στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ Η απόλυτη… σύγχυση! Αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το συμπέρασμα όποιου παρακολουθεί τα δρώμενα στο ΧΑ τις τελευταίες εβδομάδες, ιδίως εάν απομόνωνε δύο στοιχεία, εκ διαμέτρου αντίθετα μεν, απολύτως αληθινά όμως. Δύο στοιχεία που καταδεικνύουν τι μπορεί να συμβεί σε μιαν αγορά, όταν αυτή είναι εξαιρετικά ρηχή και ευάλωτη, όταν δεν έχει τις βάσεις να χαράξει αυτόνομη πορεία και να «προστατεύσει» τους επενδυτές της.
δ Το πρώτο στοιχείο είναι αδιαμφισβήτητο: Την περασμένη εβδομάδα, σωστότερα τις πρώτες εργάσιμες του Ιουλίου, το ΧΑ κατέγραψε την μακράν καλύτερη εβδομάδα σε απόδοση εδώ και σχεδόν 5 μήνες! Σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη 5,27% και η απόδοση αυτή κατέταξε την ελληνική αγορά στην πρώτη δεκάδα των διεθνών χρηματιστηρίων από πλευράς κερδών.
δ Την ίδια ώρα όμως και πάντα την ίδια εβδομάδα, ο συνολικός όγκος πράξεων, ο τζίρος, οι συναλλαγές γενικότερα, κατέγραψαν νέο αρνητικό ρεκόρ υποχωρώντας κατά 8% σε εβδομαδιαία βάση και σχεδόν κατά 31% από την αρχή του χρόνου. Υπήρξαν μάλιστα και δύο συνεδριάσεις με τον ημερήσιο τζίρο κάτω από τα 100 εκατομμύρια ευρώ.
δ Οι αναλυτές εκτιμούν πως η αγορά ακόμα ψάχνει τον βηματισμό της μετά και την τυπική υπερψήφιση της μεταρρύθμισης στο Ασφαλιστικό, αλλά και εν όψει της ανάλογης μεταρρύθμισης σε εργασιακά, ΔΕΚΟ και της φορολογικής αντιμετώπισης των ακινήτων. Με δυο λόγια το αισιόδοξο σενάριο θέλει τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής έως ότου κλείσουν όλα τα ανοικτά μέτωπα της οικονομίας. Ταυτόχρονα μπορεί το «τεστ» που επιχειρήθηκε από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με την έκδοση των εντόκων γραμματίων (στις 13 Ιουλίου) να εξελήφθη από τους κυβερνώντες ως θετικό, δεν φαίνεται όμως να είχαν την ίδια άποψη και οι αναλυτές, που επισήμαναν το ιδιαίτερα «τσουχτερό» επιτόκιο σε εκδόσεις μόλις 6μηνης διάρκειας.
δ Σε κάθε περίπτωση οι αγορές μπορούν να σταχυολογούν κατά το δοκούν τις εξελίξεις, όπως για παράδειγμα τα αποτελέσματα των περιβόητων stress tests των ελληνικών τραπεζών. Ήδη πάντως οι μεγαλύτεροι ξένοι οίκοι θεωρούν ότι υπάρχουν ελληνικές τράπεζες, όπως η Εθνική και η Αγροτική, που θα προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Να σημειωθεί ότι η Marfin Popular έχει ήδη ανακοινώσει ότι προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 345 εκατομμυρίων ευρώ. Αλλά και το σενάριο της περαιτέρω «συγκέντρωσης» στον τραπεζικό κλάδο, συγχωνεύσεων και εξαγορών δηλαδή, εξακολουθεί να «παίζει» πολύ δυνατά.
δ Μέσα από αυτό το πρίσμα και με δεδομένη τη θερινή ραστώνη –αναγκαστική εν πολλοίς– για τους περισσότερους ιδιώτες επενδυτές, μάλλον δεν υπάρχει δίλημμα αναφορικά με τις επιλογές που ανοίγονται στον μέσο επενδυτή.
δ Καλό καλοκαίρι και από Σεπτέμβρη βλέπουμε…

ΥΓ.: Τα στατιστικά στοιχεία και πάλι εντυπωσιάζουν. Την ίδια ώρα που το ΧΑ κατέγραφε την πιο αποδοτική του εβδομάδα των τελευταίων μηνών, από το Αποθετήριο «έβγαιναν» στοιχεία που δείχνουν πως την τελευταία τριετία (από τα τέλη του 2007 έως και τον Ιούνιο του 2010) «χάθηκαν» από την αγορά περί τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Τον Οκτώβριο του ’07 ο Γενικός Δείκτης είχε καταγράψει το ιστορικό υψηλό του για τα τελευταία 5 χρόνια. Έκτοτε συνολικά στο ΧΑ έχουν χαθεί, εξατμιστεί σωστότερα, περισσότερα από 100 δισ., τα περισσότερα από μετοχές της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ακόμα και στα χαρτιά της μικρής κεφαλαιοποίησης, της άκρας Περιφέρειας θα λέγαμε, με μετοχές εταιρειών συνολικής κεφαλαιοποίησης κάτω από τα 150 εκατομμύρια ευρώ, η «χασούρα» ξεπέρασε τα 15 δισ. ευρώ. Και
μιλάμε για λεφτά που χάθηκαν από τις τσέπες των μικρομεσαίων, ιδιωτών επενδυτών, που κατά τεκμήριο κυρίως τέτοιες μετοχές συγκεντρώνουν στα χαρτοφυλάκιά τους.


Σχολιάστε εδώ