XΡΗΜΑτιστήριο

Έχουν αναλάβει τον ρόλο του πυροβολικού, εκκαθαρίζοντας τις θέσεις άμυνας των αντιπάλων, εν όψει της τελικής επίθεσης! Τα ΜΜΕ είναι εταιρείες που αποσκοπούν στο κέρδος, με αποτέλεσμα οι τρέχουσες ζημιές να φέρνουν εξαρτήσεις από το κράτος και τους επιχειρηματίες, γεγονός που βαίνει σε βάρος της ενημέρωσης.

> Απίστευτο κι όμως… ελληνικό ή, αν προτιμάτε, σοσιαλιστικό! Παρά τις απέλπιδες κυβερνητικές προσπάθειες με την περίεργη ομοβροντία καλών ειδήσεων, το ύποπτο στήσιμο θετικού σκηνικού και το υποτιθέμενο αλλοδαπό σχέδιο σωτηρίας σε εξέλιξη, η χώρα μας εξακολουθεί να δανείζεται με υψηλότερα spread απ’ ό,τι πριν μπει στο Μνημόνιο. Για του λόγου το αληθές, η Ελλάδα δανείσθηκε με 4,65% στο 6μηνο, ενώ η Πορτογαλία με μόλις 3,16% και μάλιστα στη 2ετία.
>Στημένο παιχνίδι… με μια κυβέρνηση εντολοδόχο των ιδιωτικών συμφερόντων, με πολιτικούς που φοβούνται να βγουν έξω από το μαντρί και μ’ ένα συνδικαλιστικό κίνημα ξεπουλημένο! Την ώρα που το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα αλλάζει προς το χειρότερο για μισθωτούς και συνταξιούχους, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες «τρίβουν τα χέρια τους» από ικανοποίηση, καθώς πολλοί είναι αυτοί που στρέφονται σε κάποιο επενδυτικό πρόγραμμα που θα τους προσφέρει ένα επιπλέον έσοδο. Και όλα αυτά ενώ ο νόμος «αφήνει ανοιχτή» την παρακράτηση φόρου επί των προμηθειών των ασφαλιστικών πρακτόρων στα συμβόλαια, με αποτέλεσμα ορισμένες από τις εταιρείες του κλάδου να έχουν περάσει ήδη το κόστος στους ασφαλισμένους.
>Η τρέχουσα εικόνα δημιουργεί έντονο προβληματισμό στην επενδυτική κοινότητα! «Άφαντοι» παραμένουν οι περισσότεροι από τους βασικούς μετόχους καθ’ όλη τη διάρκεια της πτώσης του ΧΑ, αποφεύγοντας «να βάλουν το χέρι στην τσέπη» και να στηρίξουν τις μετοχές τους. Και όλα αυτά ενώ οι περισσότερες διοικήσεις δημιουργούν ήδη τις συνθήκες προκειμένου να τους επιστραφούν χρήματα, είτε κεφαλαιοποιώντας κέρδη εις νέον είτε αφορολόγητα αποθεματικά.
>Άλλη μια αρνητική εξέλιξη! Εν όψει των νέων βαθμολογήσεων από τους οίκους αξιολόγησης και με δεδομένη την αναγκαστική απόσυρση ορισμένων τιλτοποιήσεων από πλευράς ελληνικών τραπεζών, αναρωτιόμαστε σε ποια επίπεδα κόστους κυμαίνεται το ύψος του «σπασίματος» και κατά πόσο θα επηρεάσουν τους ισολογισμούς των τραπεζών.
> Σε ποιους «πουλά παραμύθια» ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών; Γιατί συνδέει την αποκλιμάκωση των επιτοκίων καταθέσεων με τη μείωση στα επιτόκια δανεισμού; Την τελευταία περίοδο πάντως τα μέλη του έχουν φτάσει στο σημείο να περνούν στους πελάτες τους σημαντικό μέρος της αύξησης του κόστους χρήματος, ακόμα και για ανατιμολογήσεις υφιστάμενων δανείων.
>Καταλύτης η μη σύνταξη ισολογισμού για τη χρήση 2009! Η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Μαξίμ έδωσε ισχυρό χαστούκι στον μεγαλομέτοχο της εταιρείας κ. Περτσινίδη, αρνούμενη την εξόφληση του άτοκου δανείου που είχε δώσει στην επιχείρηση, ύψους 2 εκατ. ευρώ. Αναμένονται κι άλλες τέτοιες αποφάσεις.
