στα ενδότερα των ομάδων
=Ποιος τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου; Η ανακοίνωση της μετακίνησης του Βασίλη Σπανούλη από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό επισκίασε από την προηγούμενη Κυριακή κάθε άλλο αθλητικό γεγονός εντός κι εκτός Ελλάδας.
=Όχι, βέβαια, επειδή ο Λαρισαίος είναι παίκτης διεθνούς κλάσης, αλλά διότι κάθε μεταγραφή από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό και αντίστροφα ξυπνά πάθη. Δημιουργεί εντάσεις και διάθεση για απαντήσεις.
=Κόντρα σε όσους υιοθετούσαν τη θεωρία του… μορατόριουμ ανάμεσα στις διοικήσεις των δύο ομάδων με αφορμή την οικονομική κρίση. Με μία ανακοίνωση ήρθαν τα πάνω κάτω και ξέσπασε πόλεμος σε όλα τα μέτωπα.
=Πάλευαν οι «ερυθρόλευκοι» επί μήνες την περίπτωση του Σάτο, του αμερικανού φόργουορντ της Σιένα, αλλά η ανάμειξη του Παναθηναϊκού μπλόκαρε τις εξελίξεις. Από την άλλη πλευρά, ο Ολυμπιακός μπήκε στην ιστορία με τον Ρούντι Φερνάντεθ, τον οποίο πολιορκούν οι «πράσινοι» εδώ και μία τριετία.
=Ο πυρετός που προκάλεσε η μεταγραφή του Σπανούλη έγινε
αντιληπτή ακόμα και
από την ανακοίνωση για την παραμονή στον Παναθηναϊκό των Μπατίστ και Νίκολας. Όπως ανέφεραν επίσημα οι «πράσινοι», οι δύο Αμερικανοί έδειξαν ότι ήθελαν να μείνουν στην ομάδα.
=Δεν είπαν ότι ο Σπανούλης δεν ήθελε να μείνει. Κι εδώ που τα λέμε, μόνο άδικο δεν θα είχαν εάν το έγραφαν, διότι όντως ο διεθνής γκαρντ δεν είχε πρόθεση να παραμείνει στον Παναθηναϊκό.
=Το ερώτημα όλων είναι γιατί αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη στους ανθρώπους που τον στήριξαν τόσο πολύ τα προηγούμενα χρόνια. Απαντήσεις έχουν δοθεί πολλές, αλλά η ουσία της απόφασης που πήρε ο Σπανούλης εστιάζεται σε τρεις εξ αυτών.
=Στον Παναθηναϊκό δεν θα γινόταν ποτέ το πρώτο βιολί. Μπορεί να κέρδιζε τον τίτλο του υπαρχηγού, αλλά αρχηγός δεν θα έφτανε όσο θα αγωνιζόταν ο Διαμαντίδης.
=Αντίθετα, στον Ολυμπιακό ο Σπανούλης έχει τη δυνατότητα να γίνει ο ηγέτης, το σημείο αναφοράς. Κι αυτό είναι σημαντικό κίνητρο για κάθε αθλητή πρώτης γραμμής.
=Το δεύτερο κίνητρο είχε να κάνει με την προοπτική να σπάσει ο Ολυμπιακός την κυριαρχία του Παναθηναϊκού. Αν συμβεί αυτό, ο Σπανούλης θα συνδέσει το όνομά του με δύο δυναστείες.
=Θα γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του αθλήματος. Κάτι τέτοιο έχουν πετύχει έως σήμερα ελάχιστοι παίκτες και, ασφαλώς, τονώνει τον εγωισμό του λαρισαίου γκαρντ.
=Το τρίτο κίνητρο ήταν οικονομικό. Μπορεί στα μάτια των οπαδών να φαντάζουν μικρό ποσό τα 400.000 ετησίως, αλλά για αθλητές με ημερομηνία λήξεως και σε περίοδο κρίσης είναι χρήματα που δεν τα προσπερνάει κάποιος.
=Ειδικά εάν συνδυαστούν στο μυαλό του παίκτη με τη θεωρία της σημαντικότητας. Ότι, δηλαδή, η άλλη ομάδα του δίνει τόσα χρήματα επειδή τον θεωρεί σημαντικό και τον σέβεται περισσότερο.
=Ας πάμε, όμως, και στον Παναθηναϊκό. Η αλήθεια είναι ότι ο Παύλος και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος έχουν αποδείξει ότι κρατάνε όποιον παίκτη θέλουν.
=Με τον Σπανούλη, επειδή είχαν μπει ψύλλοι στα αυτιά τους για επαφές με άλλες ομάδες, αν και έκαναν την οικονομική υπέρβαση, αποφάσισαν ότι δεν υπήρχε λόγος να… σπάσουν τον κουμπαρά.
