από το Περιστύλιο…

α) τη ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, που αφορά τους υπερχρεωμένους πολίτες που έχουν περιέλθει σε αποδεδειγμένη μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, β) τον καθορισμό των εκλογικών δαπανών συνδυασμών και υποψηφίων και τον έλεγχό τους, κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές και γ) το τελευταίο από το τρίπτυχο των ν/σ του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, με το οποίο διαμορφώνεται ένα τριετές πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης.
Βάλτε τώρα εμβόλιμες συνεδριάσεις, επιτροπές, εξεταστικές, προανακριτικές κ.λπ. που και αυτήν την εβδομάδα θα έχουν την τιμητική τους, όλο και θα το βγάλουν το κατιτίς τους οι βουλευτές του πρώτου θερινού τμήματος, για να μην αισθάνονται… ριγμένοι, καθώς η διάρκειά του, που περιορίστηκε στις δύο εβδομάδες, είναι η μικρότερη των τριών.
—————–
•Μετά από 24 ώρες εδέησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κιτσωτάκης να απαντήσει στον υπουργό Εργασίας, που με αφορμή δική του ερώτηση και στο περιθώριο της απάντησης που έδωσε, είπε τα πρωτοφανή για την κατάργηση με νόμο των αποφάσεων της διαιτησίας. Αν μάλιστα ο Ανδρέας Λοβέρδος πραγματοποιήσει τις… απειλές του, η ρύθμιση θα κατατεθεί μέσα στη βδομάδα.
Χρειάστηκε δε να φτάσει 10 το βράδυ της ίδιας μέρας και ενώ η συζήτηση είχε περάσει σε νομοσχέδιο, για να απαντήσει και να θέσει το ζήτημα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. Κανείς δεν κατάλαβε εγκαίρως τη βόμβα Λοβέρδου; Βουλή εν υπνώσει…
—————–
•Δύσκολα συνυπάρχουν στις συνεδριάσεις της Βουλής ΛΑΟΣ και ΚΚΕ. Καθένας με τον πόνο του, και τις προάλλες ο Κυριάκος Βελόπουλος εξεμάνη με την προοπτική να δοθεί δωρεάν περίθαλψη σε ένα
εκατομμύριο λαθρομετανάστες. «Ποιος θα τα πληρώσει; Εσείς; Ο Στάλιν; Όχι. Ούτε εγώ. Θα τα πληρώσει η υπουργός διά του κρατικού προϋπολογισμού. Ούτε Στάλιν υπάρχει, ούτε Βελόπουλος, ούτε χρήματα», απευθύνθηκε στους βουλευτές του ΚΚΕ. «Είμεθα φιλάνθρωποι μ’ αλλουνού λεφτά».
«Να εξαιρεθούν οι μουσουλμάνοι», απάντησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Παπακωνσταντίνου.
Κ. Βελόπουλος: «Είστε μουσουλμάνος;»
Ν. Παπακωνσταντίνου: «Τους υπερασπίζομαι. Εσείς έχετε και θρησκευτικές πεποιθήσεις…»
Κ. Βελόπουλος: «Εγώ, ξέρετε, έχω ξεπεράσει το οθωμανικό δίκαιο εδώ και αιώνες» (!)
—————–
•Νέα ρύθμιση για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος από τον Σεπτέμβριο ψήφισε η Βουλή. Καπνιστές και αντικαπνιστές συμφώνησαν με την απαγόρευση, στάθηκαν στις συνέπειες του καπνίσματος, πολλοί όμως από τους βουλευτές περιέγραψαν με τα μελανότερα χρώματα τις συνέπειες της βίαιης προσαρμογής, λέγοντας ότι το άρθρο αυτό θα έπρεπε να έρθει ολοκληρωμένο μέσα σ’ ένα νομοσχέδιο που να ρυθμίζει τη γενικότερη αντικαπνιστική πολιτική της κυβέρνησης.
Ο Μάριος Σαλμάς είπε ότι πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τους καταστηματάρχες που έχουν κάνει υποδομές και έχουν προβλέψει χώρους. Ο ίδιος και οι περισσότεροι βουλευτές υποστήριξαν το αίτημα των σαράντα χιλιάδων περιπτεριούχων να μην
ισχύσει η απαγόρευση διαφήμισης προϊόντων καπνού, με την οποία δέχονται τη χαριστική βολή.
Τη λογική της ήπιας προσαρμογής υποστήριξε και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης, που θεωρεί ότι η ρύθμιση θα πλήξει κατ’ ανάγκη ανθρώπους που έχουν περίπτερα, και ανθρώπους που ασχολούνται με επισιτιστικά επαγγέλματα, καφετέριες και καφενεία. Παρουσίασε μάλιστα στοιχεία από τα λεγόμενα επισιτιστικά επαγγέλματα, βάσει των οποίων την τελευταία διετία ο τζίρος έχει πέσει στα καταστήματα κατά 50%. Τα δε ποσοστά της ανεργίας είναι διψήφια στον κλάδο. Πρόσθεσε μάλιστα ότι στη Γαλλία όπου εφαρμόστηκε ολική απαγόρευση, οκτώ χιλιάδες καταστήματα που ασχολούνται με τον επισιτισμό έβαλαν λουκέτο μόνο στο Παρίσι, και εκεί η κυβέρνηση έριξε τον ΦΠΑ από το 19,6% στο 5,6%.