> Στον βωμό του πρόσκαιρου κέρδους, βάλανε τα χέρια τους κι έβγαλαν τα μάτια τους! Πόσα από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα έμειναν πιστά στο τραπεζικό μοντέλο της κάλυψης των χορηγήσεων από καταθέσεις; Πόσα εξ αυτών απέφυγαν την υπερβολική έκθεση στη διατραπεζική αγορά; Πόσα ακολούθησαν συντηρητική πολιτική στη λιανική τραπεζική; Πόσα ήλεγχαν την πορεία των επισφαλειών τους;
>Από το 51% των κοινών μετοχών, η οικογένεια Ρέστη κατέχει πλέον το 57,51%… Υπό αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε την επιτυχή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της FBBank και ειδικά τη στήριξη που παρείχαν οι βασικοί μέτοχοι της τράπεζας.
>Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει και σχετικό ενδιαφέρον! Αληθεύει ότι όποιος δεν επιθυμεί την εμφάνιση των στοιχείων της οικονομικής του συμπεριφοράς, που τηρούνται στα συστήματα ΣΑΥ και ΣΥΠ της Τειρεσίας ΑΕ, μπορεί να ζητήσει, με σχετική αίτησή του, τη μη μετάδοσή τους;
> Την ώρα που οι αρμόδιες εποπτικές αρχές της «κατά τα άλλα ανεπτυγμένης» ελληνικής κεφαλαιαγοράς είτε «κλείνουν τα μάτια» στις παρατυπίες των insiders των πιστωτικών ιδρυμάτων, είτε τους «ρίχνουν στα πολύ μαλακά», είτε τους παραπέμπουν στο εδώλιο με ελλιπή στοιχεία έτσι ώστε να καταπέσουν οι όποιες κατηγορίες, στην αναπτυσσόμενη γείτονα Ρουμανία οι έλεγχοι οδηγούν στην προσαγωγή τους με την κατηγορία του insider trading. Περί των δύο Κύπριων της Banca Transilvania και της τράπεζας Κύπρου ο λόγος.
>Είναι εξωφρενικό, ασύλληπτο… τέτοια λεηλασία δεν έχει ξαναματαγίνει! Αν στους απανωτούς φόρους των καυσίμων, που αντιπροσωπεύουν ήδη το 60% τις τιμής της αμόλυβδης, ενσωματωθούν και τα τέλη κυκλοφορίας, τότε η τελευταία θα εκτοξευθεί σε δυσθεώρατα ύψη, μειώνοντας την κατανάλωση και οδηγώντας σε λουκέτο πολλά ακόμη πρατήρια.
>Σαν από μηχανής θεός… που ήρθε να τα σώσει! Από τη στιγμή που το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καλύπτει και τα λειτουργούντα στην αλλοδαπή υποκαταστήματα των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, δεν κρίνεται πλέον απαραίτητη ούτε η μείωση των χορηγήσεών τους, ούτε οι μεταστροφές των δανείων τους από ευρώ σε τοπικό νόμισμα, βάσει των οποίων οι ελληνικές τράπεζες προσπαθούσαν μέχρι πρότινος να περιορίσουν τις καταστροφικές συνέπειες από τις επενδύσεις τους σε χώρες της Βαλκανικής.
>Αναμένονται σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ αρχικών προβλέψεων και τελικών ανακοινώσεων! Με την ύφεση σε εξέλιξη, πόσες από τις διοικήσεις των εισηγμένων επιχειρήσεων διατηρούν ως είχαν τις «εκτιμήσεις» τους για την πορεία των οικονομικών τους μεγεθών;
>Μεγάλα λόγια που ξεπήδησαν από μικρό καλάθι! Τα εφοπλιστικά «τζάκια» που αρνήθηκαν να υποκύψουν στις «σειρήνες» των κεφαλαιαγορών και δεν έσπευσαν να εισαγάγουν τις ναυτιλιακές τους εταιρείες στα διεθνή χρηματιστήρια φαίνεται πως «παίρνουν το αίμα τους πίσω», επωφελούμενοι από τη διεθνή οικονομική κρίση που αγγίζει περισσότερο τους ανταγωνιστές τους.
>Κάπως έτσι λειτουργούν οι σοβαρές εποπτικές αρχές των ανεπτυγμένων χωρών, σε πλήρη διάσταση από τις δικές μας! Αληθεύει ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, όταν πρόκειται για εξαγορές στην αλλοδαπή, υποχρεώνει τα μέλη της να αφαιρούν από τα κεφάλαιά τους τα ποσά που υπερβαίνουν τη σχέση τιμής/λογιστικής αξίας;