=Έστω και την τελευταία στιγμή, εάν βελτίωναν την πρότασή τους κατά 200.000 ευρώ τον χρόνο, ο Σπανούλης θα έμενε στον Παναθηναϊκό. Θα απέφευγε να πάρει το ρίσκο.
=Αλλά μέτρησε το συναίσθημα στον Παναθηναϊκό. Η πικρή γεύση που δημιούργησε, ειδικά στον Θανάση Γιαννακόπουλο, η απόφαση του Λαρισαίου να βγει στην αγορά.
=Ο Θανάσης είχε σταθεί στον Σπανούλη σαν δεύτερος πατέρας. Με δική του μεσολάβηση πήγε στον Παναθηναϊκό από το Μαρούσι και με δική του παρέμβαση επέστρεψε στην Ελλάδα όταν οι «πράσινοι» πλήρωσαν 1 εκατ. δολάρια στο Χιούστον για την αγορά των δικαιωμάτων του.
=Απόλυτα φυσιολογική και ανθρώπινη, λοιπόν, η πίκρα του Γιαννακόπουλου. Γιʼ αυτό και προτίμησαν να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις παρά να ενδώσουν στις απαιτήσεις του Σπανούλη, ο οποίος πόνταρε στο δεδομένο ενδιαφέρον του Ολυμπιακού.
=Τα ποσά που δαπανούν οι δύο μεγάλοι σύλλογοι είναι δυσανάλογα σε σύγκριση με την κατάσταση που επικρατεί στις άλλες ομάδες μπάσκετ. Ακόμα και η ΑΕΚ, με την τεράστια ιστορία, βρίσκεται για πολλοστή φορά στο χείλος του γκρεμού.
=Η οικονομική κρίση είναι ο ένας λόγος. Από την άλλη υπάρχει και η έλλειψη ενδιαφέροντος από τους εύρωστους φίλους της ομάδας να αναμειχθούν με την ΚΑΕ εξαιτίας των χρεών που έχουν δημιουργηθεί από τα χρόνια του Φιλίππου, αλλά και διότι δεν μπορούν να αντέξουν στην πίεση των οργανωμένων οπαδών, που πολλές φορές προκαλούν προβλήματα με τη συμπεριφορά τους.
=Στα άλλα αθλήματα η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Για παράδειγμα, στο γυναικείο Πρωτάθλημα χάντμπολ έχουμε ήδη τις αποχωρήσεις δύο ομάδων από την Α1 εξ αιτίας της αδυναμίας να αντέξουν τα έξοδα.
=Πρόκειται για τον Ποσειδώνα Λουτρακίου, που άνοιξε τον χορό, και την Αναγέννηση Βύρωνα. Οι δύο σύλλογοι αντικαταστάθηκαν, αλλά στην πορεία θα βρεθούν και άλλοι σε εξίσου δύσκολη θέση.
=Στο πόλο έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών. Γιʼ αυτό και ομάδες όπως ο Πανιώνιος πιέζουν την Ομοσπονδία να απαγορέψει τη συμμετοχή ξένων παικτών, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους Έλληνες να αναδείξουν το ταλέντο τους.
=Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός εμφανίζονται αντίθετοι. Αλλά κι αυτοί έχουν χρέη, συνεχώς τα ανοίγματά τους αυξάνονται και κάποια στιγμή θα βρεθούν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.
=«Μόνο αν όλοι ρίξουμε βάρος στις υποδομές θα αντέξουμε την κρίση», δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του Ατρομήτου Γιώργος Σπανός. Ποιος μπορεί να του απαντήσει με επιχειρήματα ότι έχει άδικο…
=Στην πράξη, πάντως, είναι πολλοί οι παράγοντες που σφυρίζουν αδιάφορα στην τακτική του Σπανού, παρότι οι ομάδες τους πνίγονται στα χρέη. Και μιλάμε για ΠΑΕ από εκείνες που δικαιολογημένα χαρακτηρίζονται μεγάλες.
=Γιʼ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς, διότι έτσι όπως πάει το πράγμα ίσως σκάσουν κανόνια και στη Σούπερ Λίγκα. Και τότε δεν θα μαζεύεται το πράγμα…
=Αποδεικνύεται, δηλαδή, στην πράξη ότι ούτε τα λόγια του Σπανού, αλλά ούτε η κατρακύλα ομάδων όπως η Καλαμαριά συνετίζουν τους παράγοντες των ομάδων που προχώρησαν και φέτος σε μεταγραφές ποδοσφαιριστών αμφιβόλου αξίας που θα κληθούν να τους αντικαταστήσουν σε μερικούς μήνες. Με συνέπεια, βέβαια, να χαθούν χρήματα απαραίτητα για τη λειτουργία τους και κυρίως για την επιβίωσή τους…