Σενάρια και φήμες…

ΜΕ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ για… φιλολαϊκά μέτρα στο μέλλον επιχειρεί η κυβέρνηση να κατευνάσει την οργή που επικρατεί στην κοινωνία, αλλά και την αναταραχή στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ που τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Παράλληλα προαναγγέλλει μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης που θα τονώσουν την αγορά, η οποία βρίσκεται στο «ναδίρ» με συνέπεια το κλείσιμο εκατοντάδων επιχειρήσεων και την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων. Από το Μέγαρο Μαξίμου λέγεται ότι στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει μέτρα που θα αποτελέσουν αντίβαρο στην πολιτική των περικοπών και της ανατροπής εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Διαρροές που αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη ακόμη κι από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, λόγω της αδυναμίας και της αδράνειας που έχει επιδείξει μέχρι τώρα η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή πληθαίνουν τα σενάρια για ανασχηματισμό, αλλά και πρόωρες εκλογές, ως αποτέλεσμα του αρνητικού κλίματος στην κοινωνία και λόγω του ότι η κυβέρνηση έχει περιέλθει σε τέλμα.
ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ της οικονομίας Ευρωπαϊκή Ένωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας και άφησαν να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τη δεύτερη δόση του δανείου τον Σεπτέμβριο. Το έλλειμμα μειώθηκε σε σημαντικό βαθμό, ωστόσο υπάρχει υστέρηση στον τομέα των εσόδων, καθώς περικοπές και φόροι έχουν περιορίσει αισθητά τις καταναλωτικές δαπάνες των πολιτών. Με τις αναμενόμενες παρενέργειες: κλείσιμο επιχειρήσεων, καταστημάτων, απολύσεις, αύξηση της ανεργίας.
Επιδημία
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ… επιδημίας προσλαμβάνουν οι ενδοκυβερνητικές κόντρες, ενώ τριγμούς και πολλές ερμηνείες προκάλεσε η δήλωση Καστανίδη για την ανάγκη δημοκρατικής νομιμοποίησης των σκληρών μέτρων. Δήλωση που ερμηνεύθηκε ως προτροπή για πρόωρες εκλογές τον Νοέμβριο. Το Μαξίμου έσπευσε να διαψεύσει τέτοιο ενδεχόμενο, αν και όχι με τόσο πειστικό τρόπο. Ο Δ. Ρέππας επανήλθε στην αντιπαράθεσή του με τον Γ. Παπακωνσταντίνου κατηγορώντας τον για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τη μισθοδοσία της ΕΘΕΛ. Ενώ ο υφυπουργός Παιδείας επέρριψε ευθύνες στον υφυπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη για το ζήτημα που είχε ανακύψει πρόσφατα με τις αμοιβές των καθηγητών-βαθμολογητών. Κατ’ εντολήν του Γ. Παπανδρέου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής επικοινώνησε με υπουργούς καλώντας τους να σταματήσουν τις δημόσιες αντιπαραθέσεις, διότι λειτουργούν αποπροσανατολιστικά σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.
ΠΡΙΝ ΚΟΠΑΣΕΙ η τρικυμία ήρθε η ερώτηση της Β. Παπανδρέου (και άλλων 14 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ) που κατηγορούν ευθέως τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ότι με τους χειρισμούς του στην υπόθεση των ομολόγων διευκόλυνε παιχνίδια κερδοσκοπίας σε βάρος της χώρας. Τα πυρά των 15 στρέφονται και κατά του υπουργού Οικονομικών που καλύπτει τους χειρισμούς του κ. Προβόπουλου. Επισήμως η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν υπάρχει θέμα με την ερώτηση των βουλευτών.
Κύμα φυγής
ΕΝ ΜΕΣΩ αντιδράσεων και απεργιακών κινητοποιήσεων ψηφίσθηκε από τη Βουλή και το Ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων με επώδυνες αλλαγές για όλους. Γεγονός που προκαλεί ένα άνευ προηγουμένου κύμα φυγής από το Δημόσιο. Την Πέμπτη η ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε στάση εργασίας διαμαρτυρόμενη για τις αλλαγές, παρά τις βελτιώσεις που έκανε την ύστατη ώρα το υπουργείο Οικονομικών.