>Ο κυβερνητικός λόγος χόρτασε τους επαγγελματίες του τουρισμού με αέρα κοπανιστό! Σε μια περίοδο που οι πελάτες «αναζητούνται με το κιάλι», είναι δυνατόν το αρμόδιο υπουργείο να μελετά την «τιμωρία» των ξενοδοχειακών μονάδων που λειτουργούν με το σύστημα all inclusive; Και όλα αυτά ενώ «παίζεται» το ενδεχόμενο μετάταξης των ξενοδοχειακών υπηρεσιών από τον συντελεστή ΦΠΑ 11%, που ισχύει σήμερα, στον ανώτατο 23%.
>Αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, στρατηγικές συμμαχίες, πωλήσεις assets, περιορισμός των αναλαμβανόμενων κινδύνων, κόψιμο της όποιας ανάπτυξης, θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντίδοτα είτε στην κρατικοποίηση, είτε στη χρεοκοπία των εγχώριων τραπεζών.
>Στον «αέρα» οι πιστωτές, και μάλιστα με τη «βούλα» του πτωχευτικού κώδικα! Πόσες από τις διοικήσεις των εταιρειών αναμένεται να εκμεταλλευτούν δολίως το γενικότερο οικονομικό κλίμα και να περάσουν είτε σε παύση πληρωμών, είτε σε haircut των οφειλών τους;
>Παίζονται πολλά… από το αν θα αποτιμηθούν σε τρέχουσες τιμές ή τιμές κτήσης! Ποιο είναι το ύψος των ομολόγων που έχουν μεταφερθεί από τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια trading και διαθεσίμων στα διακράτησης; Οι όποιες ζημιές θα εμφανισθούν στα αποτελέσματα ή θα μεταφερθούν στα κεφάλαια;
>Η απαισιοδοξία έχει φτάσει στα ύψη, τίποτα δεν φαίνεται να πηγαίνει καλά, το μέλλον προδιαγράφεται σκοτεινό! Με την κρίση να λειτουργεί ως το «τέλειο άλλοθι», οι κυβερνώντες επιχειρούν να «συμμαζέψουν τις απαιτήσεις» της ελληνικής κοινωνίας, βάζοντας τους πολίτες της να διαλέξουν ή να πάνε διακοπές ή να αγοράσουν στις καλοκαιρινές εκπτώσεις.
>Την ώρα που η κοινωνία ασφυκτιά από τα σκληρά φορολογικά μέτρα, τα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών φέρονται να απολαμβάνουν μιας ιδιότυπης φορολογικής ασυλίας! Εμμέσως πλην σαφώς, η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής Βάσω Παπανδρέου άφησε να εννοηθεί ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να μοιράζουν μπόνους, μέσω των θυγατρικών τους στο εξωτερικό που λειτουργούν ως off shore.
>Από θεωρία άλλο τίποτε, στην πράξη είναι που χαλάει το γλυκό! Από το sale and lease back της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, στο bridge financing της ΝΔ; Από τη μίσθωση και επανάκτηση ενός ακινήτου, στην προχρηματοδότηση μιας προγραμματισμένης πώλησής του;
>Αδιανόητη η διατήρηση των επαγγελματικών ενοικίων σε υψηλά επίπεδα! Το τελευταίο τρίμηνο του 2010 αναμένεται να είναι από τα πλέον δύσκολα της τρέχουσας χρήσης και για τους ενοικιαζόμενους χώρους, καθώς το κλείσιμο πολλών καταστημάτων λόγω οικονομικών προβλημάτων ή η μετακόμισή τους σε φθηνότερες περιοχές θα δημιουργήσει μεγαλύτερη συσσώρευση.
>Ποιο είναι το αληθινό και ποιο το μαϊμού… κούρεμα; Τι κι αν η Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών για τις Τράπεζες υπολογίζει τα stress tests με haircut στα ελληνικά ομόλογα της τάξης του 23%, εντούτοις τόσο τα ασφάλιστρα κινδύνου όσο και τα recovery swaps το εκτοξεύουν στο 55%.
