Στα δύο έσπασε το ΠΑΣΟΚ η πρόταση Σάλλα
Σε σύσκεψη στο πρωθυπουργικό γραφείο, υπό την προεδρία του Παπανδρέου και με τη συμμετοχή των υπουργών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Λούκας Κατσέλη, Βαγγέλη Βενιζέλου και Χάρη Παμπούκη, εξετάστηκαν όλες οι παράμετροι της πρωτοβουλίας του Μιχάλη Σάλλα και κρίθηκε από όλους σχεδόν με μεγάλη επιφυλακτικότητα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, όταν ρωτήθηκε σχετικά, άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει προβληματισμός: «Πρόκειται γα ανακοίνωση του κ. Σάλλα και όχι της κυβέρνησης», είπε, δείχνοντας ότι τουλάχιστον μελετώνται διάφορες σκέψεις μέχρι την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που έκανε τις συνομιλίες «εν κρυπτώ», όπως τις χαρακτηρίζουν, χωρίς να ενημερώσει κανέναν από τους συναρμόδιους υπουργούς και μόλις λίγες ώρες πριν από τη δημόσια ανακοίνωση του κ. Σάλλα ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, ελέγχεται από υπουργούς και βουλευτές, που αναφέρουν στο «Π» ότι δείχνει να υπερβαίνει τον ρόλο του… Από τη στιγμή μάλιστα που ενθάρρυνε με την ομιλία του στη Βουλή τις συγχωνεύσεις τραπεζών, μπήκε στο κάδρο της εσωκομματικής κριτικής. Βουλευτές και υπουργοί έχουν μοιραστεί στα δύο. Ανάμεσα σε όσους εμφανίζονται σκεπτικοί, χωρίς όμως να γνωρίζει κανείς το τελικό αποτέλεσμα και αν θα καρποφορήσουν οι διαπραγματεύσεις, είναι ο κ. Μπεγλίτης αλλά και οι κ. Ρέππας, Μωραΐτης και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης. Με τις επιφυλάξεις που εκφράζουν μέχρι να διατυπωθούν οι τελικοί όροι ταυτίζεται και μια σειρά βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που θεωρούν πως ανοίγει ο δρόμος στις ιδιωτικοποιήσεις, που πιθανότατα οδηγούν σε νέο εσωκομματικό πόλεμο και νέες ενδοκυβερνητικές τριβές.
Ωστόσο, ενοχλημένη με τους χειρισμούς του Παπακωνσταντίνου, είτε γνώριζε εξ αρχής είτε όχι τις προθέσεις του Σάλλα, εμφανίζεται η Λούκα Κατσέλη, αλλά και η διοίκηση της ΑΤΕ.
Μόλις η είδηση έγινε γνωστή, εργαζόμενοι του Τ.Τ. εισέβαλαν στο γραφείο του προέδρου Κλ. Παπαδόπουλου, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην πώληση της τράπεζας στην Πειραιώς. Αντιτάχθηκαν στην ιδιωτικοποίηση του Τ.Τ., με τον πρόεδρό του να λογομαχεί μαζί τους όταν τον κατηγόρησαν ότι λειτούργησε υπογείως. Περισσότερες πιθανότητες είχα να κλείσω ραντεβού με την Ατζελίνα Τζολί παρά να γνώριζα τις διαθέσεις του κ. Σάλλα, φέρεται να τους απάντησε. Ο πρόεδρος μάλιστα των εργαζομένων του Τ.Τ., Γ. Σίδερης, μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο της Αθήνας, αποκάλυψε πως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δάνεισε στην Τράπεζα Πειραιώς 350 εκατ. ευρώ.
Ιδιαίτερα καυστικός εμφανίστηκε με δήλωσή του και το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας, Γ. Παναγιωτακόπουλος, που εξαπολύει μύδρους κατά της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού.
«Κάποιοι στο όνομα της “ανάτασης” του κράτους θέλουν να εκποιήσουν δημόσια περιουσία. Να παραδώσουν σε ιδιώτες τα λίγα που έχουν απομείνει ακόμη υπό δημόσιο έλεγχο. Το αδηφάγο τραπεζικό κατεστημένο βάζει στο μάτι την πλουσιότερη ”νύφη” του χώρου και εκμεταλλεύεται την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιληφθεί ότι το ξεπούλημα δεν είναι αναπτυξιακή λογική. Η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ οφείλουν να απαντήσουν άμεσα και ξεκάθαρα, απορρίπτοντας χωρίς μισόλογα την πρόταση Σάλλα. Είναι άλλο να συζητάς για τη δημιουργία ενός δημόσιου πυλώνα τραπεζών, ο οποίος πρέπει να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, διασφαλίζοντας την ισορροπία του τραπεζικού συστήματος, και άλλο να ξεπουλάς με τρόπο προκλητικό. Δεν υπάρχει τρόπος το ΠΑΣΟΚ να συναινέσει στην άνευ όρων παράδοση του εθνικού πλούτου. Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Α. Παπανδρέου οφείλει να αποπέμψει άμεσα απ’ την κυβέρνηση τους νεοφιλελεύθερους του Τ+10 και του deal της ΑΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Αυτούς που δεν έχουν τίποτα να σεβαστούν. Η κατάσταση αρχίζει να ξεφεύγει τόσο, που κινδυνεύουμε να μπούμε στην ουρά του Ειδικού Δικαστηρίου, πίσω απ’ τους δεξιούς ενόχους της εθνικής παρακμής. Δυστυχώς αυτήν τη φορά δεν θα είναι σκευωρία».