ΦΕΡΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ

Το τουρκικό πακέτο

Στις 13 Ιουλίου η βαρόνη Κάθριν Άστον, επικεφαλής της Κοινής Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, καθώς και ο Στέφαν Φούλε, Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, επισκέφθηκαν την Τουρκία. Στο επίκεντρο των επαφών ήταν, όπως είναι φυσιολογικό, η τουρκική ενταξιακή πορεία σε σχέση με το Κυπριακό. Η τουρκική πλευρά κατέθεσε ολόκληρο πακέτο προτάσεων που περιλαμβάνει:

1. Την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων κατά τη νομική διαδικασία της έγκρισης του σχετικού με το θέμα κανονισμού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της συναπόφασης με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Υπάρχει ήδη μια νέα αρνητική εξέλιξη για τη Λευκωσία, αφού από την 1η Ιουλίου υπεύθυνη πολιτική ομάδα εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Επιτροπή Νομικών είναι οι Πράσινοι, από τους οποίους θα οριστεί και ο εισηγητής. Είναι δε γνωστή η φιλοτουρκική στάση των Πρασίνων, η οποία φτάνει στις περισσότερες των περιπτώσεων μέχρι και την πρόκληση. Η πρόεδρος της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας – ΕΕ Χέλεν Φλοτρ αποκαλούσε, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες Ελλαδιτών, Κύπριων και άλλων ξένων ευρωβουλευτών, τον κατοχικό ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ «Πρόεδρο»! Ο τουρκικός ισχυρισμός για το «απευθείας εμπόριο» στηρίζεται στο ότι αποτελεί υποχρέωση της ΕΕ προς τους Τουρκοκύπριους, που πηγάζει από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Απριλίου του 2004. Η έγκριση του κανονισμού για το «απευθείας εμπόριο» θα δημιουργήσει στα κατεχόμενα ένα καθεστώς Ταϊβάν και θα προδικάσει τη διχοτομική λύση του Κυπριακού. Η τακτική αυτή είναι αντίθετη με το γράμμα και το πνεύμα της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

2. Την αναθεώρηση της θέσης της ΕΕ έναντι της Τουρκίας στο Κυπριακό, που μεταφράζεται σε ξεπάγωμα των ήδη οκτώ παγωμένων τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων. Τα κεφάλαια αυτά παραμένουν παγωμένα επειδή η Τουρκία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας που περιλαμβάνουν την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την άρση του εμπάργκο, το οποίο η Τουρκία επιβάλλει επί των πλοίων και των αεροσκαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

3. Το άνοιγμα δύο ή τριών κεφαλαίων επί βελγικής Προεδρίας.

4. Τη στήριξη της ΕΕ στην τουρκική πρόταση για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης περί το τέλος του έτους με θέμα τη λύση του Κυπριακού. Η διεθνής διάσκεψη θεωρείται ως η φόρμουλα εκείνη που θα επαναφέρει στο τραπέζι των συνομιλιών την επιδιαιτησία, αφού σε μια διεθνή διάσκεψη οι Βρετανοί κυρίως, και ειδικότερα μέσω των Ην. Εθνών, δεν θα έχουν ρόλο κομπάρσου. Ως γνωστόν, όταν γίνεται αναφορά σε διεθνή διάσκεψη οι Τούρκοι και οι Βρετανοί εννοούν τη συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας), των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, καθώς και του ΟΗΕ. Ενδεχομένως και της ΕΕ. Η διαδικασία αυτή είναι αντίθετη με εκείνη του Προέδρου Χριστόφια, που υποστηρίζει την κυπριακή λύση.

Οι απαράδεκτες απαντήσεις

Η Τουρκία επιδιώκει την πλήρη αποσύνδεση της ενταξιακής της πορείας από το Κυπριακό και καταλογισμό ευθυνών στην κυπριακή κυβέρνηση, εάν δεν αποδεχθεί τη λύση που θέλουν η Άγκυρα και το Λονδίνο. Πάντως εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχει φιλοτουρκικό κλίμα. Απόδειξη τούτου αποτελούν αφενός η επιστολή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επί του «απευθείας εμπορίου» προς την κύπρια ευρωβουλευτή Ελένη Θεοχάρους, αφετέρου η απάντηση, κατόπιν σχετικής ερώτησης, την οποία της έδωσε ο Επίτροπος Φούλε για το ότι το κατοχικό καθεστώς δεν επιτρέπει σε τουρκοκύπριους αθλητές να συμμετέχουν σε διεθνείς αγώνες με την Κυπριακή Δημοκρατία. Η ευρωβουλευτής Ε. Θεοχάρους έχει δώσει προς τα ΜΜΕ το σύνολο της αλληλογραφίας και με τον κ. Μπαρόζο και με τον κ. Φούλε, των οποίων τη στάση θεωρεί απαράδεκτη. Ο μεν κ. Μπαρόζο επιμένει ότι η ορθή νομική βάση του κανονισμού για το «απευθείας εμπόριο» είναι το άρθρο 207(2) που αναφέρεται στις σχέσεις της ΕΕ με τρίτα κράτη! Ο δε κ. Φούλε υποστηρίζει ότι η μη συμμετοχή τουρκοκύπριων αθλητών εμπίπτει στο ζήτημα της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, αποφεύγει επιμελώς να αναφερθεί στην κατοχή και εξισώνει τις αναγνωρισμένες αθλητικές αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας με εκείνες του ψευδοκράτους καλώντας και τους μεν και τους δε να αφήνουν τους τουρκοκύπριους αθλητές και αθλήτριες να επιλέγουν σε ποια ομοσπονδία θα ανήκουν. Εάν δηλαδή θα ανήκουν στην παράνομη του ψευδοκράτους ή στη νόμιμη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι καταγγελίες Θεοχάρους

Η ευρωβουλευτής Θεοχάρους με ανακοίνωσή της καταγγέλλει τον κ. Μπαρόζο και τον κ. Φούλε για ασέβεια προς κράτος μέλος της ΕΕ και καλεί την κυπριακή κυβέρνηση να επέμβει αμέσως, διότι η κατάσταση έχει ξεφύγει. Παρότι στην Κύπρο το ζήτημα αυτό κατέστη από τα κύρια θέματα συζήτησης, η κυπριακή πολιτική ζωή απέφυγε να τοποθετηθεί επισήμως. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας παρέμεινε εκτεθειμένος καθότι λίγες ημέρες προηγουμένως είχε συναντήσεις με τους Μπαρόζο και Φούλε από τους οποίους είχε μείνει ικανοποιημένος. Προφανώς, με τις θέσεις τους αυτές του τραβούν τα χαλί κάτω από τα πόδια. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δέχεται έντονη κριτική για τις ενέργειές του και τη διαχείριση στο Κυπριακό, διότι η τουρκική πολιτική και η ίδια Άγκυρα απαλλάσσεται σταδιακά των κατοχικών ευθυνών της και επιχειρεί να αντιστρέψει την κατάσταση, να κερδίσει το διπλωματικό παιχνίδι και στον ΟΗΕ και στην ΕΕ, με στόχο είτε να επιβάλει τη λύση που επιθυμεί είτε να καταλογιστούν διεθνώς ευθύνες προς τους Ελληνοκυπρίους ότι δεν θέλουν λύση.


Σχολιάστε εδώ