>Σχεδιασμοί επί σχεδιασμών, με τους μεσάζοντες (βλέπε εξωτερικούς συμβούλους, εσωτερικούς μελετητές και νομικά γραφεία) να εξασφαλίζουν αναίμακτα την προμήθειά τους, χωρίς ουδείς εξ αυτών να λογοδοτεί για τα αρνητικά αποτελέσματα της εκάστοτε επένδυσης! Χαρακτηριστικό παράδειγμα η θυγατρική της ΑΤΕbank, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η οποία παρά τα χρήματα που μοίρασε δεξιά κι αριστερά για τη μετατροπή εργοστασίων της σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης, εντούτοις μέσα σε μια νύχτα άλλαξε γραμμή πλεύσης, καταθέτοντας αιτήσεις για την ανάπτυξη μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.
>Κατάρρευση του κοινωνικού κράτους με την πάγια συνταγή των αρχιερέων της προπαγάνδας, που έχει να κάνει με την εφεύρεση κινδύνων! Μα είναι δυνατόν η «αφαίμαξη» υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος να ξεκινά από τις αναπηρικές συντάξεις, οι περικοπές των οποίων θα επιφέρουν από το 2021 ετήσιο όφελος ύψους 600 εκατ. ευρώ, και τις άγαμες θυγατέρες, με όφελος της τάξεως των 220 εκατ. ευρώ ετησίως;
>Υπάρχουν σοβαροί λόγοι για τους οποίους θα έπρεπε να είμαστε σκεπτικοί όσον αφορά τη μακροβιότητα του ευρώ! Καμία ένωση δεν μπόρεσε να επιβιώσει μετά από οικονομικές συνθλίψεις που συνήθως σημαδεύουν το τέλος μια παγκοσμιοποιημένης οικονομικής περιόδου.
>Από πρωταγωνιστές… κομπάρσοι, λόγω έλλειψης καλής στρατηγικής! Στην εποχή της κρίσης, ούτε τα πάλαι ποτέ πανίσχυρα τμήματα private banking στάθηκαν ικανά να δώσουν επενδυτικές λύσεις, μειώνοντας ακόμα περισσότερο την προσφορά τους στα κέρδη και δρώντας ανταγωνιστικά με άλλες ενδοομιλικές δραστηριότητες.
>Την ώρα που εισπράττει εισφορές από τους εργαζόμενους, τους στερεί το δικαίωμα των παροχών! Χτύπημα κάτω από τη μέση για εκατοντάδες χιλιάδες εργατικές οικογένειες χαρακτηρίζεται η αναστολή παραλαβής νέων αιτήσεων στεγαστικών δανείων, στην οποία προχώρησε ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ).
>Τα Σύνθετα Χρηματοοικονομικά Προϊόντα είναι δημοφιλή στους επενδυτές που αναζητούν τρόπο να ελέγξουν τις επενδύσεις τους, χρησιμοποιώντας συνδυασμούς απόδοσης/κινδύνου. Αποτελούν επίσης ευκαιρία να κεφαλαιοποιήσουν προσωπικές αντιλήψεις για τις τάσεις της αγοράς προκειμένου να πραγματοποιήσουν κέρδος.

***

Αυτά παθαίνει κανείς όταν εμπιστεύεται τη χώρα στα χέρια φασουλήδων! Μεταξύ άλλων, ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη του κλάδου της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα αποτελεί και η υψηλή φορολόγηση, καθώς μετά την τελευταία αύξηση του ΦΠΑ διαμορφώνεται στο 40,7% του συνολικού κόστους, είναι δηλαδή διπλάσια σε σύγκριση με την ΕΕ.

***

δΑυτά παθαίνει κανείς όταν εμπιστεύεται τη χώρα στα χέρια φασουλήδων! Μεταξύ άλλων, ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη του κλάδου της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα αποτελεί και η υψηλή φορολόγηση, καθώς μετά την τελευταία αύξηση του ΦΠΑ διαμορφώνεται στο 40,7% του συνολικού κόστους, είναι δηλαδή διπλάσια σε σύγκριση με την ΕΕ.


Σχολιάστε εδώ