Στο εξωτερικό στέλνουν τις παραγωγές τους οι διαφημιστικές

Το ζήτημα των προσωπικών επιταγών έχει δημιουργήσει μεγάλη ανασφάλεια, ακόμη και στις μεγάλες επιχειρήσεις Τύπου, καθώς κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί π.χ. στο μέσον του 2011. Αυτό που σημειώνεται, ως καθοριστικό πρόβλημα, είναι πως η κυβέρνηση αδυνατεί να προσδιορίσει ποια θα είναι η κατάσταση της οικονομίας μετά το τέλος του προγράμματος του ΔΝΤ, με αποτέλεσμα η ανασφάλεια όλων των εμπλεκομένων να μεγαλώνει.

Ενδεικτική είναι και η δήλωση 42 σκηνοθετών στη διαφήμιση, οι οποίοι αναφέρουν πως «ο αριθμός των εταιρειών που δηλώνουν αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους απέναντι σε μας και όλους τους εργαζόμενους και προμηθευτές τους διαρκώς μεγαλώνει». «Τα φαινόμενα διαπλοκής και αθέμιτου ανταγωνισμού, μαζί με τις δυσλειτουργίες της οικονομίας της χώρας, έχουν οδηγήσει και τη διαφημιστική αγορά σ’ έναν φαύλο κύκλο παθογένειας».

Ποιες όμως είναι οι «λύσεις» που βρήκε η «αγορά»; «Η εύκολη λύση της υλοποίησης μέρους της ελληνικής παραγωγής στο εξωτερικό είναι ένα πρώτο δείγμα», αναφέρουν οι σκηνοθέτες. «Οι παραγωγοί που μεταφέρουν το πελατολόγιό τους ανερυθρίαστα από μια προβληματική εταιρεία σε μια άλλη, “υγιή”, απελευθερώνοντάς το από τα χρέη, είναι επίσης θλιβερή πραγματικότητα», συνεχίζουν.

Πρωτοβουλία για την Ένωση Σκηνοθετών Ελληνικής Διαφήμισης

Οι 42 σκηνοθέτες που υπογράφουν την πρωτοβουλία δηλώνουν πως κινούνται για τη δημιουργία μιας Ένωσης Σκηνοθετών Ελληνικής Διαφήμισης, «με σκοπό την προάσπιση και ανάδειξη της σημασίας του επαγγέλματος», «αλλά και τη συμβολή στον επανασχεδιασμό του τοπίου της παραγωγής της ελληνικής διαφημιστικής ταινίας». Οι σκηνοθέτες προτείνουν μια συμφωνία «με τις εταιρείες παραγωγής πάνω στο σχέδιο ενός κοινά αποδεκτού συμφωνητικού, που θα οριοθετεί κατά τρόπο σαφή και σύννομο τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των εταίρων», από τον επόμενο Σεπτέμβριο. Προτείνουν την «αποπληρωμή το αργότερο εντός 30 ημερών από το γύρισμα για όλες τις ειδικότητες» ως «μια λύση που εγγυάται την εργασιακή ειρήνη και ασφάλεια για όλους τους συντελεστές», ενώ δηλώνουν και την άρνησή τους να συνεργαστούν «με εταιρείες που αποδείχτηκαν ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους», καθώς και με «όσες φιλοξενούν παραγωγούς που έχουν αποδειχθεί αφερέγγυοι».

Τη δήλωση υπογράφουν οι σκηνοθέτες Νικόλαος Αλαβάνος, Πλάτων Ανδρονίδης, Χάρης Βαφειάδης, Κοσμάς Βλάχος, Γιάννης Γαϊτανίδης, Νικόλας Δημητρόπουλος, Γιώργος Ζαφείρης, Ντένις Ηλιάδης, Ηλίας Θάνος, Evan Θεοδοσόπουλος, Γιάννης Θωμόπουλος, Δημήτρης Ινδαρές, Νίκος Καραπαναγιώτης, Βασίλης Κατσούπης, Γιώργος Κοργιανίτης, Πάνος Κορώνης, Μέμη Κούπα, Στηβ Κρικρής, Γιώργος Λάνθιμος, Βαγγέλης Λυμπερόπουλος, Μπάμπης Μακρίδης, Βαρδής Μαρινάκης, Κώστας Μαρούδης, Λάκης Ματθιόπουλος, Σπύρος Μαυροκέφαλος, Σπύρος Mιχαλόπουλος, Χρήστος Μιχαλόπουλος, Στάθης Μουρδουκούτας, Τάσος Μπουλμέτης, Βασίλης Μπουραντάς, Γιώργος Νούσιας, Χρίστος Ξενιτόπουλος, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Τόλης Παπαθανασίου, Θεόφιλος Παπαστυλιανός, Χάρης Πατραμάνης, Χρήστος Πέτρου, Μαρία Σκόκα, Δημήτρης Σώτας, Γιάννης Χριστοφόρου, Claus Dowie, Patric Van Hautem.


Σχολιάστε εδώ