επί του πιεστηρίου
Δεν μπαίνει σʼ ένα μαγαζί κι αν δει άνθρωπο, να φωνάξει τις κάμερες γιατί θα πρόκειται για μαγική εικόνα. Καλά, ποιος σας τα λέει αυτά; Δεν ρωτάτε τους βουλευτές σας να σας πουν αν μπορούν να κυκλοφορήσουν στην περιφέρειά τους; Μακάρι να ήταν έτσι όπως τα λέτε… Για βρείτε άνθρωπο να χαμογελάει; Τόσο καλά όλοι σας τα καταφέρατε…
Τώρα θυμήθηκαν την ασφάλεια των πτήσεων οι κύριοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και κατέβηκαν σε απεργία. Δηλαδή μέχρι τώρα πετούσαμε χωρίς ασφάλεια, με κίνδυνο να πάμε στον… αγύριστο; Και το ήξεραν και μας άφηναν απροστάτευτους στο έλεος του Θεού και στην καλή τύχη; Αντιλαμβάνονται τι ευθύνες ομολογούν; Το ότι με την απεργία τους αναστατώνουν τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων που είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν, να πάνε για διακοπές, όπως και ότι στερούν κίνηση στα νησιά και στις τουριστικές περιοχές, που περίμεναν τώρα να δουλέψουν και έχουν ανάγκη και το τελευταίο ευρώ με την κρίση που χτυπάει όλους και κάποιοι συνάδελφοί τους εργαζόμενοι θα την πληρώσουν, είναι μεν δευτερεύον –προέχει η ασφάλεια– αλλά δεν μπορεί κανείς να κλείνει τα μάτια στις απώλειες που προκαλεί η απεργία τους τώρα. Δικαίωμά τους βέβαια, αλλά υπάρχει και τούτος ο τόπος… Που τελικά κανείς δεν τον σκέπτεται. Και ο καθένας κοιτάζει την πάρτη του…
Τίποτε δεν έρχεται τυχαία… Όλα έχουν τον λόγο τους… Το ότι σήμερα ελάχιστα απασχολεί η πορεία των εθνικών μας θεμάτων και οι κοσμογονικές εξελίξεις που κάθε άλλο παρά υπέρ μας συντελούνται στη γειτονιά μας, κάτι φταίει. Είναι η γνώση που προσφέρεται στα σχολεία. Και οι αριθμοί είναι καταλυτικοί για τους δασκάλους μας. Και μάλιστα τους πανεπιστημιακούς. Το 52,1% των ελλήνων φοιτητών δηλώνει σε έρευνα που έγινε ότι ξέρει λίγο την ιστορία των γειτονικών μας λαών! Όταν θα έπρεπε να έχουν πλήρη γνώση, δεδομένου ότι η Ιστορία τους είχε επιπτώσεις στη δική μας Ιστορία, σε πολλές κρίσιμες στιγμές. Τι φταίει γιʼ αυτήν την άγνοια; Ο τρόπος διδασκαλίας της Ιστορίας, απαντούν. Τʼ ακούτε, κύριοι πανεπιστημιακοί; Παπαγαλία και στην ανώτατη παιδεία! Θαύμα, θαύμα… Θα ήταν πάντως χρήσιμο αν γινόταν μια έρευνα για τον βαθμό γνώσης της ελληνικής Ιστορίας όχι μόνο των φοιτητών αλλά και των μαθητών της Μέσης Εκπαίδευσης. Τα νούμερα θα ήταν τραγικά… Όλοι μας και πρωτίστως οι δάσκαλοι –και εννοούμε όλους που έχουν την ευθύνη της εκπαίδευσης των παιδιών μας– δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι λαός χωρίς μνήμη δεν έχει μέλλον… Και αυτό πληρώνουμε σήμερα..
