Το «Φόρουμ» της απογοήτευσης…

«Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» ανέφεραν χαρακτηριστικά, ενώ στελέχη από όλα τα κόμματα μιλούσαν για παταγώδη αποτυχία του εγχειρήματος της πρώην υπουργού. Επιπλέον τα πενήντα τρία (53) πρόσωπα που εξέφρασαν την υποστήριξή τους είναι μεν νέα και άφθαρτα, ωστόσο είναι άγνωστα και με μηδαμινή επιρροή στην ελληνική κοινωνία. Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις, ή κ. Μπακογιάννη επιμένει ότι είναι ειλημμένη η απόφασή της να ιδρύσει νέο κόμμα και το προσδιορίζει χρονικά για το τέλος του χρόνου ή τους πρώτους μήνες του 2011. Επισημαίνει ωστόσο ότι αν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές τον Νοέμβριο, θα… επισπεύσει τις διαδικασίες και θα πάρει μέρος κανονικά! Εκλογές τις οποίες η ίδια απεύχεται διότι στην περίπτωση αυτή δεν θα έχει στη διάθεσή της τον απαιτούμενο χρόνο για να προετοιμαστεί, να οργανώσει ολόκληρο μηχανισμό ικανό να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες μιας εκλογικής αναμέτρησης.

Στο μεταξύ αντιδράσεις και επικριτικές αναφορές προκαλεί η στρατηγική απαξίωσης των υφιστάμενων πολιτικών σχηματισμών που ακολουθεί, προβάλλοντας η ίδια ως… «λύση σωτηρίας» για τη χώρα. «Αν κάποιος ξένος επισκεπτόταν αυτές τις ημέρες την Αθήνα και την άκουγε, θα νόμιζε ότι έχει να κάνει με ένα νέο πρόσωπο που δεν κατείχε κανένα δημόσιο αξίωμα στο παρελθόν και κατέρχεται στον πολιτικό στίβο για πρώτη φορά» σημείωναν. Ενώ άλλοι παρατηρούσαν με δηκτικό ύφος ότι «η Ντόρα θέλει σε μια νύχτα να διαγράψει το παρελθόν της, οι πολίτες όμως θυμούνται». Ακόμη και η αυτοκριτική της για τα πεπραγμένα τής πενταετίας 2004-9 είναι γενική και αόριστη, αποφεύγει να θίξει συγκεκριμένα ζητήματα και αποφάσεις στις οποίες είχε συμμετοχή. Παρά τις διαβεβαιώσεις της ότι θα προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος, ομολογεί ότι πρόκειται για «μεγάλη απόφαση» και πως «τα κόμματα φτιάχνονται από πολλούς». Όπως προαναφέραμε, η απόφασή της να δημιουργήσει πολιτικό «Φόρουμ» απογοήτευσε τους υποστηρικτές της, ενώ βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που κινούνται στον στενό πυρήνα των πολιτικών φίλων της (Κοντογιάννης, Κεδίκογλου, Βαρβιτσιώτης κ.ά.) εμφανίζονται διστακτικοί στο να την ακολουθήσουν σε νέες πολιτικές περιπέτειες, καθώς γνωρίζουν ότι παραμένοντας στη ΝΔ έχουν περισσότερες πιθανότητες να επανεκλεγούν από ό,τι πηγαίνοντας σε ένα νέο κόμμα χωρίς κανένα εχέγγυο. Η ίδια πάντως στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες της αναφέρει ότι παραμονές των εθνικών εκλογών, όποτε αυτές κι αν γίνουν, θα απευθύνει προσκλητήριο στους βουλευτές να προσχωρήσουν στο κόμμα της, φοβούμενη ότι αν αυτό συμβεί νωρίτερα θα κατηγορηθεί για «διάσπαση» της Νέας Δημοκρατίας.

Αντιλαμβανόμενη εκ των υστέρων το πολιτικό κόστος που θα υποστεί από τη στήριξή της στο Μνημόνιο, η κ. Μπακογιάννη ανεβάζει σταδιακά τους τόνους της κριτικής της προς την κυβέρνηση και… πρωτοτυπώντας διαφωνεί με μέτρα που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο! Επιτίθεται όμως και στη Νέα Δημοκρατία, αποδίδοντας λαϊκισμό στην άρνησή της να υπερψηφίσει το Μνημόνιο.


Σχολιάστε εδώ