον διεθνή χώρο που μετείχαν στις συζητήσεις ένα διάγραμμα, όπου φαινόταν η χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών στην Ελλάδα από τις τράπεζες να πέφτει από την άνοιξη στο μηδέν.
Νέα εργαλεία χρηματοδότησης
Καθώς τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ για τις μικρές επιχειρήσεις προσκρούουν στην απροθυμία των τραπεζών να δώσουν νέα δάνεια με κρατικές εγγυήσεις, τα οποία αναχρηματοδοτούν με πολύ δυσμενείς όρους από την ΕΚΤ, λόγω της μειωμένης πιστοληπτικής αξιολόγησης του Δημοσίου, η κ. Κατσέλη ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι ενεργοποιούνται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση των μικρομεσαίων.
«Βελτιώνονται τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία και σχεδιάζονται νέα, με στόχο την αποτελεσματική υποστήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, μέσω της μόχλευσης πόρων. Γίνεται ένας επαναπροσανατολισμός των αναπτυξιακών εργαλείων που έχουμε από επιχορηγήσεις και εγγυήσεις του Δημοσίου σε μικροπιστώσεις, σε δάνεια με ευνοϊκούς όρους, έτσι ώστε να έχουμε τη μέγιστη αποτελεσματικότητα όσον αφορά τη ρευστότητα, μέσω της ανακύκλωσης των πόρων», τόνισε τη Δευτέρα η κ. Κατσέλη, κατά την υπογραφή του συμβολαίου στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την κυβέρνηση.
Η υπουργός Οικονομίας «ποντάρει» σε τρία νέα προγράμματα:
Το πρώτο πρόγραμμα αφορά την ενεργοποίηση του Jeremie, όπως τόνισε, ένα πρόγραμμα ύψους δημοσίων πόρων 290 εκατ., το οποίο με την ανακύκλωση πόρων θα διοχετεύσει ρευστότητα στην αγορά περίπου στο τριπλάσιο. Η μόχλευση των πόρων ουσιαστικά μας επιτρέπει σε όλα αυτά τα προγράμματα δανείων και μικροπιστώσεων να έχουμε περίπου τριπλάσια διοχέτευση πόρων από τους πόρους τους οποίους βάζουμε στο κάθε πρόγραμμα.
Το δεύτερο σημαντικό «πακέτο» για τους μικρομεσαίους θα προέλθει, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομίας, από το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας, στο οποίο διοχετεύονται κεφάλαια ύψους 460 εκατ., που θα προέρχονται στο σύνολό τους από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας του ΕΣΠΑ, αλλά και από τη διάθεση πόρων από τα πέντε περιφερειακά προγράμματα.
Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ουσιαστικά θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση επενδύσεων συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ στα επόμενα τρία χρόνια, πάλι μέσω της μόχλευσης των πόρων, αφού κάθε δάνειο που εξοφλείται θα επιτρέπει μια νέα χορήγηση πίστωσης σε άλλο δικαιούχο.
Η τρίτη εξαγγελία της υπουργού Οικονομίας αφορά πρόσθετα προγράμματα επιχορηγήσεων μέσω της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας ύψους 300 εκατ. ευρώ για το 2010-2011, για τη στήριξη της εξωστρέφειας, της καινοτομίας και των «πράσινων» δράσεων.


Σχολιάστε εδώ