Άντε να πει η ΝΔ και ο Καραμανλής ότι για όλα, για την καμένη γη που παρέδωσαν, δεν φταίει η κυβέρνησή τους… Μόλις 10.000 στρέμματα κάηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στην πευκόφυτη περιοχή του Βαρνάβα. Και από τρίχα σώθηκαν σπίτια, ολόκληρο το Μικροχώρι που εκκενώθηκε. Πώς μπορεί να μη μιλούν τα ΜΜΕ και τα «παπαγαλάκια» για μεγάλη επιτυχία; Εμείς πάντως δεν ξεχωρίζουμε σε «πράσινες» και «γαλάζιες» τις πυρκαγιές. Και να πούμε πόσα στρέμματα «έκαψε» ο ένας και πόσα ο άλλος. Το θέμα είναι να μην καεί ούτε ένα δέντρο. Και να μην κλαίμε πάνω στις στάχτες, όπως, δυστυχώς, με όλες τις καταστάσεις έχει συμβεί ως τώρα. Και για τις πύρινες καταστροφές φταίει η έλλειψη σχεδίου πρόληψης –χρόνια συζητάμε για περίπολα που πρέπει να είναι μέσα στα δάση και στις επικίνδυνες περιοχές, αλλά ακόμη έχουμε μείνει στη… συζήτηση…– αλλά και η απουσία συντονισμού στην κατάσβεση. Και αυτά έχει υποχρέωση να τα διασφαλίζει η κάθε κυβέρνηση. Μόνο που ποτέ δεν το είδαμε. Γιʼ αυτό και κάθε χρόνο η χώρα φτωχαίνει σε δάση και πράσινο και κάποιες φορές ζει και ανθρώπινες τραγωδίες.
ΥΓ.: Απάντηση έχουν η Πυροσβεστική και οι διωκτικές αρχές γενικά, για το πώς εξηγείται πάντα τα Σαββατοκύριακα να ξεσπούν οι μεγάλες φωτιές; Αυτό άραγε δεν έχει προβληματίσει ποτέ κανέναν;
Με την πλάτη στον τοίχο είναι ο κ. Ζορμπάς μετά το άδειασμά του από τον συνάδελφό του, τον πρώην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σανιδά. Ποτέ δεν μου τηλεφώνησε ο κ. Ζορμπάς είπε, διαψεύδοντας από το δελτίο του Mega όλα όσα λίγο πριν είχε ισχυρισθεί, ότι του ζήτησε να υποβάλει αίτημα για να ανοίξουν οι λογαριασμοί του Παπαδομαρκάκη στο Λονδίνο. Ο κ. Σανιδάς μάλιστα επεσήμανε το αυτονόητο. Γιατί ο κ. Ζορμπάς δεν υπέβαλε αυτό το αίτημα εγγράφως; Μέχρι στιγμής απάντηση από τον κ. Ζορμπά δεν ακούσαμε… Κι αν δεν υπάρξει, με στοιχεία που να μην επιδέχονται αμφισβήτηση, η αξιοπιστία του πρώην Εισαγγελέα και πρώην προέδρου της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος θα έχει υποστεί βαρύτατο πλήγμα. Όπως και η Δικαιοσύνη…
***
Είναι επικίνδυνα τα «παιχνίδια» με τη Δικαιοσύνη. Είναι σαν να παίζεις με τη φωτιά. Το 1989 την πλήρωσε το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα είναι η σειρά της ΝΔ. Αλλά μυαλό δεν βάζουν. Οι δικαστές ένα και μόνο πρέπει πάντα να έχουν οδηγό τους. Το πώς θα προφυλάξουν και θα ενισχύσουν το κύρος της Δικαιοσύνης. Και την εμπιστοσύνη του λαού σʼ αυτήν. Και αυτό είναι εύκολο, αρκεί να μην προσβλέπουν σε καρέκλες (που βέβαια δεν είναι ο κανόνας). Ανθρώπινο μεν, αλλά ούτε νόμιμο ούτε ηθικό…