«Ευημερούν» οι αριθμοί…

ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ που ο πρωθυπουργός αισιοδοξεί ότι σύντομα… «η Ελλάδα θα είναι μια χαρούμενη χώρα» και ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι η χώρα μπαίνει στον σωστό δρόμο, οι αριθμοί «ευημερούν» και τους… διαψεύδουν. Περισσότεροι από 500.000 Έλληνες δεν μπορούν να ξεπληρώσουν τα δάνειά τους και κινδυνεύουν να χάσουν επιχειρήσεις, σπίτια και Ι.Χ. Ακόμη, σε καθημερινή βάση εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους και μέχρι το τέλος του 2011 οι άνεργοι θα έχουν φθάσει το 1.000.000! Παράλληλα, με τις περικοπές μισθών-συντάξεων και την αύξηση των φόρων, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες οδηγούνται στην εξαθλίωση και σταδιακά κάτω από τα όρια της φτώχειας.
ΜΠΟΡΕΙ η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής, ωστόσο δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για ορισμένα κρίσιμα ζητήματα, όπως η ανάπτυξη, η πορεία των εσόδων, τα ελλείμματα σε νοσοκομεία και τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτά ακριβώς τα θέματα θα κυριαρχήσουν στις επαφές που θα έχουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της «τρόικας», που ήρθαν για τον νέο έλεγχο της πορείας της οικονομίας. Από τα αποτελέσματα του ελέγχου θα εξαρτηθεί η δεύτερη δόση του δανείου, αν και από το υπουργείο Οικονομικών τονίζεται ότι έχει ήδη εξασφαλισθεί και χωρίς να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι το δεύτερο εξάμηνο θα βελτιωθεί η πορεία των εσόδων και ότι ο προϋπολογισμός θα εκτελεστεί χωρίς προβλήματα. Τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση εξασφάλισε 1,95 δισ. ευρώ από έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, με το υπουργείο Οικονομικών να χαρακτηρίζει το γεγονός ένδειξη αξιοπιστίας της χώρας και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για πανάκριβο δανεισμό, που φορτώνει ακόμη περισσότερο τα χρέη.
Διά ροπάλου
ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η προειδοποίηση του υπουργού Εργασίας ότι θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα απαγορεύει αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα πέραν του ορίου που θέτει το Μνημόνιο. Η ΝΔ κατήγγειλε τον κ. Λοβέρδο για «εργατικό φράξιμο» και τα άλλα κόμματα για παραβίαση του Συντάγματος. Σε κάθε περίπτωση, από τη σύνταξη του Αυγούστου, οι συνταξιούχοι θα δουν το ποσόν να μειώνεται ακόμη περισσότερο, αφού θα εφαρμοστεί εκ νέου ο ΛΑΦΚΑ, που σημαίνει παρακράτηση φόρου.
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, στάση αναμονής τηρούν όλες οι μεγάλες τράπεζες μετά την πρόταση της Πειραιώς για εξαγορά της κρατικής συμμετοχής σε Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες για την τελική απόφαση της κυβέρνησης, αν και ο υπουργός Οικονομικών ήταν εκείνος που όλο το προηγούμενο διάστημα παρότρυνε τις διοικήσεις των τραπεζών να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις. Την Παρασκευή συνεδρίασε η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, όπου αποφασίστηκε ότι τις προσεχείς ημέρες θα οριστούν δύο ή τρεις σύμβουλοι οι οποίοι θα αναλάβουν να αποτιμήσουν τη συμμετοχή του Δημοσίου στην Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Τετελεσμένα
ΜΕ… ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο «τίμησε» η Τουρκία την 36η «επέτειο» από την εισβολή της στο νησί. Τις τελευταίες ημέρες δύο ερευνητικά σκάφη της γειτονικής χώρας κόβουν βόλτες μέσα στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σε μια προσπάθεια της Άγκυρας να δημιουργήσει τετελεσμένα. Η κυβέρνηση περιορίστηκε στο να εκφράσει τη δυσφορία της, προκαλώντας τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ανησυχία εξάλλου προκαλεί στην Αθήνα η κίνηση της Τουρκίας να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για έρευνες στο Αιγαίο, κάτι που αν προχωρήσει θα προκαλέσει μεγάλες εντάσεις στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, στην Κύπρο γιόρτασαν με παρελάσεις την εισβολή, ενώ ο κατοχικός ηγέτης Ντ. Έρογλου ζητάει από την ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί ένα σχέδιο επίλυσης του προβλήματος μέχρι το τέλος του χρόνου. Σε διαφορετική περίπτωση απειλεί ότι θα προχωρήσει στην υλοποίηση εναλλακτικού σχεδίου.
Σύγκρουση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε η απόφαση Ανακρίτριας και Εισαγγελέα για περιοριστικούς όρους και υψηλό ποσόν εγγύησης (400.000 ευρώ) στον Γ. Αγγέλου. Η Ρηγίλλης κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτική σκευωρία με στόχο να πληγεί η ΝΔ και για αποπροσανατολισμό του ελληνικού λαού. Συνεργάτες μάλιστα του Κ. Καραμανλή έστρεψαν τα «πυρά» τους προσωπικά εναντίον του Γ. Παπανδρέου, ισχυριζόμενοι ότι βρίσκεται πίσω από τη σκευωρία. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, απάντησε ότι η ΝΔ κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια και ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, ενώ ο Θ. Πάγκαλος χαρακτήρισε σημαντική εξέλιξη για τη διαλεύκανση του σκανδάλου του Βατοπεδίου την απόφαση Ανακρίτριας και Εισαγγελέα. Στις αιτιάσεις της ΝΔ υπήρξαν αντιδράσεις και από δικαστικούς λειτουργούς.
ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΩΡΗ απολογία του (κοντά 11 ώρες) ο στενός συνεργάτης του Κ. Καραμανλή υποστήριξε ότι δεν είχε την παραμικρή εμπλοκή στην υπόθεση ανταλλαγής των ακινήτων και δεν άσκησε οποιαδήποτε πίεση σε κάποιο από τα τότε κυβερνητικά στελέχη να προωθήσει τα συμφέροντα της Μονής Βατοπεδίου.
ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ θα κληθεί να καταθέσει και ο επιχειρηματίας Α. Βγενόπουλος, η τράπεζα του οποίου είχε χορηγήσει μεγάλα δάνεια στη Μονή. Σημειώνεται ότι ο κ. Βγενόπουλος κατέθεσε αγωγή κατά βουλευτή του ΠΑΣΟΚ για δυσφήμηση της τράπεζας εμπλέκοντάς τη στο σκάνδαλο.
Νέα απώλεια
ΑΙΣΘΗΣΗ και ισχυρές αντιδράσεις εντός και εκτός Ελλάδας προκάλεσε η στυγερή δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκρ. Γκιόλια. Με βάση τα όπλα που χρησιμοποίησαν οι δράστες, η Αστυνομία κάνει λόγο για τρομοκρατική ενέργεια, και συγκεκριμένα από τη «Σέχτα Επαναστατών». Ωστόσο από την Αντιτρομοκρατική μιλούν εκ νέου για υπόγεια διασύνδεση και συνεργασία τρομοκρατών και ατόμων του κοινού εγκλήματος. Υπενθυμίζεται ότι με προκήρυξή της η «Σέχτα» στις αρχές του 2009 είχε προαναγγείλει χτύπημα με στόχο δημοσιογράφο. Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία περιμένει την προκήρυξη προκειμένου να καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα.


Σχολιάστε εδώ