40.000.000 ευρώ οι απώλειες από την πτώση των κυκλοφοριών!

Πρόκειται για μια καινούργια κατάσταση που δημιουργείται και ήδη έχει προκαλέσει αναταράξεις και αναδιατάξεις στις εφημερίδες, μικρές και μεγάλες, ενώ το φάσμα των περικοπών, σε αμοιβές και απολύσεις, είναι πλέον πιο κοντά. Με απλώς το μέγεθός του να είναι προς στιγμήν άγνωστο.
Η συρρίκνωση της κυκλοφορίας είχε ως αποτέλεσμα, στο πρώτο εξάμηνο απώλειες εισπράξεων (τζίρου) συνολικά, και για τα δύο πρακτορεία – «Άργος» και «Ευρώπη»- 40.000.000 ευρώ, ενώ για το δεύτερο εξάμηνο οι προβλέψεις μετρούν τις απώλειες σε 50.000.000 ευρώ, δηλαδή το 2010 θα χαθούν από τον εκδοτικό χώρο 90.000.000 ευρώ, που αντιλαμβάνεται ο καθένας τι ντόμινο επιπτώσεων θα φέρει σ’ όλο το κύκλωμα, χαρτί, τεχνικούς, πιεστήρια, δημοσιογράφους, διανομείς, πρακτορεία, περίπτερα, εφημεριδοπώλες κ.λπ.
Η μέση πτώση κυκλοφορίας όλων των εφημερίδων, σύμφωνα με στοιχεία των πρακτορείων, ανέρχεται σε 14%. Πιο συγκεκριμένα, η πτώση στις πρωινές πολιτικές είναι 16%, στις απογευματινές 10%, στις κυριακάτικες 12%, στις εβδομαδιαίες πολιτικές 10%, στις ημερήσιες οικονομικές 32%(!), στις ημερήσιες αθλητικές 13%, στις αθλητικές της Δευτέρας 10%. Ακόμη και στις εφημερίδες με προγνωστικά υπάρχει μείωση 9%, κάτι πρωτόγνωρο, αφού ποτέ πριν δεν χάνονταν φύλλα, δεδομένου ότι πάντα ο κόσμος προσφεύγει στην… τύχη (τζόγο) όταν υπάρχει οικονομικό πρόβλημα.
Να σημειωθεί ότι στις εβδομαδιαίες οικονομικές εφημερίδες εμφανίζεται μια αύξηση στις κυκλοφορίες 11%, και η εξήγηση που δίνεται είναι η κυκλοφορία μέσα στο πρώτο εξάμηνο της εφημερίδας του Θεοχάρη Φιλιππόπουλου «Το Κεφάλαιο».
Μια γεύση της κατάρρευσης των κυκλοφοριών δίνουν οι εισπράξεις των πρακτορείων σε νομό του Ιονίου. Τον Φεβρουάριο ο τζίρος των κυριακάτικων εφημερίδων ήταν 6.000 ευρώ και τον Ιούνιο, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και δύο Κυριακές του Ιουλίου, 4.000 ευρώ!


Σχολιάστε εδώ