ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΤΑΣΗ: ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο περίφημος διαγωνισμός που είχε αναγγείλει το υπουργείο Υποδομών για την αποτίμηση του ραδιοτηλεοπτικού φάσματος γενικά και του ψηφιακού μερίσματος ειδικά, με τη διενέργεια της διαβούλευσης του Ιουνίου, φεύγει από τα χέρια του Δημήτρη Ρέππα και περνάει στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Υπεύθυνη αρχή για τον διαγωνισμό θα είναι η Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων, η οποία θα αναλάβει να βρει τον σύμβουλο για την αποτίμηση, την αξιολόγηση και τη διανομή των τηλεοπτικών συχνοτήτων.
Το οικονομικό αντάλλαγμα που βλέπει η κυβέρνηση στο ζήτημα της αξιοποίησης και της διαχείρισης των συχνοτήτων είναι φανερό. Το ψηφιακό μέρισμα 790-862 MHZ θα πρέπει να είναι κενό από κάθε είδους εκπομπή. Επιβεβαιώνεται έτσι πλήρως η στήλη του «Π» που είχε αποκαλύψει ότι ο Στρατός και η Αεροπορία θα αλλάξουν συχνότητες. Πρέπει βέβαια οι υπηρεσίες του υπουργείου να βρουν νέο διάστημα συχνοτήτων όπου θα μετακινηθούν ο Στρατός και η Αεροπορία για τις δικές τους επικοινωνίες. Παράλληλα, μετά την 60ή στα UHF δεν θα εκπέμπει κανένα τηλεοπτικό κανάλι. Έτσι, καθαρίζει το ψηφιακό μέρισμα για να διανεμηθεί, με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να έχουν το προβάδισμα. Οριστική πολιτική απόφαση
ωστόσο θα ληφθεί μετά την έκδοση του ψηφιακού χάρτη συχνοτήτων και φυσικά την αποτίμηση του φάσματος.
Το θέμα σαφώς είναι περίπλοκο, καθώς τα τηλεοπτικά κανάλια παρακολουθούν με προσοχή όλες τις εξελίξεις, έχοντας τις δικές τους απαιτήσεις. Πρώτος στόχος για όλους -κυβέρνηση, κανάλια και τηλεπικοινωνίες- είναι να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες, ώστε το 2012 να τεθεί ως χρόνος μετάβασης στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Με δεδομένο ότι ο νέος ψηφιακός χάρτης συχνοτήτων θα σταματάει για τα τηλεοπτικά κανάλια στον 60ό δίαυλο, μειώνονται οι θέσεις των αδειών. Όπως όλα δείχνουν, η συζήτηση για τον αριθμό των αδειών πανελλαδικής εμβέλειας έχει ανοίξει πάλι και, παρόλο που όλοι μιλάνε για πληθωρισμό της τηλεόρασης και των καναλιών, γίνεται λόγος για 7 ή 8 τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας. Σημαντικό ρόλο θα παίξει η πιθανή ρύθμιση για τον διαχωρισμό του παρόχου δικτύου από τον πάροχο περιεχομένου, αλλαγή με την οποία συμφωνούν στην κυβέρνηση, αλλά διαφωνούν οι ισχυροί παίκτες, δηλαδή οι εκδότες και οι ιδιοκτήτες καναλιών.


Σχολιάστε εδώ