Το… κερασάκι όμως ο βουλευτής το άφησε για το τέλος. Τα μέτρα, λέει, που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα δεν έχουν μειώσει το κάπνισμα, αφού οι καπνιστές το γύρισαν στο στριφτό και στο λαθραίο τσιγάρο, πράγμα που σημαίνει ότι και το κράτος δεν εισπράττει έσοδα. Έτσι θυμήθηκε ότι «ο κ. Ρέππας έκανε κάποτε λόγο περί ενός και πέντε δακτύλων. Πολύ φοβάμαι ότι οι περιπτεριούχοι θα σας μουντζώνουν – το ”σας” δεν πάει σε σας», διευκρίνισε στην κ. Ξενογιαννακοπούλου. «Την κυβέρνηση εννοώ – και με τα δέκα δάκτυλα. Οι μούντζες θα πέφτουν σύννεφο, γιατί θεωρούν ότι πλέον αφανίζονται. Κλείνουν!»
————————
•Άγριος καβγάς μεταξύ κοινοβουλευτικών εκπροσώπων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, και του πρώην υφυπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά στη διάρκεια της συζήτησης για τη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων, όπου ο ένας… έδειχνε τον άλλο για τη δημιουργία των χρεών. Η διάταξη ωστόσο πέρασε εύκολα και χωρίς αναταράξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αφού ήρθε στο πρώτο θερινό τμήμα, στο οποίο δεν μετέχουν οι βουλευτές που είχαν δηλώσει ότι δεν θα την ψηφίσουν, με πρώτη και καλύτερη τη Βάσω Παπανδρέου.
Ο Χρήστος Παπουτσής κατηγόρησε τον Μ. Σαλμά ότι ψευδολογεί.
«Δεν θα λέτε ψευδόμενος και δεν θα κάνετε χαρακτηρισμούς, προκειμένου να υπερασπιστείτε την υπουργό Υγείας πάντα με τον ίδιο τρόπο που κάνετε», του απάντησε ο πρώην υφυπουργός.
«Εσείς θα μου ορίσετε τι θα πω εγώ;», αντέτεινε ο Χρ. Παπουτσής.
«Το ενδιαφέρον σας για την υπουργό Υγείας να το δείξετε εμπράκτως συμβουλεύοντάς την, όχι να έρχεστε εδώ και να συκοφαντείτε ή να απευθύνετε χαρακτηρισμούς σε πολιτικούς, που σας μιλούν με στοιχεία», είπε ο κ. Σαλμάς παρατηρώντας παράλληλα ότι δεν βρέθηκαν πρόθυμοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να υπερασπιστούν τη διάταξη.
«Δεν πέφτει λόγος στο προεδρείο να κάνει κρίση στο τι λέγεται. Πάντως επειδή είπατε για το ποιοι είναι οι ομιλητές, από τους 13 ομιλητές σήμερα οι 8 είναι της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ», ενεπλάκη ο προεδρεύων Βαγγέλης Αργύρης. «Τώρα ο κ. Παπουτσής θα σας πει ότι λέτε ψέματα ότι δεν εγράφησαν. Μετά θα ζητήσετε τον λόγο επί προσωπικού».
«Διατελέστε το καθήκον σας. Χαρακτηρισμοί να μη γίνονται!», πετάχτηκε ο Κώστας Μαρκόπουλος
Και ο καβγάς πήρε την ανηφόρα:
Β. Αργύρης: «Τον Κανονισμό τηρώ, κύριε Μαρκόπουλε!»
Κ. Μαρκόπουλος: «Καρατομημένοι είναι οι βουλευτές; Να βλέπετε τον ρόλο σας και τη δουλειά σας».
Β. Αργύρης: «Για ποια δημοκρατία μιλάτε, κύριε Μαρκόπουλε;»
Κ. Μαρκόπουλος: «Γι’ αυτήν που ακολουθείτε».
Β. Αργύρης: «Έχει φιμωθεί κανένας συνάδελφος εδώ κατά τη συζήτηση; Γιατί προκαλείτε δεν μπορώ να καταλάβω».
Μ. Σαλμάς: «Κύριε πρόεδρε, αφήσαμε καριέρα για να έλθουμε εδώ και να κάνουμε αυτό που κάνουμε».
Β. Αργύρης: «Δεν ξέρω τι αφήσατε. Εδώ πρέπει να εφαρμόζουμε τον Κανονισμό, κύριε Σαλμά».
Χρ. Παπουτσής: «Ο κ. Σαλμάς δεν ξέρω για ποιον λόγο έχει πάρει εργολαβία ένα θέμα και φαίνεται ότι του βγαίνει. Πολλά μικροπολιτικά παντού διασπείρει όλη αυτήν την περίοδο, φημολογεί, γυρνάει στους διαδρόμους, γενικότερα έχει ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον γι’ αυτό το ζήτημα».
Κ. Μαρκόπουλος: «Στην πολιτική, όταν δεν υπάρχουν επιχειρήματα, υπάρχουν ύβρεις».
Χρ. Παπουτσής: «Ο κ. Μαρκόπουλος και η Νέα Δημοκρατία φωνάζουν, όπως φωνάζει ο κλέφτης, για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Τα υπόλοιπα να τα αφήσουν. Άντε μπράβο!»
Κ. Μαρκόπουλος: «Αν υπάρχει κλέφτης, να μας τον πείτε. Να μας πείτε τον κλέφτη. Μην κρύβεστε πίσω από το μικρόφωνό σας. Η Βουλή πλυντήριο δεν θα γίνει».
Β. Αργύρης: «Δεν μπορεί να συνεχιστεί η συνεδρίαση. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση»…


Σχολιάστε εδώ