ΜΕΤʼ ΕΜΠΟΔΙΩΝ προχωράει και η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων. Οι δικαστικοί απαίτησαν και πέτυχαν να μπει ειδική γι’ αυτούς ενότητα στο απογραφικό δελτίο, ώστε να μην… εξισωθούν με όλους τους άλλους υπαλλήλους. Ανάλογα αιτήματα θέτουν πανεπιστημιακοί καθηγητές και νοσοκομειακοί γιατροί. Με τα νοσοκομεία –και συγκεκριμένα με το ζήτημα των προμηθειών– ασχολείται πλέον η Δικαιοσύνη μετά τις καταγγελίες και τις αποκαλύψεις για υπερτιμολογήσεις, αδιαφανείς και παράνομες διαδικασίες που χρέωσαν το ελληνικό Δημόσιο με αρκετά δισ. ευρώ. Και στην περίπτωση αυτή αποκαλύπτεται η εμπλοκή της «Ζήμενς» που έπαιρνε όλες τις μεγάλες προμήθειες με τιμές πολύ υψηλότερες από εκείνες που ίσχυαν διεθνώς.
ΑΝΤΙ για νέο κόμμα, η Ντ. Μπακογιάννη ανακοίνωσε την ίδρυση… Πολιτικού Φόρουμ για την Ελλάδα. Στο… διάγγελμά της άσκησε κριτική σε όλες τις πτέρυγες της πολιτικής, ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, Αριστερά, επιρρίπτοντάς τους ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Παράλληλα κάλεσε τις «υγιείς δυνάμεις» σε συμμαχία προκειμένου να βγάλουν τον τόπο από τη κρίση. Η ΝΔ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε ουσιαστικό σχόλιο, θέλοντας να υποβαθμίσει το γεγονός. Τη «διακήρυξη» της κ. Μπακογιάννη υπογράφουν 53 πρόσωπα, στελέχη επιχειρήσεων, επιστήμονες και μία… τηλεοπτική παραγωγός. Πληροφορίες θέλουν την ανεξάρτητη βουλευτή να κάνει την επόμενη κίνησή της το φθινόπωρο, στην περίπτωση που προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.
«Πάρτι»
ΕΞΗΝΤΑ πρόσωπα έχουν κληθεί να καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που θα ερευνήσει το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων. Μεταξύ αυτών πρώην υπουργοί-υφυπουργοί (Αλογοσκούφης, Μαγγίνας, Τσιτουρίδης, Μεϊμαράκης, Παναγιωτόπουλος, Δούκας), αλλά και νυν (Λοβέρδος, Σαχινίδης), κρατικοί αξιωματούχοι, διευθυντικά στελέχη τραπεζών, δημ. οργανισμών, επικεφαλής χρηματιστηριακών εταιρειών κ.ά.
ΑΙΣΘΗΣΗ στο μεταξύ προκάλεσαν όσα είπε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Χρ. Βερελής στην Εξεταστική για τη «Ζήμενς», επιρρίπτοντας ευθύνες για το «πάρτι» της γερμανικής εταιρείας στις κρατικές προμήθειες στους Ν. Χριστοδουλάκη, Α. Τσοχατζόπουλο και Τ. Μαντέλη.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ έχει προκαλέσει στο μεταξύ η προκήρυξη «ανώνυμης» τρομοκρατικής οργάνωσης η οποία ανέλαβε την ευθύνη για το χτύπημα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η οργάνωση υπογράφει ως «Θανάσης Κλάρας» και… δεσμεύεται ότι θα αποκαλύψει το όνομά της σε ένα από τα επόμενα χτυπήματά της. Στελέχη της Αντιτρομοκρατικής εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν οι συντάκτες της συγκεκριμένης προκήρυξης είναι και εκείνοι που έστειλαν το δέμα-βόμβα στον κ. Χρυσοχοΐδη. Ωστόσο, μετά το «χτύπημα» έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας σε δημόσια κτίρια και πρόσωπα.


Σχολιάστε εδώ